ΕΝΙΚ: ΓεΣΥ όπως Κυπριακές Αερογραμμές, Λαϊκή, Συνεργατισμός

Η προσεχής συνάντηση του ΠΙΣ-ΠΑΣΙΝ-ΕΝΙΚ και πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής με τον ΠτΔ αποτελεί ίσως την τελευταία προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών συμμετοχής όλων των γιατρών  και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΝΙΚ, Χάρης Αρμεύτης. 

Στην ανακοίνωση, γίνεται σύγκριση με την παρούσα κατάσταση και πως αλλάζουν τα δεδομένα αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνει η κοινή πρόταση. 

Παράλληλα, σημειώνει, "δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες παρεμφερών τακτικών  που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν στο χρηματιστήριο , στις Κυπριακές

Αερογραμμές , στη Λαϊκή τράπεζα και πρόσφατα στον  Συνεργατισμό με τα γνωστά αποτελέσματα. Το πρόβλημα θα διαφανεί τα επόμενα χρόνια".

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η προσεχής συνάντηση του ΠΙΣ-ΠΑΣΙΝ-ΕΝΙΚ και πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής με τον ΠτΔ αποτελεί ίσως την τελευταία προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών συμμετοχής όλων των γιατρών  και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ

Για να γίνουν κατανοητές οι προτάσεις μας θα πρέπει να γίνει μια απλή σύγκριση με την παρούσα κατάσταση και πως αλλάζουν τα δεδομένα αν εφαρμοστούν αυτά που προτείνουμε. Θεωρούμε σκόπιμο να αναλύσουμε σημείο προς σημείο  τις αλλαγές που προτείνουμε γιατί τότε θα γίνει κατανοητό ότι αυτές οι αλλαγές στην ουσία εξυπηρετούν αυτό που θέλουν οι πολίτες και προσεγγίζουν την  πραγματική φιλοσοφία του συστήματος.

Προσωπικός ιατρός:

Παρούσα κατάσταση: O κάθε προσωπικός ιατρός (παθολόγος ή παιδίατρος) αμείβεται βάση του αριθμού πολιτών  που είναι εγγεγραμμένοι στην λίστα του είτε τον επισκεφτούν είτε όχι. Με αυτό το τρόπο οι προσωπικοί ιατροί λαμβάνουν δυσανάλογα ψηλές αμοιβές σε σχέση με την εργασία τους ή/και την παρουσιά τους. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος των ΠΙ δια των παραπεμπτικών προς εξετάσεις και ραντεβού σε Ειδικούς Ιατρούς δημιουργεί μεγάλους χρόνους αναμονής και αδυναμία εξυπηρέτησης του κόσμου γεγονός που είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία της αποτελεσματικής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του κόσμου. Οι σχετικές αμοιβές σε σχέση με την προσφερόμενη υπηρεσία αποτελούν σπατάλη και διασπάθιση σηματικού μέρους του σφαιρικού προυπολογισμού.

Η πρόταση μας: 

Kατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και ο κάθε πολίτης να μπορεί ελεύθερα να επισκέπτεται τον οποιοδήποτε γιατρό επιθυμεί .Αυτό θα δημιουργήσει όρους  υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών για καλή εξυπηρέτηση των πολιτών και αμοιβή των γιατρών ανάλογη με το έργο που επιτελούν. Εκ των πραγμάτων θα πλεονεκτούν οι καλύτεροι , επιστημονικά καταρτισμένοι , αυτοί που  κερδίζουν την εμπιστοσύνη του ασθενούς υπό συνθήκες καλύτερων συμπεριφορών ,ποιοτικότερης  άσκησης ιατρικής σε υγιές περιβάλλον με κερδισμένο τον ασθενή.

Ειδικός ιατρός :

Παρούσα κατάσταση :Σχετικά μικρός αριθμός ειδικών ιατρών στο σύστημα και απουσία των  γιατρών που για χρόνια ακολουθούσε η μεγάλη μάζα των ασθενών . Εξαιτίας της απουσίας ελέγχου και πρωτοκόλλων του συστήματος από τον ΟΑΥ  υπάρχει ανεξέλεγκτος αριθμός ιατρικών πράξεων που επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό .Με απλά λόγια ο καθένας έχει την δυνατότητα να κάνει ότι νομίζει ,ακόμα και αχρείαστες ιατρικές πράξεις (ο ασθενής δεν πληρώνει αλλά πληρώνει το σύστημα) με υπερχρεώσεις που επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα. Αμοιβές των 70 και 100 χιλιάδων ευρώ τον μήνα από ορισμένους είναι εξωπραγματικές και δημιουργούνται ερωτηματικά κατά πόσο είναι ιατρικώς δικαιολογημένες και όχι  απλή σπατάλη με στόχο την κερδοσκοπία. Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό διπλά γιατί αν ο γιατρός της επιλογής τους δεν συμμετέχει στο ΓΕΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν είτε ιδιωτικά είτε μέσω ιδιωτικής ασφάλειας.

Η πρόταση μας: Δημιουργεί τις συνθήκες συμμετοχής όλων  των ιατρών στο σύστημα . Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού των ιατρικών πράξεων  για να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει εις βάρος των υπολοίπων  και κατ’ επέκταση να εκμεταλλεύεται το σύστημα . Οι αμοιβές θα είναι συμφωνημένες και σταθερές είτε εξωνοσοκομειακά είτε ενδονοσοκομειακά σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα και κανόνες. Έτσι μπορεί το σύστημα να εξοικονομεί χρήματα για να προσφέρονται εκεί που πραγματικά χρειάζονται ειδικά στους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη ,αποφεύγοντας την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Ιδιωτικά και δημόσια  νοσηλευτήρια: Ίσως το πιο δύσκολο και δαπανηρό κομμάτι του συστήματος που θα δοκιμάσει τις αντοχές του και την οικονομική του βιωσιμότητα.

Παρούσα κατάσταση : Δυστυχώς η παράκαμψη της αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ως απαραίτητη προυπόθεση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ καθώς και η απουσία κινήτρων (επαγγελματικων και οικονομικών) οδήγησε στη φυγή μεγάλου αριθμού ιατρών για να στελεχώσουν το ΓΕΣΥ και να επωφεληθούν όλων των ανωτέρω.

Συνεπώς τα Δημ.Νοσηλευτήρια υποστελεχόνονται και υποβαθμίζονται ποιοτικά και αριθμητικά ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενάντια στον στόχο να αποτελέσουν την ραχοκοκκαλια του ΓΕΣΥ.

Η χωρίς πλάνο και όραμα συμμετοχή των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο σύστημα, απλά θα μετακυλήσει το πρόβλημα και σε αυτά, γεγονός που ο κόσμος έχει ήδη αντιληφθεί. Με την παρούσα κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια η συμμετοχή των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων χωρίς εκ των προτέρω καθορισμό των τιμών με σταθερές εγγυημένες αμοιβές,  θα οδηγήσει αλυσιδωτά και στην δική τους οικονομική κατάρρευση όπως επίσης και τη συνολική ποιοτική υποβάθμιση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η μη συμμετοχή των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων είτε γιατί η υπερφόρτωση τους είτε γιατί η βιωσιμότητα τους δεν διασφαλιστούν, απλά θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, με την ανάγκη διατήρησης ιδιωτικών σχεδίων ασφάλισης, πέραν της συνεισφοράς στο ΓΕΣΥ, χωρίς όμως χρήση του δικαιώματος που τους αναλογεί. Αιτία θα είναι η ανασφάλεια τους που ήδη καταγράφεται υπό τις παρούσες συνθήκες και θα διογκωθεί στη φάση της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι αυτή η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ που επικαλούνται ορισμένοι ; 

Η πρόταση μας: Βασική αρχή του ΓΕΣΥ ήταν και παραμένει η  ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου . Προτείνουμε όπως ότι αναλογεί στους δικαιούχους  από το ΓΕΣΥ να μπορούν να το κάνουν χρήση στον γιατρό ή το νοσηλευτήριο που επιθυμούν. Μια πρόταση πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία. Προτείνουμε τον διαχωρισμό της αμοιβής ιατρού και νοσηλευτηρίου και τον καθορισμό του ύψους των ιατρικών πράξεων . Αν θα χρειαστεί συμπληρωμή αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έκανε τους υπολογισμούς  και τους ελέγχους του ο ΟΑΥ. Αν έκανε σωστούς ελέγχους και προγραμματισμό ΔΕΝ θα χρειαστούν συμπληρωμές. 

Οι συμπληρωμές δεν είναι τίποτα άλλο από  ασφαλιστική δικλίδα για τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια για να μπορούν να παρέχουν υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και για να μην επωμιστούν αποκλειστικά το κόστος των λανθασμένων χειρισμών άλλων . Θα μπορούσε να αναλάβει μετά από νομοθετική ρύθμιση την συμπληρωμή  το κράτος, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες , διασφαλίζοντας  τις αρχές της ισοτιμίας και της καθολικότητας. Επίσης με την πρόταση μας μειώνουμε τις σημερινό κόστος της υγείας των νοικοκυριών γιατί όσοι αναγκάζονται να πληρώνουν και ιδιωτική ασφάλιση αυτομάτως το κόστος της  ασφάλειας τους θα μειωθεί γιατί θα μετατραπεί σε συμπληρωματική με λιγότερα χρήματα.

Η τακτική του εξαναγκασμού της συμμετοχής ιατρών και νοσηλευτηρίων , δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού , πιέσεων ,επιδεικνύοντας επιταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ και εξαγγέλλοντας  υποσχέσεις για δήθεν εγγυήσεις  δεν περιποιεί τιμή για το σύστημα. Μπορεί τα ταμεία του ΟΑΥ αυτή την στιγμή να είναι πλήρη (μια και τα κρατικά ταμεία ακόμα συνεχίζουν παράλληλα να πληρώνουν για την υγεία) ώστε να μπορεί να προσελκύει αρκετούς διαφημίζοντας  την κότα με τα χρυσά αυγά για να ενταχθούν στο σύστημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι χρήματα των πολιτών και έχει υποχρέωση να τα διαχειρισθεί με σύνεση και ρεαλισμό . Εμείς δεν συμφωνούμε με την άποψη ορισμένων  και αυτό σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά για την 

αξιοπιστία τόσο του συστήματος όσο και των συμβεβλημένων παρόχων με αυτό. Στόχος θα έπρεπε και πρέπει να είναι η καθολική οριστική και αμετάκλητη συμμετοχή!!

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες παρεμφερών τακτικών  που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν στο χρηματιστήριο , στις Κυπριακές Αερογραμμές , στη Λαϊκή τράπεζα και πρόσφατα στον  Συνεργατισμό με τα γνωστά αποτελέσματα. Το πρόβλημα θα διαφανεί τα επόμενα χρόνια και αυτό προκύπτει από την διεθνή εμπειρία όπου εφαρμοστήκαν παρόμοια μοντέλα συστημάτων υγείας που διαχρονικά επιζητούν ενέσεις ρευστότητας για να επιβιώνουν .Αν δεν γίνουν θαρραλέες αλλαγές , σωστός εποπτικός έλεγχος και καλή διαχείριση του όλου συστήματος από τώρα , φοβόμαστε ότι το παρών σύστημα  θα έχει ατυχή κατάληξη.

Τα  ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα (συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι) που δεν επιθυμούν αλλαγές (έχουν σημαντικά οφέλη αν μείνει το σύστημα ως έχει ,ειδικά από τον θεσμό του προσωπικού ιατρού) και πολεμούν τις εισηγήσεις μας θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιταχθούν στη λαική κατακραυγή που καταγράφεται καθημερινά με τις δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες και την έλλειψη πλάνου. Η Υγεία δεν έχει απεριόριστα χρονικά περιθώρια ούτε Ιώβεια υπομονή.

Η ποιοτική όμως και δίκαιη κατανομή των πόρων υγείας, με καθολικότητα, αλλά και ελεύθερη επιλογή είναι δικαιώματα αναφαίρεται και αδιαπραγμάτευτα ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ...που πρέπει να έχουν και λόγο και άποψη στη φροντίδα υγείας που επιθυμούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα