Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ηπατίτιδα C

Περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειονότητα (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξαιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας.

Εξάλλου, ακόμα και όσοι το γνωρίζουν, μόλις το περίπου 50% εξ αυτών έχει λάβει θεραπεία. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Ιδιαίτερο γνώρισμα

της χρόνιας λοίμωξης με ηπατίτιδα Β είναι επίσης ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μερίδα αδιάγνωστων ασθενών οι οποίοι είτε αντιλαμβάνονται ότι νοσούν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης είτε εν αγνοία τους μεταδίδουν τη νόσο.

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β &C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β και C είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου με 750.000 νέες διαγνώσεις και 650.000 θανάτους ετησίως.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων, στις 28 Ιουλίου θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος θα παρέχει

Η δράση θα επιβλέπεται από εξειδικευμένο γιατρό ηπατολόγο και θα έχει διάρκεια 5 ημερών, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου και ώρες 14:00-18:00. Οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του συλλόγου (Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, Αθήνα) χωρίς ραντεβού, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα προσφέρεται, επίσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό, καθώς και δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης. Στόχος του Συλλόγου να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά του, δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες. Ένα όραμα κοινό με την Παγκόσμια Στρατηγική για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες 2016-2021 που ψηφίστηκε το 2016 από 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η εξάλειψη της Ιογενούς Ηπατίτιδας έως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα