Ενέργειες για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές εξήγησαν Καρούσος-Περδίος

Το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού προβαίνουν σε ενέργειες για προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών από υφιστάμενες και νέες αγορές, ώστε να αναπληρωθεί το κενό από την μη έλευση στην Κύπρο τουριστών από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου συνήλθε σε ειδική συνεδρία στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, του Υφυπουργού Τουρισμού και Δημάρχων

της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, όπου συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων που αναμένεται να φέρει στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν οι απόψεις των ξενοδόχων για το πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχει δημιουργηθεί, γιατί» όπως εξήγησε «είναι ένας φορέας που γνωρίζει πάρα πολύ καλά, έχει τις εμπειρίες και μπορεί να προτείνει διάφορα μέτρα, τα οποία οφείλουμε να ακούσουμε και να αξιολογήσουμε για να δούμε ποια μπορούν να υλοποιηθούν».

Πρόσθεσε ότι έχουμε αναλύσει στους ξενοδόχους «κάποιες ιδέες και εισηγήσεις που έχουμε υπόψη, ορισμένες είναι του Υπουργείου Μεταφορών και άλλες σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού». Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «φέτος να μην υπολογίζουμε να έχουμε τουρίστες από την Ρωσία και την Ουκρανία, υπάρχει ένας πόλεμος και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να αναπληρώσουμε στο βαθμό που είναι δυνατόν» το κενό που θα προκύψει, κάτι που όπως είπε «δεν είναι εύκολο».

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Καρούσος «να δούμε πως θα φέρουμε επιβάτες και να δημιουργήσουμε αεροπορική σύνδεση και τουρισμό με άλλες χώρες. Στα Υπουργεία ήδη εργαζόμαστε εδώ και μερικές μέρες πάρα πολύ σκληρά για να ετοιμάσουμε κάποιες τεκμηριωμένες εισηγήσεις και μάλιστα να πάμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε κάποιες εξαιρέσεις στα θέματα κρατικών ενισχύσεων ή κάποια αντισταθμιστικά μέτρα».

Είναι δεδομένο, συνέχισε «ότι η Κύπρος επηρεάζεται δυσανάλογα σε σχέση με τον επηρεασμό που έχουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εξάρτησης που είχαμε και έχουμε από την ρωσική αγορά αλλά και την ουκρανική που ήταν μια αναδυόμενη αγορά. Περίπου 1,6 εκατομμύρια επιβάτες, αφίξεις και αναχωρήσεις, έχουν χαθεί ενώ υπάρχουν και άλλες αγορές που αναμένεται πως θα επηρεαστούν» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.   

Ωστόσο, ανέφερε, η δουλειά που έγινε από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού «έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και παρά το γεγονός ότι είμαστε σε ένα πόλεμο, βλέπουμε πως προγραμματίζονται πτήσεις σε νέους προορισμούς». Ήδη, είπε, η TUS Airways ανακοίνωσε ότι εντάσσει στο πρόγραμμα της πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και άλλους προορισμούς, υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για αύξηση των αεροσκαφών στη βάση τους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που θέλουν να έχουν ως βάση τους την Κύπρο.

Το Υπουργείο Μεταφορών, ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος «μαζί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία θα είμαστε έτοιμοι, θα υπάρχει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα τεθεί το συντομότερο σε ισχύ, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος χαρακτήρισε «μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2022» και πρόσθεσε ότι «οι απώλειες φέτος από την ρωσική και την ουκρανική αγορά θα είναι αισθητές ιδιαίτερα για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει την κατάσταση, ωστόσο θα είναι αδύνατο να αναπληρώσουμε πλήρως αυτές τις απώλειες».

Χαρακτήρισε «χρήσιμη τη συνάντηση» αφού όπως εξήγησε μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να δώσουν τις δικές τους απόψεις «σε ότι αφορά τη στήριξη που θα πρέπει να τύχει η τουριστική βιομηχανία ευρύτερα, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Είναι σημαντικό για μας να ακούσουμε από πρώτο χέρι τις ιδέες των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την κατάσταση ούτως ώστε να μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα προς άλλα αρμόδια Υπουργεία».

Ο κ. Περδίος είπε ακόμα ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού, για ενισχυμένο μάρκετινγκ, για έκτακτες συνεργασίες με οργανωτές ταξιδίων και για έκτακτες συνεργασίες με  αεροπορικές εταιρείες που είναι μια σύμπραξη μεταξύ του Υφυπουργείου και του Υπουργείου Μεταφορών».  

Ο Υφυπουργός έστειλε το μήνυμα προς όλη την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα κάνει το ίδιο και τώρα, όπως στάθηκε δίπλα στον τουρισμό την διετία της πανδημίας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον συζητά κάποια εξειδικευμένα μέτρα για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Περδίος είπε πως «ο ΠΑΣΥΞΕ και οι Δήμαρχοι της περιοχής έθεσαν στο τραπέζι τις ιδέες τους, τις οποίες θα μεταφέρουμε στην ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό και αναλόγως θα δούμε».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας είπε ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Κύπρος και ιδιαίτερα η περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου» και πρόσθεσε πως «ζητήσαμε τη βοήθεια της Κυβέρνησης, σε τρεις πυλώνες, για να καταφέρουμε να περάσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Μίλησε για βοήθεια και στήριξη «την οποία θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απόρροια των ενεργειών της που, και εμείς ακολουθήσαμε, χωρίς να έχουμε επιλογή, αφού η Κύπρος ως μικρό νησί πλήγηκε σημαντικά στον τουριστικό τομέα. Επίσης ζητούμε από την Κυβέρνηση να στηρίξει ιδιαίτερα την περιοχή μας για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να μην υπάρξουν χρεωκοπίες ξενοδοχείων».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα «ζητήθηκε επίσης από τον Υφυπουργό Τουρισμού μια δυνατή, ισχυρή και στοχευμένη καμπάνια προς τις υπόλοιπες αγορές προκειμένου να καλυφθεί το κενό και να μειώσουμε, όσο είναι δυνατό, τη ζημιά που προκύπτει από τη μη έλευση ρωσόφωνων τουριστών στην περιοχή μας. Το κενό είναι πολύ μεγάλο και δυσανάλογο και ανέρχεται στο 60%» σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε πως «συζητήθηκε το πρόβλημα της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το οποίο επηρεάζει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αφού η ρωσική και η ουκρανική αγορά αντιπροσωπεύει το 65 – 70%. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής εδράζονται και στηρίζονται πάνω στην τουριστική βιομηχανία και δεν μπορούμε να αντέξουμε μια τρίτη χρονιά χωρίς τουρισμό» είπε.

Άμεσα συνέχισε «καλούμε την Κυβέρνηση να αξιολογήσει και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για στήριξη της επαρχίας, αφού δυστυχώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλυσιδωτές επιπτώσεις από την εμπόλεμη κατάσταση. Αναμένεται να δούμε επιχειρήσεις να κλονίζονται οικονομικώς, να αναστέλλουν τις εργασίες τους, πιθανώς να οδηγούνται στην πτώχευση και να χάνουν τις περιουσίες τους».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννέττου «τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και όσον αφορά την ρωσική αγορά πιθανώς να μην έχουμε οποιαδήποτε πτήση από τη Ρωσία για το 2022 και όχι μόνο. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πότε θα ολοκληρωθεί ο πόλεμος, έπονται τα χειρότερα στη Ρωσία και με την υποτίμηση του νομίσματος, το κόστος για να ταξιδέψει κάποιος για διακοπές και η ευχέρεια που θα έχει, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Σάββας Περδίος ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού προβαίνει σε ενέργειες για προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών από χώρες μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Πολωνία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενέργειες, Καρούσος#45Περδίος,energeies, karousos#45perdios