Ελεγκτική γραμμή… Μαζινώ

Χρήζουν ενίσχυσης οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους, σύμφωνα με τους αρμοδίους
Πάσχουν «οι τρεις γραμμές άμυνας», ενώ ως αναγκαία υπογραμμίζεται η ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης των υπηρεσιακών μονάδων, όπως διεφάνη από τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών

Αδυναμίες στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους, γνωστούς και ως «τρεις γραμμές άμυνας», εντοπίζουν η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπως διεφάνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, που αφορούσε τους μηχανισμούς ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή

ασχολήθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, βάσει της οποίας αναθεωρείται το πλαίσιο που διέπει τη σύσταση και λειτουργία των μονάδων ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία, μέσω της υιοθέτησης του «Μοντέλου των τριών γραμμών άμυνας».

Στην πρώτη γραμμή άμυνας ανήκουν τα διάφορα ιεραρχικά επίπεδα διοίκησης του εκάστοτε οργανισμού, στη δεύτερη οι μονάδες ελέγχου του εκάστοτε οργανισμού και στην τρίτη η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι οι μονάδες ελέγχου του εκάστοτε οργανισμού συστάθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου στις αρχές του 2015 και μετά από δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε να καθορίσει νέο πλαίσιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μονάδων εσωτερικού ελέγχου στα διάφορα επίπεδα και υπηρεσίες», είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση ποσοτική και ποιοτική σε ό,τι αφορά το προσωπικό αυτών των μονάδων.

Ανέφερε ότι τα Υπουργεία έχουν ενισχύσει τις μονάδες ελέγχου και έχουν δοθεί καθαρότεροι όροι εντολής. Η Κυβέρνηση, επεσήμανε, «έχει κάνει ένα βήμα μπροστά για την εμπέδωση κουλτούρας εσωτερικού ελέγχου στα διάφορα Υπουργεία».

Το διεθνές μοντέλο
Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου, δήλωσε ότι «η Κύπρος πρέπει επιτέλους να ακολουθήσει το διεθνές μοντέλο που ακολουθείται παντού, δηλαδή τις τρεις γραμμές άμυνας, που θα βοηθήσουν την πρόληψη, ούτως ώστε να μην καταλήγουμε στη διαφθορά και στον γενικό ελεγκτή που είναι το τέταρτο σημείο ελέγχου».

Θα πρέπει, υπέδειξε, να ενδυναμωθούν τα τρία επίπεδα πρόληψης, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου είναι η τρίτη γραμμή άμυνας που θα πρέπει «όχι μόνο να υπάρχει θεωρητικά, αλλά να εφαρμόζεται ουσιαστικά».

Η κ. Χριστοφόρου σημείωσε, περαιτέρω, ότι η Υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί με το κατάλληλο προσωπικό, επικαλούμενη την έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ενισχυθεί με δεκαπέντε άτομα που θα υποστηρίζουν και θα βοηθούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας, δηλαδή τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου.

Οι μονάδες αυτές, εξήγησε, δεν θα υπάγονται στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά θα είναι εργαλείο της πρώτης γραμμής άμυνας.

Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου θα εντοπίζει τα κενά και τις αδυναμίες που δεν θα έχουν εντοπιστεί από την πρώτη και δεύτερη γραμμή άμυνας.

Ο δείκτης διαφθοράς
«Ο Γενικός Ελεγκτής πολύ σωστά κάνει τη δουλειά του, αλλά λόγω της ουσιαστικής έλλειψης των τριών επιπέδων άμυνας, βλέπουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα», ανέφερε η κ. Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι «ο δείκτης διαφθοράς έχει κατρακυλήσει από την 30ή θέση στη 47η και ο λόγος είναι τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια. Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάνδαλα δεν υπήρχαν πριν. Απλώς βγαίνουν στην επιφάνεια, οπότε η αντίληψη του κόσμου, στην οποία βασίζεται σε μεγάλο μέρος ο δείκτης διαφθοράς, έχει χειροτερέψει».
Σημείωσε δε ότι ο δείκτης διαφθοράς παρακολουθείται και από τους επενδυτές.

Αναγκαία η ενίσχυση
Για αδυναμίες στα επίπεδα ελέγχου, τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν εντός της κρατικής μηχανής, τις λεγόμενες τρεις γραμμές άμυνας, τον ρόλο και τη στελέχωσή τους, μίλησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

«Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η ενίσχυση του πλέγματος ελέγχου εντός της κρατικής μηχανής είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση και με τη συνδρομή της Βουλής όπου αυτό είναι αναγκαίο», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η Ελεγκτική Υπηρεσία αυτοβούλως έχει μετακαλέσει Βρετανούς εμπειρογνώμονες από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και προβαίνει σε σοβαρές αναδιαρθρώσεις και μεταβολές του τρόπου με τον οποίο εκτελεί το έργο της, ώστε να υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων από αυτήν Υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα