Έγγραφο δράσεων παραδίδει στις ΗΠΑ η Λευκωσία (vid)

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα αρχίσει η στενή συνεργασία Λευκωσίας - Ουάσιγκτον

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «επεξεργαζόμαστε ειδικό έγγραφο στο οποίο θα υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις για να ξεκινήσει η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Υπολογίζουμε τον Μάρτιο να κατατεθεί στην Αμερικανική πλευρά».

Η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην τριμερή της Μπερ Σεβά αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την νέα εποχή στις σχέσεις

με τις ΗΠΑ.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med στην Κρήτη με την παρουσία υψηλόβαθμου Αμερικανού Αξιωματούχου ειδικά αν αυτή θα είναι του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα δώσει και ακόμη πιο αυξημένο επικοινωνιακό κύρος.

«Η σχέση ΗΠΑ - Κύπρου δεν θα αγγίζει μόνο τον τομέα της Ασφάλειας, αλλά και άλλες συγκεκριμένες δράσεις», ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία συντηρεί προς το παρόν τα σενάρια για γεώτρηση στα κατεχόμενα μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

«Στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα για την Λευκωσία αποτελεί κεντρικός στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών.

«Μέσα στον Ιανουάριο αναμένουμε την κ. Λουτ να ολοκληρώσει την εργασία της ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ο καθορισμός των όρων αναφοράς θα πρέπει να μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανάφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συζητήσει με το κατοχικό καθεστώς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

«Τ/κ και Τουρκία δεν πρέπει να αφήνονται εκτός γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες εντάσεις», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όλες οι προειδοποιήσεις μου, έμειναν στον αέρα. Στην Κύπρο υπάρχουν προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν το όραμα της λύσης.

Στα σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» του Ακιντζί προεξέχει η πολιτική ισότητα.

«Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως μπάλωμα, ως μειονότητα. Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ε/κ ηγεσίας στο θέμα αυτό», είπε.

Πάντως ο Ακιντζί έχει να αντιμετωπίσει και τον Οζερσάι που προσπαθεί να κυριαρχήσει την Τ/κ πλευρά.

«Δεν μπορεί να ετοιμασθεί το έγγραφο για τους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού δεν υπάρχει ούτε κοινό όραμα, ούτε σύγκλιση στο τί θα διαπραγματευτούν οι πλευρές αν αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βάζουμε το άλογο μπροστά από την άμαξα», ανέφερε.

Το κυπριακό θα τεθεί και κατά την διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα