«Ελλάδα και Τουρκία θέλουν συνομιλίες», σύμφωνα με τον Ronald Meinardus στη DW

Πολύ λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα σχετικά με τη συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας, Άννας Μαρίας Μπούρα και Ιμπραχίμ Καλίν, πριν από τα Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δρ. Ronald Meinardus μιλά για το παρασκήνιο των συνομιλιών στην DW Turkish,

εξηγώντας ωστόσο ότι η μυστικότητα των συνομιλιών είναι που θα οδηγήσει στην επιτυχία αυτής της προσέγγισης.

Όπως αναφέρει, στο τραπέζι βρισκόταν ο Jens Plötner, ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής της γερμανικής καγκελαρίας. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Plötner διετέλεσε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα μεταξύ 2017 και 2019 και εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές επαφές εκεί. Δεν δημοσιεύθηκε καμία φωτογραφία ούτε έγινε επίσημη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η μόνη είδηση στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο μετά τη συνάντηση ήταν ότι οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και ότι αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση των παγωμένων διμερών διαύλων επικοινωνίας.

«Το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι μυστικό και αυτό είναι το λογικό», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε την ακόλουθη πολιτικά σημαντική πρόταση: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασαν πολύ θετικά στο ερώτημα της Γερμανίας για το αν μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι περαιτέρω συνομιλίες θα γίνουν αργότερα, αλλά όλα θα παραμείνουν εμπιστευτικά».

Οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας για την Κύπρο

Η γερμανική διαμεσολάβηση δεν περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά επεκτείνεται και στην Κύπρο.

Πέρυσι καταγράφηκε μια άνευ προηγουμένου ένταση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Λευκωσίας. Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Βερολίνο, ενώ ακολούθησε επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Άμυνας στην Κύπρο. Αυτό δείχνει ότι οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις έχουν και στρατιωτική διάσταση. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης, βρέθηκε επίσης στη Γερμανία. "Η διαίρεση του νησιού δεν μπορεί να αποτελέσει λύση", δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να "κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την κατάσταση» και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική αλληλεγγύη.

Ο Ε/Κ υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης ήταν ασυνήθιστα σαφής ότι αυτά δεν ήταν κενά λόγια και ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιτύχει την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. «Η Γερμανία είναι σε θέση να συνομιλήσει με την Τουρκία σε φιλική και συνεργατική βάση», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης στην Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι το 2022 η Τουρκία δεν εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και δεν προέβη σε νέες ενέργειες στα Βαρώσια, παρά τις δηλώσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι το γεγονός ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν το 2022 οφείλεται κυριολεκτικά "εν μέρει στη Γερμανία". Τα λόγια του Κύπριου υπουργού είναι εξαιρετικά γιατί αποκαλύπτουν με μεγάλη σαφήνεια τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της μυστικής διαμεσολάβησης της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι δύσκολο να περιμένουμε από την ελληνική ή την τουρκική κυβέρνηση να μιλήσουν με παρόμοια διαφάνεια για τις μυστικές διαπραγματεύσεις τους με γερμανική υποστήριξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιτυχία της διπλωματίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μυστικότητα. Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες έχει και μια καλή πλευρά», υποστηρίζει ο Δρ. Ronald Meinardus.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Τουρκία, Ronald Meinardus,ellada, tourkia, Ronald Meinardus