Ελεύθερη με βραχιολάκι η Εύα Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς που κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίζεται. Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη ύστερα από τέσσερις και πλέον μήνες πίσω από τα κάγκελα.

Η βουλευτής θα τεθεί πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως επιβεβαίωσε στο euronews ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί.

Η απόφαση αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη

για πρώτη φορά στις 9 Δεκεμβρίου επ' αυτοφώρω και η βουλευτική της ασυλία άρθηκε αμέσως.

Η 44χρονη νομοθέτης κατηγορήθηκε τότε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Χάρεν, που βρίσκονται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο τον περασμένο Δεκέμβριο, από τα πέντε άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες, μόνο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παρέμενε στη φυλακή. Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει αφεθεί ελεύθερος. Για όλους τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα υπάρχει απόφαση αποφυλάκισης.

Το ιστορικό

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα σχετικά με ένα σύστημα δωροδοκίας, το οποίο περιελάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και οι δύο χώρες πάντως αρνούνται κάθε αδίκημα.

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τη βελγική αστυνομία σε δεκάδες έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Αμέσως μετά το σκάνδαλο, η Καϊλή απομακρύνθηκε από τη θέση της ως μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ιδιότητα του μέλους του κόμματός της ανεστάλη, μια δραματική τροπή των γεγονότων για μια βουλευτή που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φιλική προς τα μέσα ενημέρωσης προσωπικότητα. Ωστόσο παραμένει ευρωβουλευτής.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον διευθυντή της ΜΚΟ Νικολό Φίγκα- Ταλαμάνκα και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν ήδη αποφυλακιστεί, καθιστώντας την Καϊλή την τελευταία κατηγορούμενη που έλαβε αποφυλάκιση υπό όρους.

Τι είπε ο δικηγόρος της Καϊλή

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο euronews την Τρίτη, ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνέχιση της φυλάκισης της Καϊλή και επιτέθηκε στην εισαγγελία που την κρατάει πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».

«Η κυρία Καϊλή επιδεικνύεται ως σύμβολο για να πει: "Ακόμη και αν κατέχεις υψηλό αξίωμα, θα παραμείνεις στη φυλακή". Και αυτό γίνεται ειδικά για να πει στους άλλους νομοθέτες: "Μην διαπράττετε διαφθορά γιατί θα πάτε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα"», δήλωσε ο Μαρί στο euronews.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες του δικηγόρου.

Δεν είναι άμεσα σαφές αν η Καϊλή θα περάσει τον κατ' οίκον περιορισμό της στην ίδια κατοικία με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίο έχει μια κόρη δύο ετών.

Ο Τζιόρτζι εργαζόταν ως κοινοβουλευτικός βοηθός, αρχικά για τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον φερόμενο ως επικεφαλής του κυκλώματος διαφθοράς, και αργότερα για τον Αντρέα Κοτσολίνο, έναν Ιταλό ευρωβουλευτή που μάχεται για την έκδοσή του από την Ιταλία στο Βέλγιο.

Ο Παντσέρι υπέγραψε τον Ιανουάριο συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, σύμφωνα με την οποία παραδέχεται την εγκληματική του συμμετοχή σε δωροδοκία και δεσμεύεται να μοιραστεί «αποκαλυπτικές» λεπτομέρειες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς.

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα