Ένας μήνας που θα κρίνει πολλά

Μάχη δίνει η Ελλάδα για μειωμένους στόχους στα πλεονάσματα - Αρνητικά τα στοιχεία σε σχέση με πέρυσι
Η Αθήνα επιδιώκει μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο ελληνικός προϋπολογισμός

στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,85 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ιδιαίτερα τον Μάρτιο, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 763 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου στα 10,718 δισ. ευρώ από 10,893 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 432 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 12,913 δισ. ευρώ, από 11,708 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016.

Σημειώνεται ότι στα έσοδα του τριμήνου περιλαμβάνονται περίπου 2 δισ. ευρώ που αφορούν μεταφορά από το ΤΧΣ (έσοδα Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την πώληση της Finansbank) για την αποπληρωμή δανείου προς τον ΕΜΣ.

Πάντως το μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με τέσσερα σημαντικά γεγονότα να αποτελούν τα κλειδιά μέχρι τη συμφωνία.

Το ημερολόγιο του τρόμου
· Είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου.
· Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης, αλλά και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
· Στις 22 Μαΐου, θα διενεργηθεί το Eurogroup που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
· Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να έχει ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτουμένων.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το ΔΝΤ
Απόφαση για το χρέος κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς στη Σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν. Αυτό που θα γίνει, θα είναι να ανοίξει η ατζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο. Ωστόσο, για να μπορέσει να το πετύχει αυτό, χρειάζεται τόσο ένας γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ, αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία ενόψει εκλογών.

Σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου, που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM. Σταθερή θέση της κυβέρνησης παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018.

Στην Ουάσιγκτον την ίδια ώρα μετέβησαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής
· 09:00, Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
· 09:30, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πρόεδρος του Eurogroup.
· 13:10, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
· 13:45, Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πείθει το ΔΝΤ
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2016 είναι σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επιφυλακτικό για τις δυνατότητες της χώρας να διατηρήσει τις επιδόσεις αυτές, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται την Παρασκευή να ανακοινώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, τα οποία θα επικυρωθούν τη Δευτέρα από την Eurostat. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα θα είναι καλύτερο των εκτιμήσεων, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να διατηρήσει αυτό το επίπεδο επιδόσεων για το 2018 και στη συνέχεια. Το Ταμείο εκτιμά ότι τουλάχιστον το μισό από το πλεόνασμα του 2016 έρχεται από έκτακτα μέτρα αντί από διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνέχιζαν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άτομα κοντά στην ανάλυση του ΔΝΤ. Αυτό έχει ωθήσει το Ταμείο να ζητήσει και νέα μέτρα λιτότητας.

Το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας είναι το κλειδί για να καθοριστεί το είδος της ανακούφισης στο χρέος που θα χρειαστεί η χώρα, αναφέρει το πρακτορείο. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα, τόσο λιγότερη ανακούφιση στο χρέος θα χρειάζεται. Το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί ελάφρυνση αποτελεί αντικείμενο έριδας μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ.

Στη Μάλτα αυτόν τον μήνα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν νομίζω καθόλου ότι θα υπάρξουν μελλοντικά μέτρα στο χρέος» για την Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον αντέκρουσε, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους», το εύρος της οποίας θα πρέπει να προσδιοριστεί.

Για το 2016 το Ταμείο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα στις 19 Απριλίου στο 3,3% του ΑΕΠ, από 0,1% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό - μαζί με τις πληρωμές επιτοκίων - για πρώτη φορά από το 1995, όταν ξεκίνησε η Eurostat να συγκεντρώνει στοιχεία.

Το ΔΝΤ αναμένει η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2018. Με λίγη πίστη στην ικανότητα της Ελλάδας να παραδίδει συνεχώς υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΔΝΤ επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας για να πετύχει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και στη συνέχεια. Έλληνες αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ταμείο κάνει «αυθαίρετους υπολογισμούς], που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διάρκεια της περιόδου που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πλεόνασμα 3,5%. Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθούν μέχρι το 2022. Αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ενδεχομένως να βοηθήσουν να αρθεί το αδιέξοδο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στα πλεονάσματα 3,5%
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ. Η ίδια σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η Α. Μπράιντχαρτ επανέλαβε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο, συνέχισε, η Α. Μπράιντχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα». Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Συγχρόνως, στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παικτών. Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης σημείωναν ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, εν λόγω, ελλαδα, αθηνα, λύση, προυπολογισμος, τραπεζες, εμσ, ημερολόγιο, μνημονιο, μαΐου, χρεος, ΔΝΤ, esm, σόιμπλε, γαλλια, bloomberg, eurostat, αεπ, νέα, αναδιαρθρωση, βρυξέλλες, διευκρίνιση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, ημερολόγιο, το θεμα, αεπ, γερμανια, γνωση, θεμα, μαλτα, νεα μετρα, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bloomberg, αρθρο, ατζεντα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερα, διευκρίνιση, διεθνές νομισματικό ταμείο, ευρω, υπαρχει, εμσ, εν λόγω, εξελιξη, ερχεται, ετη, ευκλειδης, ζητα, ιδια, ειδος, κυβερνηση, κειμενο, λύση, μαΐου, μειωση, μυαλο, ουασιγκτον, πιστη, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σόιμπλε, σφραγιδα, φορα, eurostat, esm, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κειμενα, πηγες, πωληση, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα