Εμβολιασμός και θρομβώσεις: Πώς να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα

Ανησυχία επικρατεί στην Κύπρο μετά το θάνατο της 39χρονης Βρετανίδας μετά από θρομβoεμβολικό επεισόδιο. 

Η 39χρονη νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca στις 6 Μαΐου και διερευνάται κατά πόσο σχετίζεται με τη θρόμβωση που υπέστη.

Μιλώντας στο SigmaLive

o Δρ. Μάριος Αντωνιάδης, Αιματολόγος και Υπεύθυνος της Μονάδας Αιμορροφιλίας-Θρομβοφιλίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε πως η συχνότητα τους συνδρόμου vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό), είναι 6-8 (περιστατικά) στο εκατομμύριο και εμφανίστηκε καθυσηχαστικός. 

Όπως σημείωσε, το εν λόγω σύνδρομο εντοπίζεται πιο συχνά στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. 

Κληθείς να απαντήσει εάν κάποιος με ιστορικό θρομβώσεων δεν θα έπρεπε να εμβολιαστεί, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να μην εμβολιαστεί. 

Όσον αφορά το πότε μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα του συνδρόμου, ανέφερε πως συνήθως είναι 4-30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 

Σχετικά ωστόσο με τις θρομβώσεις, εάν η θρόμβωση είναι στον εγκέφαλο, ο ασθενής θα παρουσιάζει παρατεταμένο πονοκέφαλο, νευρολογικά συμπτώματα και έντονη ανησυχία. 

Εάν είναι στην κοιλιά, όπως είπε, θα παρουσιαστεί ασυνήθιστος πόνος στην κοιλιακή χώρα. 

Σε περίπτωση θρόμβωσης στους πνεύμονες, ο ασθενής θα νιώσει έντονο πόνο στον θώρακα ενώ εάν είναι στα άκρα, τότε θα παρουσιαστεί διόγκωσή τους. 

Ταυτόχρονα, σημείωσε, μπορεί να συνυπάρχει και αιμορραγία (σύνδρομο vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT ) με συμπτώματα να είναι τα χαμηλά αιμοπετάλια με εμφανείς εκχυμώσεις στο δέρμα. 

Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει θρόμβωση σε ένα ασθενή και να μην αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε πως δεν χρειάζεται κάποιος να λάβει ασπιρίνη πριν ή μετά το εμβόλιο, όπως ούτε και αντιπηκτικά. 

Επιπλέον, σημείωσε πως δεν χρειάζεται να υποβληθεί κάποιος σε αναλύσεις αίματος για έλεγχο θρομβοφιλίας πριν τον εμβολιασμό του. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν κάποιος υποστεί θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση και έχει αντιμετωπιστεί, πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, απάντησε πως θα πρέπει να του χορηγηθεί το ίδιο εμβόλιο.  

Διαβάστε επίσης 

Απεβίωσε η 39χρονη που νοσηλευόταν με θρόμβωση στο ΓΝ Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα