Ελλάδα: Αντιδράσεις για αναμενόμενη συμφωνία με εταίρους

Η επόμενη μέρα της θετικής αντίδρασης των εταίρων στις ελληνικές προτάσεις για την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας βρίσκει την Αθήνα να εκτιμά ποια θα είναι η τελική μορφή της συμφωνίας, την οποία θεωρεί και δεδομένη.

Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αύριο, Τετάρτη, αρχίζουν στα τεχνικά κλιμάκια διαπραγματεύσεις επί των επί μέρους μέτρων που έχουν προταθεί από ελληνικής πλευράς, όπως ο καθορισμός κάθε μιας από τις 3 κλίμακες του ΦΠΑ,

όλων των νέων φορολογικών συντελεστών, ιδίως εκείνων που θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις, κλπ.

Στόχος των ομάδων διαπραγμάτευσης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε όλο το πακέτο να εγκριθεί από τα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε η συμφωνία αυτή, εφόσον τελικά περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, να τεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το Μαξίμου ήδη μετρά τις αντιδράσεις, που δεν είναι λίγες, και προβαίνει και στις απαραίτητες αριθμητικές πράξεις.

Η κυβερνητική συμμαχία μετρά άνετη πλειοψηφία 162 βουλευτών στην 300μελή Βουλή. Η έγκριση ενός νομοσχεδίου απαιτεί απλή πλειοψηφία 150+1 βουλευτών.

“Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν στην πρόταση μέτρα που είναι σκληρά και που -υπό άλλες συνθήκες- δεν υπήρχε περίπτωση να τα πάρουμε», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πρόσθεσε ότι αφού υπάρξει η τελική συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και συμπλήρωσε ότι “προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, η συμφωνία δεν περνάει», αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

Για τον Υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, που είναι στην ομάδα των πιο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, η συμφωνία που συζητείται έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν «πολιτικά υπερασπίσιμη» ώστε να «περάσει» από τη Βουλή.

«Έχουμε μια συμφωνία που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η οποία επιδιώκει μία δίκαιη κοινωνικά κατανομή βαρών, ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια», παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Αν επιτευχθεί αυτό το πράγμα και μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα και τον λαό μας» πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη και πως μένει «να τη δούμε ολοκληρωμένη».

Από την άλλη, ήδη μετά από τη διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετές και έντονες.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με βάση τα μέτρα τα οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, χαρακτήρισε την υπό συζήτηση ακόμα συμφωνία με τους εταίρους ως «ταφόπλακα για την Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι τέτοια συμφωνία «δεν πρόκειται να περάσει από τα όργανα του κόμματος».

Πρόκειται, είπε ακόμα ο εκ Κρήτης βουλευτής, για μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα, και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

«Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι τα υπό συζήτηση μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, χαρακτηρίζοντάς τα «ακραία και αντικοινωνικά».

Κρίνει ακόμα ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι δύσκολο να περάσει από τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», και ξεκαθάρισε ότι και ο ίδιος δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η λεγόμενη κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

«Όλα τα όργανα του κόμματος από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή έως την Οργάνωση Μελών του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν τη μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα