Ελλαδικά ΜΜΕ: Εμπόδιο σε ελληνοτουρκικό διάλογο η «αντιευρωπαϊκή στάση» Κύπρου

Μεμονωμένος αριθμός δημοσιευμάτων-άρθρων γνώμης που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στον αθηναϊκό Τύπο ψέγουν έμμεσα και άμεσα την Λευκωσία για την διασύνδεση των κυρώσεων Τουρκίας και Λευκορωσίας κάνοντας λόγο μάλιστα για «αντι-ευρωπαϊκή στάση». Στο στόχαστρο των δημοσιευμάτων είναι μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία Αθήνα

και Λευκωσία φαίνεται να έχουν κοινό μέτωπο, στόχους και επιδιώξεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σε Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.  Ωστόσο τα δημοσιεύματα προκαλούν εύλογους προβληματισμούς στο κατά πόσο εκφράζουν ή και εξυπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη στα Ελληνο-τουρκικά και μπορούν να επηρεάσουν ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δείχνει να αντιλαμβάνεται και να συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού στο σύνολό του. Ακολουθεί δειγματοληπτική ανασκόπηση του ελλαδικού τύπου για τα πιο πάνω ζητήματα.

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα τα ΝΕΑ (22/9/20), ο  Ηλίας Κανέλλης στην στήλη «Ενστάσεις»  αναφερόμενος στην στάση της Λευκωσίας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ,  αναφέρει χαρακτηριστικά «Χθες η Κύπρος κατάφερε  ένα μεγάλο πλήγμα στο πολιτικό και ανθρωπιστικό προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σχετικά με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σημειώνει πως «ουσιαστικά μπλόκαρε το σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Λευκορωσία» και η Κυπριακή Κυβέρνηση «εκτίμησε οπορτουνιστικά ότι πρέπει  να επιμένει στην διασύνδεση των κυρώσεων κατά αξιωματούχων του Λουκασένγκο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκία».

«Συνέδεσε την πολυπλοκότητα της δική της περίπτωσης μια επείγουσα πολιτική πρωτοβουλία της Ευρώπης, που πρωτίστως την υπαγορεύει η δημοκρατική αλληλεγγύη σε πληθυσμούς οι οποίοι διαδηλώνουν για τις δημοκρατικές ελευθερίες τις οποίες θεωρούν ότι η Ευρώπη εκπροσωπεί. Όταν συμψηφίζεις τις δημοκρατικές ελευθερίες με το δικό σου πρόβλημα σου, μην περιμένεις συμπαράσταση αύριο στο πρόβλημά σου από πολίτες και λαούς που πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο  εξωτερικής πολιτική».

«Η Ελλάδα στήριξε και χθες, παρότι τη ζημιώνει, την επιλογή της Κύπρου. Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται: To δόγμα είναι γνωστό και τις συνέπειές του τις έχουμε πληρώσει πολλές φορές στο παρελθόν, κυρίως με στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Επιπλέον ο αρθρογράφος κάνει λόγο για αδιαφορία της Κύπρου να μοιραστεί τον υποθαλάσσιο  πλούτο με τους Τ/κ και κατηγορεί την Ε/κ πλευρά  ότι φέρει ευθύνη για την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν το 2004 και το ναυάγιο των συνομιλιών το 2017.

Στο άρθρο σημειώνεται επίσης πως  «τόσο ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, χρησιμοποιούν το εθνικό ζήτημα ιδιοτελώς». Ο πρώτος  για να αποσπάσει  το   ενδιαφέρον από διάφορα θέματα «με οσμή σκανδάλου» για τα διαβατήρια και ο δεύτερος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, για να χτίσει το προφίλ διαδόχου στην εξουσία.

Καταλήγοντας μεταξύ άλλων αναφέρει πως «αν υπάρξει  χρεία  και προχωρήσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση με στόχο την εξομάλυνση, η Αθήνα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της Λευκωσίας».

«Όσο για την Ευρώπη, θα θυμάται τη χτεσινή αντι-ευρωπαϊκή στάση της Κύπρου», αναφέρει σε μια διατύπωση που παραπέμπει συνειρμικά στην πρόσφατη δήλωση του  πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Very serious with

Keywords
Τυχαία Θέματα