Ελληνοτουρκικά μέσω Κυπριακού

Η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις της κατοχικής χώραςΕυρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο ΑναστασιάδηΤο

Κυπριακό αποτελεί τη λυδία λίθο, τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την πολυπόθητη εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσεων και μεγάλης έντασης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των από κοινού δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της συνάντησής τους. Η νέα ελληνική Κυβέρνηση, είπε, θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, επί τη βάσει μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Πεποίθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι «η επανένωση θα επιτρέψει να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των χωρών της περιοχής, δίνοντας μια νέα προοπτική. Θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις. Θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και μια νέα εποχή και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης.Συντονισμός για τις προκλήσειςΣε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, που πρέπει, όπως είπε, να συνεχιστούν. «Όμως για να συνεχιστούν», τόνισε, «χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, όχι απειλές». Ερωτηθείς, πάντως, αν η ελληνική Κυβέρνηση θα τολμήσει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε πως τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι προσεκτικά.Από πλευράς του, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι συμφωνήθηκε όπως υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα δημιουργεί τις προοπτικές θετικής κατάληξης. Πρόσθεσε πως επαναβεβαιώθηκε η σταθερή και συνεπής θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό και πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων, σε βάρος είτε της Κυπριακής είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θέλουμε να πιστεύουμε, είπε, πως η Τουρκία και οι Τ/κ θα συνειδητοποιήσουν ότι ανάλογες κρίσεις, που προκαλούνται αναίτια, δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα.Στο ίδιο μήκος κύματοςΟ κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την παρουσία του στην Κύπρο θέλει να υπογραμμίσει προς κάθε κατεύθυνση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ουσιαστικές και γόνιμες και επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψή τους στον τομέα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το γνωστό αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον του και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και ειδικότερα προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση οι δύο κυβερνήσεις επαναβεβαίωσαν πως έχουν στρατηγικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

«Κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαίων εταίρων, επιδίωξή μας θα είναι η βελτίωση μιας ΕΕ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Μια ΕΕ, που στις προτεραιότητές της θα έχει σαν στόχο πολιτικές ανάπτυξης», πρόσθεσε. Συμφωνήσαμε ακόμη στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου, προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων, αλλά και ενίσχυσης του συντονισμού προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.Πυλώνες σταθερότηταςΟ Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι η Κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει για ισχυρή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν ανέμενε ούτε ο ίδιος, είπε, ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις, που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση. «Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν», υπογράμμισε.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. ΕΕ και Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές», τόνισε. Όπως εξήγησε, οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον. «Όσοι αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή», υπέδειξε. Συνέστησε σύνεση, αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψει η λογική της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.Έμφαση στην ανάπτυξηΕρωτηθείς αν έχει ωριμάσει η ιδέα στην Ευρώπη να καταργηθεί η εποπτεία από την Τρόικα, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτή είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη, η οποία στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μια πολύ καλή αρχή και ένα σημαντικό θεσμικό θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά για όλη την Ευρώπη. Σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική, θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε.

Η Ευρώπη, τόνισε, δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη, να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Τόνισε, δε, πως η νέα διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της γίνεται με όρους ισοτιμίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί», τόνισε, αναφερόμενος στην κυπριακή Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά».Επί του ίδιου θέματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα εργαστούμε από κοινού και με χώρες της ΕΕ, που έχουν την άποψη πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, κάτι το οποίο καλλιεργείτο και προσφάτως, μέσα από το πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για την Τρόικα είπε ότι «και εμείς πιστεύουμε πως κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος και βεβαίως της Κύπρου, ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».Γέφυρα ειρήνηςΣε ερώτηση για τον συντονισμό για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο Κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά φόρα, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, για να διεκδικήσουμε αυτό που είναι επωφελές για τους ευρωπαϊκούς λαούς. «Διότι η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο, δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Υπό αυτή την έννοια, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», εξήγησε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η συμφωνία του Μινσκ και τα διπλωματικά μέσα, είναι αυτά που θα δώσουν την απάντηση. «Έχουμε ακόμη συμφωνήσει ότι, μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις, θα συνεργαστούμε έτσι ώστε, τουλάχιστον η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα