Εν αναμονή της προκήρυξης διαγωνισμού για το Λιμάνι Λεμεσού

Προκηρύσσεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή ο διαγωνισμός προσέλκυσης επενδυτή ή επενδυτών για τη διάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Όπως ανέφερε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και το σταθμό πολλαπλής χρήσης, δύο δραστηριότητες για τις οποίες το συμβόλαιο θα είναι διάρκειας 25 χρόνων, και τις θαλάσσιες υπηρεσίες για τις οποίες το συμβόλαιο θα είναι 10 χρόνια.

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν

σήμερα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ενημέρωσαν σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου για το λιμάνι της Λεμεσού, περιέγραψαν τις προοπτικές, ανέλυσαν τα οφέλη και έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαφανή διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Έτσι, μετά την ψήφιση του νόμου, προκηρύσσεται τις αμέσως επόμενες μέρες ο διεθνής διαγωνισμός που θα παραχωρεί προς αξιοποίηση σε έναν ή περισσότερους εξειδικευμένους διαχειριστές λιμένων τις παρακάτω εμπορικές δραστηριότητες:

Εμπορευματικό σταθμόΣταθμό πολλαπλών χρήσεωνΘαλάσσιες υπηρεσίες

Οι διαχειριστές που θα αναλάβουν τις τρεις αυτές δραστηριότητες θα έχουν την υποχρέωση να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους, ώστε να ενισχύσουν τη θέση του Λιμένα της Λεμεσού στην Μεσόγειο με προφανή οφέλη για την οικονομία.

Παράλληλα, με τον νέο νόμο, η Αρχή Λιμένων Κύπρου αναβαθμίζεται και αποκτά τον κατάλληλο θεσμικό , εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο ώστε να επιβλέπει αποτελεσματικά τον ανάδοχο αλλά και να παρεμβαίνει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, όπου θεωρεί ότι είναι αναγκαίο.

Κατά την παρουσίασή του έργου στα μέσα ενημέρωσης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης δήλωσε σχετικά: «Αν κάποιος δει το χάρτη της περιοχής μας πιο προσεκτικά και σε βάθος χρόνου θα παρατηρήσει ότι σε όλο το μήκος της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής υπάρχουν φιλόδοξα λιμάνια που προχωρούν σε επιθετικές συνεργασίες, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν μερίδιο. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απουσιάσουμε από αυτό το «ξαναμοίρασμα της πίτας». Θα είμαστε, όχι απλώς παρόντες αλλά πρωταγωνιστές: Το λιμάνι της Λεμεσού εκσυγχρονίζεται ώστε να μετατραπεί σε μια πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Η Κύπρος μας οφείλει να είναι ανταγωνιστική και να επιτυγχάνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αλλά, χωρίς ανταγωνιστικό λιμάνι δεν υπάρχει ανταγωνιστική οικονομία. Η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού είναι ακόμη μια κίνηση, που μαζί με άλλες που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη ευημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κ. Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε: «Η Αρχή Λιμένων Κύπρου αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται θεσμικά, αναλαμβάνοντας διευρυμένο εποπτικό ρόλο. Δημιουργείται ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού μακριά από εξαρτήσεις και επιρροές. Μετά την εμπορικοποίηση, η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα είναι ανεξάρτητος ρυθμιστής, ιδιοκτήτης της γης και επιβλέπουσα αρχή. Αυτό σημαίνει διαφάνεια στις διαδικασίες, εξειδίκευση στην παρακολούθηση, αμεσότητα και ταχύτητα στη διαχείριση.

Όραμά μας είναι ο εκσυγχρονισμός του Λιμένα Λεμεσού να ανοίξει μια πύλη ανάπτυξης, όχι μόνο για το ίδιο το λιμάνι αλλά για ολόκληρη την οικονομία, την κοινωνία και τις επόμενες γενιές».

Οφέλη για όλους

Η εμπορικοποίηση είναι απολύτως συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα έχει οφέλη για όλους:

Για την ΑΛΚ, που διατηρεί τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και για το δημόσιο που εισπράττει έσοδο παραχώρησης, μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα και, φυσικά, φόρους. Ιδίως, απαλλάσσεται από το επενδυτικό κόστος και το ρίσκο του εκσυγχρονισμού, το οποίο αναλαμβάνει ο διαχειριστής.Για την αγορά που θα νιώσει τα οφέλη από την ταχύτερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, τις χαμηλότερες τιμές και τη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα. Κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερη εξοικονόμηση.Για τους εργαζόμενους της Αρχής Λιμένων Κύπρου των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα διαφυλάσσονται, ενώ για τους εργαζομένους του Λιμένα θα εξασφαλιστούν βελτιωμένοι όροι ασφάλειας και υγείας καθώς και εκπαίδευσης.Για την απασχόληση, η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί με διεύρυνση και ανάπτυξη των λειτουργιών του λιμανιού.Για την πόλη της Λεμεσού, που αποκτά ακόμη ένα στοιχείο στην πολυεπίπεδη προσπάθειά της να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση και να καταστεί κορυφαίο κέντρο εμπορίου και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Για το περιβάλλον που θα προστατευθεί πιο αποτελεσματικά

Η διαδικασία

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, γίνεται η επίσημη Εκδήλωση Ενδιαφέροντος και η προεπιλογή. Οι υποψήφιοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του λιμανιού με βάση προκαθορισμένα κριτήρια θα προκριθούν στην στη δεύτερη φάση,) και θα προσκληθούν να καταθέσουν προσφορέςΣτόχος είναι μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016 να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. Οι ενδείξεις που υπάρχουν ως προς το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα θετικές.

Η συνολική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Η εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς όχι μόνο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του για τις επόμενες δεκαετίες, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και θα επιταχύνει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Πάντοτε με τις απαραίτητες εγγυήσεις σχετικά με την προστασία της δημόσιας περιουσίας, των συνθηκών εργασίας αλλά και της Εθνικής Ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα