Ελληνική: Εδραιώνεται η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές, με την οικονομία να αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το 2016, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2%. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, με την ανεργία να αρχίσει να εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, υπό την

πίεση των μειώσεων των τιμών του πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας, η προσήλωση στην υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επέτρεψαν μέσα σ’ ένα κλίμα βελτιωμένης εμπιστοσύνης την ολοκλήρωση του Προγράμματος, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης. Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την ευελιξία της κυπριακής οικονομίας και αναδεικνύει παράλληλα τις προοπτικές του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών τονίζει ότι η θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας. Όπως αναφέρει, χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες για να μπορέσει η οικονομία να επανατοποθετηθεί σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Η Υπηρεσία θεωρεί πως η επιστροφή σε βιώσιμη πορεία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διόρθωση των στρεβλώσεων, που έχει αναδείξει η οικονομική κρίση και από τη δημιουργία ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας και των ξένων επενδυτών.

Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο υψηλός δείκτης των μη παραγωγικών χορηγήσεων, η υψηλή ανεργία και η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων της δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα, τονίζεται ότι η επαναφορά της πλήρους αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κύριος παράγοντας για τη σταθερότητα του συστήματος είναι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη παραγωγικών χορηγήσεων (ΜΠΧ). Η Υπηρεσία θεωρεί, επίσης, ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις, καθώς και η υιοθέτηση νέων πολιτικών στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας, θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Όσον αφορά στις εξωτερικές προκλήσεις, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, οι αρνητικές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Στην Οικονομική της Επισκόπηση για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών εκτιμά πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και στην ενίσχυση των θεσμών, αποτελούν μονόδρομο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς. Σε αυτό το σημείο, τονίζει ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν αναβολή των προσπαθειών για μεταρρύθμιση της οικονομίας. Όπως αναφέρει, η επιτυχημένη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτεί υπομονή και επιμονή. Tέλος, υπογραμμίζεται ότι χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες για να μπορέσει η οικονομία να επανατοποθετηθεί σε ανταγωνιστική και βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα