Ένας στους τέσσερις Κύπριους ενήλικες πάσχουν από υπέρταση

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν υπέρταση και ένας στους τρεις από αυτούς δεν το γνωρίζει, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που γνωρίζουν το πρόβλημά τους προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου για την εβδομάδα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης ανέφερε ότι η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθούν οι επιπλοκές της για αυτό και της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός

«σιωπηλός δολοφόνος».

Ο κ. Πατσαλής συνεχίζοντας είπε ότι το Υπουργείο Υγείας παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πάσχοντες από υπέρταση και συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας γίνεται σε πρώτη φάση, η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων και η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής (η οποία και παρέχεται δωρεάν), καθώς και η παροχή οδηγιών για υγιεινοδιαιτητική αγωγή.

Περαιτέρω πρόσθεσε ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια (Δευτεροβάθμια περίθαλψη) λειτουργούν Ειδικά Ιατρεία Υπέρτασης, τα οποία είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, στα οποία παρέχεται κλινική αξιολόγηση του ασθενούς, 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής υπέρτασης με ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, εκτίμηση ολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς παραπέμπονται για διάγνωση βλάβης οργάνων στόχων και υποβάλλονται σε αξιολόγηση, σε συνεργασία με καρδιολόγους, με δοκιμασία κόπωσης και υπέρηχο καρδίας, αξιολόγηση σε αγγειολογικό εργαστήριο με Doppler καρωτίδων και μεγάλων αγγείων κάτω άκρων, αξιολόγηση από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση για ανεύρεση βλαβών υπέρτασης, ανίχνευση νεφρικών βλαβών με εργαστηριακό έλεγχο αίματος και ούρων, υπέρηχο κοιλιάς, ανίχνευση εγκεφαλικών βλαβών με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, επιπρόσθετα, στα Ειδικά Ιατρεία Υπέρτασης παρέχονται υπηρεσίες για πλήρη διερεύνηση για αποκλεισμό της δευτεροπαθούς υπέρτασης ( 5% των υπερτασικών ασθενών πάσχει από δευτεροπαθή υπέρταση), η οποία είναι ιάσιμη. Η διερεύνηση αυτή γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εξειδικευμένες ορμονικές αναλύσεις, καθώς και άλλες παρακλινικές εξετάσεις, όπως είναι ο υπέρηχος νεφρών – επινεφριδίων και Doppler νεφρικών, καθώς και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Από θεραπευτικής πλευράς το Υπουργείο Υγείας, στη βάση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, προβαίνει σε στοχευμένη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης με μη φαρμακευτικά μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η δίαιτα για ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς, οι οδηγίες διατροφής, η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος. Επιπλέον, γίνεται ταυτόχρονη χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων στους πάσχοντες, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα δημόσια φαρμακεία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα