«Ένας κόσμος που χάθηκε» από την Τούλα Χατζηκωστή

Σε αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει νοερά πίσω στον χρόνο. Από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1974, η Τούλα Χατζηκωστή καταγράφει την κυπριακή πραγματικότητα με αληθινές ιστορίες, βιώματα, όπως τα έζησε η ίδια, αλλά και όπως τα άκουσε από τους παλαιότερους.

Η απλή καταγραφή γεγονότων, η αμεσότητα του ύφους, η συναισθηματική, νοσταλγική κατάθεση, συνθέτουν μια απέριττη κοινωνία που άφησε τα δικά της διδάγματα ως παρακαταθήκη. Ασφαλώς η ιστορία της Κύπρου είναι συνυφασμένη με την παράδοση,

τα ήθη, τα έθιμα, την φιλοπατρία και την προαιώνια ανάγκη για επιβίωση στην γη του χρυσοπράσινου φύλλου.

Μέσα από τις διακόσιες σελίδες παρελαύνουν αυθεντικοί άνθρωποι, που πάλεψαν σε δύσκολες εποχές χωρίς να ακυρώνουν τα όνειρα και τα ιδανικά τους. «Μετά την δύση του ήλιου», γράφει στη σελίδα 30, «μαζεύονταν στο σπίτι για το δείπνο. Οι γείτονες μοσχομύριζαν από τους καουρμάδες, τα ψητά, τους μεζέδες. Οι άντρες άφηναν τα καφενεία και τις λέσχες και μαζεύονταν στο σπίτι να φάνε με την οικογένεια τους».

«Μερικοί ξέμεναν στην ταβέρνα του Θεοτόκη του Κουταλιανού. Δάσκαλοι, κυνηγοί, τρελοπαρέες. Ο Θεοτόκης με την σύζυγο του, άριστοι και ωραίοι τύποι, σέρβιραν τους λαχταριστούς μεζέδες τους μαζί με μπύρες και κονιάκ. Οι αντροπαρέες περνούσαν τα βραδάκια τους ευχάριστα με γέλια και κουβέντες. Συζητούσαν για τα περβόλια τους, το κυνήγι, τα δημαρχιακά, την πολιτική κατάσταση. Οι γκάφες των χωριανών γίνονταν ανέκδοτα και από στόμα σε στόμα έκαναν τον γύρο του χωριού».

Αν χάθηκε αυτός ο κόσμος της Κύπρου, θα ζει παντοτινά στο ιστορικό γίγνεσθαι και θα ζωντανεύει για πάντα μέσα από την ανάγνωση. Το βιβλίο της Τούλας Χατζηκωστή, έχει την δική του σημειολογία. Μας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια στις πιο απλές καθημερινές στιγμές αναδεικνύοντας έτσι την άλλη όψη της λαογραφικής μνήμης.

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος Βιβλίου: Ένας κόσμος που χάθηκε - Γλυκόπικρες Αναμνήσεις από την Κύπρο του χθες
Συγγραφέας: Τούλα Χατζηκωστή 
Εκδόσεις: Γερμανός
Κατηγορία: Αυτοβιογραφία

Από τον Σοφοκλή Κωνσταντίνου
Βιβλιοπωλείο ΕΛΛΑΣ
ellas@spidernet.comcy

 

Keywords
Τυχαία Θέματα