Ένας στους τέσσερις διαδικτυακούς χρήστες ψωνίζει online
Ένας στους τέσσερις διαδικτυακούς χρήστες ψωνίζει online κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Mastercard.
Πιο αναλυτικά, με την Ευρωπαϊκή αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 45% από το 2015 έως το 2018[1], η έρευνα της Mastercard σε καταναλωτές περισσoτέρων από 20 χώρες της EEA (European Economic Area)
Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται οι πιο συχνοί χρήστες ηλεκτρονικού εμπορίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα ποσοστά των Πολωνών (9%), των Λιθουανών (9%) και των Ιταλών (8%) που ψωνίζουν online κάθε μέρα, είναι αντίστοιχα με εκείνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (8%). Ωστόσο, οι Βρετανοί ξεχωρίζουν σε ο,τι αφορά στην εβδομαδιαία δραστηριότητα (41%), με τους Ιρλανδούς (32%) και τους Γερμανούς (30%) να ακολουθούν. Στον αντίποδα, οι Φινλανδοί (17%), οι Εσθονοί (16%) και οι Δανοί (16%), είναι αρκετά απίθανο να αγοράσουν κάτι στο διαδίκτυο σε αυτή τη συχνότητα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα, όταν συγκρίνεται η ημερήσια με την εβδομαδιαία συχνότητα αγορών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι κατηγορίες των αγαθών που οι καταναλωτές αγοράζουν online είναι λιγότερο πιθανό να είναι «καθημερινά αντικείμενα». Ενδεικτικά, τα ρούχα και τα υποδήματα είναι μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία προϊόντων (48% Μ.Ο. στην EEA), με τα εισιτήρια (34%), τα ηλεκτρονικά (33%) και τα βιβλία (31%) να ακολουθούν.
Ωστόσο, οι αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με τα αποτελέσματα να εκπλήσσουν κατά περίπτωση. Οι Βρετανοί online καταναλωτές (33%) είναι σε διπλάσιο βαθμό πιο πιθανό να αγοράσουν τα τρόφιμά τους (είδη παντοπωλείου) από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τους Ολλανδούς (16%), Γάλλους (15%) και Βέλγους (13%) γείτονές τους.
Οι Έλληνες online καταναλωτές είναι τέσσερις φορές πιο ανοιχτοί στο να κλείσουν ταξίδια μακρινού προορισμού στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με τους Κροάτες. Παρατηρείται μία γεωγραφική τάση όπου Φινλανδία (31%), Σουηδία (22%) και Νορβηγία (22%) είναι οι μόνες χώρες με έναν στους πέντε online καταναλωτές να συμμετέχουν σε online τυχερά παιχνίδια.
Οι συμπεριφορές φαίνεται ότι ποικίλουν επίσης και στις μεθόδους πληρωμής που επιλέγονται για τις online αγορές. Στις Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία, οι πληρωμές μέσω online banking υπερτερούν σε διπλάσιο βαθμό, σε σύγκριση με αυτές μέσω καρτών. Αντίθετα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι κάρτες παραμένουν μακράν η δημοφιλέστερη μέθοδος πληρωμής. Η έρευνα εστίασε επίσης και σε νέες μεθόδους πληρωμών, όπως τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets), οι τραπεζικές εφαρμογές (banking apps) και το QR code scanning, με τα ευρήματα να καταδεικνύουν σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτούς τους κλάδους. Ενώ υπάρχει μία σαφής πρόθεση ανά την Ευρώπη στη δοκιμή νέων τεχνολογιών, το ενδιαφέρον αυτό δεν αντανακλάται στην πραγματική χρήση. Ενδεικτικά, ενώ οι Ισπανοί online καταναλωτές είναι δυνητικά οι πιο ενθουσιώδεις στη χρήση των e-wallets, είναι αρκετά πίσω από τους Νορβηγούς (20%), τους Έλληνες (20%) και τους Φινλανδούς (19%) στη mobile χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Παρά τις διαφορετικές τάσεις όμως από χώρα σε χώρα, οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη φαίνεται να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις online αγορές. Ο φόβος της απάτης είναι ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας στις online αγορές, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, αποτελεί μεγαλύτερο αντικίνητρο σε χώρες όπως η Ελλάδα (71%) και η Ισπανία (64%), απ' ότι σε άλλες, όπως η Δανία (46%).
Σχετικά με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο (cross-border e-commerce) η εμπιστοσύνη καταγράφει μεγαλύτερη βαρύτητα για κάποιες εθνικότητες. Οι Γάλλοι online καταναλωτές που δεν αγοράζουν από άλλη χώρα, είναι σε διπλάσιο βαθμό πιο πιθανό να επικαλεστούν έλλειψη εμπιστοσύνης σε ξένα e-shops απ' ότι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και τέσσερις φορές πιο πιθανό απ' ότι οι Πολωνοί και οι Τσέχοι.
Σε γενικές γραμμές όμως, ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας στις διασυνοριακές online αγορές δεν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ή ασφαλείας, αλλά η διαθεσιμότητα αξιόλογων εγχώριων επιλογών. Η έρευνα δείχνει ότι το 40% των online καταναλωτών στη Φινλανδία και την Πολωνία, που δεν αγοράζουν από τρίτη χώρα, αισθάνονται ότι τα διαδικτυακά καταστήματα στη χώρα τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ζητούμενά τους, με αντίστοιχη εμπιστοσύνη να παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Αντίστοιχα, όταν οι καταναλωτές αποφασίσουν να αναζητήσουν κάτι έξω από τη χώρα τους, είναι αποτέλεσμα κάποιας ελκυστικής προσφοράς (40%) και όχι απλά θέμα διαθεσιμότητας (32%). Τα πιο δημοφιλή προϊόντα που αγοράζονται διασυνοριακά, είναι τα ρούχα και τα αξεσουάρ και υποδήματα (37%), με τα βιβλία, τη μουσική, τα DVDs και τα video games να ακολουθούν (21%).
Η συνολική εικόνα της έρευνας και των αποτελεσμάτων καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς κατά μέσο όρο 40% των Ευρωπαίων online καταναλωτών πραγματοποιούν διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Τέλος, μεταξύ των κυριότερων παραγόντων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τόσο διασυνοριακά όσο και στην εγχώρια αγορά, εμφανίζονται να είναι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως και η συνεχής βελτίωση των online προσφορών και συνθηκών, υπό τις οποίες πραγματοποιούνται οι αγορές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η οικογένεια της ΕΡΤ θρηνεί…
- Απίστευτο: Δείτε τον ληστή του Π. Φαλήρου μέσα στο σπίτι! (pics)
- Ανατριχίλα: Ακούστε πώς είναι οι φωνές που «έχουν στο κεφάλι τους» οι σχιζοφρενείς!
- Τι συμβαίνει όταν δεν πίνετε αρκετό νερό
- Κάψε λίπος και φτιάξε κοιλιακούς σε 19 λεπτά
- Ανατροπή στο «Star Academy»: Αποχώρησε οικειοθελώς παίκτης – Δείτε ποιος (video)
- Μαχητικά από Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη
- Κύπριος φοιτητής νεκρός στην Αθήνα
- Κομματιασμένο βρέθηκε το σώμα του τρομοκράτη στο μετρό στην Πετρούπολη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κύπριος φοιτητής νεκρός στην Αθήνα
- Ποιες μέρες κλείνουν οι τράπεζες ενόψει Πάσχα
- Συρία:Βομβαρδίσθηκε το νοσοκομείο με τα θύματα της επίθεσης
- Διήμερο επίλυσης διαστημικών προβλημάτων από τη NASA
- Επικίνδυνη κόλλα άμεσης δράσης στην κυπριακή αγορά
- Απειλές καταγγέλλει ότι δέχεται ο Γενικός Ελεγκτής
- Μ. Παγδατής : «Θα γίνουν παιγνίδια υψηλού επιπέδου» (video)
- Η GCC Computers γιορτάζει 30 χρόνια λειτουργίας
- Έφτιαξαν γλυπτό της Μπιγιονσέ από τυρί
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ένας στους τέσσερις διαδικτυακούς χρήστες ψωνίζει online
- Ποιες μέρες κλείνουν οι τράπεζες ενόψει Πάσχα
- «Θα τεθεί θέμα αποχής από το πρωτάθλημα» (βίντεο)
- Έλλειψη συνεργασίας Κύπρου – Τουρκίας για δολοφονία 3 Τ/κ
- Σήμερα ο τελικός της Τσαπεκοένσε που δεν έγινε ποτέ!
- Ντάισελμπλουμ:Διαψεύδει τις αναφορές για "ποτά" & "γυναίκες"
- Ο Θ.Αντωνίου για ψυχολογία, ΑΠΟΕΛ και συνέχεια (ηχητικό)
- Ο Πάρντο για το Ρεάλ – ΑΠΟΕΛ
- Συρία:Βομβαρδίσθηκε το νοσοκομείο με τα θύματα της επίθεσης
- ΔΗΣΥ:Ναι σε δημιουργία Υφυπουργείου&Επιμελητηρίου Τουρισμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξανάνοιξε το μετρό της Αγίας Πετρούπολης που είχε κλείσει μετά από προειδοποίηση για βόμβα
- Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Γιάννου Παπαντωνίου
- Κάψε λίπος και φτιάξε κοιλιακούς σε 19 λεπτά
- Χρήσιμο εργαλείο για τους χάκερς οι έξυπνες τηλεοράσεις
- Ελένη Μενεγάκη: Oι αναρτήσεις στα social media και τα αρνητικά σχόλια που διαβάζει
- Αυτά είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαντωνίου
- «Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού πάνω στο Σταυρό»
- ΟΗΕ και ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους για τερματισμό του πολέμου στη Συρία
- Πού θα γιορτάσουν το φετινό Πάσχα οι Έλληνες;