Έμαθε για τον ηρωικό θάνατο του παππού σε Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο

Για την τύχη του χαμένου για 78 ολόκληρα χρόνια παππού του Γιώργου Αγγλογάλλου από την Ξυλοφάγου, που πολέμησε ως εθελοντής στον Β' Π.Π., έμαθε σήμερα ο εγγονός του κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εκπομπής του Ράδιο Πρώτο (λεπτό 42:00). Ο εγγονός του, Τάσος Αγγλογάλλος, εξήγησε αρχικά ότι το επίθετο Αγγλογάλλος το απέκτησε μετά που ο παππούς του κατετάγη, το 1940, στον αγγλογαλλικό στρατό και στην κοινότητα έλεγαν «αυτός που πήγε στους Αγγλογάλλους».

Έκτοτε, είπε, θεωρείται αγνοούμενος, παρόλο που οι κακές γλώσσες στο χωριό έλεγαν ότι είχε βγει

ζωντανός στην Κρήτη και έκανε εκεί οικογένεια και για αυτό τον λόγο δεν επέστρεψε στο νησί. «Η γιαγιά έπαιρνε σύνταξη από τον αγγλογαλλικό στρατό, δεν είχε κάνει κάποια κίνηση επειδή είχε να αναθρέψει επτά παιδιά».

Όπως πληροφορήθηκε στον αέρα της εκπομπής, το όνομα του παππού του βρέθηκε ωστόσο γραμμένο μέσα στον μεγάλο τόμο του βιβλίου «Οι Κύπριοι Εθελοντές του δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου -Τα μητρώα, κατάλογοι και φόρος αίματος». Σε έναν από τους καταλόγους έγραφε Φιλαβερτή Γεώργιος του Κυριάκου, Ξυλοφάγου, με αριθμό στρατιωτικού μητρώου CY16081 - 24/04 1941, μνημείο πεσόντων Αθηνών, Ελλάδα.

Ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου που επιμελήθηκε το βιβλίο και ήταν τηλεφωνικώς στη γραμμή, είπε πως αυτό που αναφέρεται είναι το κοιμητήριο κοντά στο Φάληρο, κοντά στο σημερινό ίδρυμα Νιάρχου. «Είναι η ημερομηνία θανάτου του. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώθηκε στη διαδρομή από τη Λάρισα προς την Αθήνα. Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα 27 Απριλίου, το πιθανότερο είναι να σκοτώθηκε κάπου έξω από τη Λάρισα ή αν είχε προλάβει να φύγει από την Αθήνα και να πάει κάπου στη Β. Πελοπόννησο».

Συγκινημένος ο εγγονός κ. Τάσος Αγγλογάλλος απάντησε «Για εμάς είναι τιμή αυτό που μας λέτε. Μετά από 78 χρόνια έρχεται αυτή η είδηση να αποκαταστήσει το όνομα του παππού. Δεν είχαν αυτές τις πληροφορίες τότε και έκαναν κάποιες άλλες εικασίες. Αυτά ξεκαθαρίζουν σήμερα, σας ευχαριστούμε!».

Όπως είπε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν γνώριζαν τίποτα για την τύχη του παππού τους. Κανένας από την κοινότητα, ούτε από τους γονείς μας, δεν ήξερε πού είχε πάει αυτός ο άνθρωπος και πού είχε σκοτωθεί.

Ο κ. Παπαπολυβίου εξέφρασε με τη σειρά του τη συγκίνησή του για την «αποκάλυψη» αυτή μετά από τόσα χρόνια και είπε πως υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.«Πίστευα ότι μετά την έκδοση του μητρώου θα ξεκαθάριζαν αυτές οι υποθέσεις. Αν σκεφτούμε πώς ήταν η κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο τη δεκαετία του 1940, μπορούμε να το καταλάβουμε. Ενδεχομένως η γιαγιά ή ο Μούχταρης να πήρε μια επιστολή τότε, η οποία μπορεί να παράπεσε, και δεν τους ενημέρωσε κανείς. [..] Εύχομαι να πάει σύντομα η οικογένεια του κ. Αγγλογάλλου στην Αθήνα, να καταθέσει ένα στεφάνι στον τάφο του παππού τους και να ξέρουν πού είναι θαμμένος.

«Για εμάς, την οικογένεια, είναι ξεκάθαρο πως ο παππούς έπεσε ηρωικά σε αυτή την περιοχή», είπε.

Ο κ, Παπαπολυβίου είπε πως και για τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου υπήρξαν πεσόντες Έλληνες και Κύπριοι, πολλές από τις οικογένειές τους δεν επιβεβαίωσαν τον θάνατό τους. Στα χωριά υπήρχαν πάντα «fake news» και φήμες», είπε.

Από τους 365 που ξέρουμε ότι σκοτώθηκαν σίγουρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 100 σκοτώθηκαν στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο κοιμητήριο είναι στο Παλαιό Φάληρο, υπάρχουν και άλλοι θαμμένοι στη Σούδα.

«Η σημερινή μέρα είναι η αρχή. Θα επισκεφτούμε εκεί, όλη η οικογένεια, το κοιμητήριο», είπε ο εγγονός.

Keywords
Τυχαία Θέματα