Ενημερώθηκε ο Βρετανός

Την ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση στο εδαφικό και τις εγγυήσεις τόνισε ο Πρόεδρος
Η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας-Κύπρου στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας, οι στόχοι του νέου Ύπατου Αρμοστή

Ανοικτά εξακολουθούν να παραμένουν τα καθοριστικά κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία ακόμα δεν έχουν συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως είπε, εξαιτίας της μεθοδολογίας που

συμφωνήθηκε, αναμένεται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία John Christopher William (Matthew) Kidd, τον ενημέρωσε για μια σειρά ζητημάτων, όπως το Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας και τα περιφερειακά ζητήματα. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρέσβης δεσμεύτηκε για στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ αναφορά έκανε και στις συνέπειες του Brexit στην Κύπρο.

Στοχευμένες συνομιλίες
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί συναντίληψη στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, του περιουσιακού, της οικονομίας και της Ε.Ε. Διευκρίνισε παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και πρακτικές και θα εστιάζουν τόσο στις υπάρχουσες διαφορές όσο και στα ζητήματα που απομένουν για διαπραγμάτευση», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «μια διευθέτηση εντός του 2016 είναι ακόμα εφικτή, εάν οι δύο πλευρές δεσμευτούν με σοβαρότητα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε επίσης για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει την Κύπρο, μεταφέροντας μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία, ούτως ώστε αυτή «να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρεται από την παρούσα συγκυρία στις διαπραγματεύσεις, να αναγνωρίσει τη δική της ιστορική ευθύνη και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαδικασία, όχι με ρητορικές διαβεβαιώσεις, αλλά μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων βημάτων, τα οποία θα στηρίξουν θετικά το κλίμα ελπίδας που επικρατεί στο νησί».

Διαβεβαιώσεις στήριξης
Από την πλευρά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αφού εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επεσήμανε ότι μέσα από τις συνομιλίες οι δύο πλευρές έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των θεμάτων που εκκρεμούν και ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει τη χώρα, είναι εφικτή.

Ο κ. Kidd εξέφρασε την πρόθεση του Ηνωμένου Βασίλειου για συνεχή στήριξη προς τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε., καθώς και στις ανησυχίες που υπάρχουν για τις συνέπειες αυτής για την Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός διπλωμάτης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδυναμώσουν τους διμερείς δεσμούς. Αναφερόμενος στην προηγούμενή του θητεία στην Κύπρο ως Ύπατος Αρμοστής, ο κ. Kidd εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία και η εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και έχουν επεκταθεί σε περισσότερους τομείς.

Στόχος του, όπως είπε, σε αυτήν τη δεύτερη αποστολή του στο νησί, θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και της άμυνας και της ασφάλειας.

Νέοι τομείς συνεργασίας
Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ακόμη βρισκόμαστε «στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας, της οποίας στόχος πρέπει να είναι η ομαλότερη δυνατή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα καθορίσει την εξέλιξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και οι στενοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου προϋπήρχαν της ένταξης των δύο χωρών στην Ε.Ε. και θα συνεχίσουν να μας δεσμεύουν. Επιπλέον μίλησε για ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων στη βάση των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν, με σκοπό την από κοινού εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών.

«Η συνεργασία των δύο χωρών έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια νέα ώθηση και υπάρχουν νέοι τομείς συνεργασίας, όπως η καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών, η αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και αλλού», είπε.

Το κλειδί της επιτυχίας
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μερική αναφορά και στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή εξέρχεται της δυσκολότερης περιόδου της μέχρι σήμερα. Επεσήμανε ότι την προηγούμενη άνοιξη, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς την εφαρμογή του μακρο-οικονομικού προγράμματος αναπροσαρμογής που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς της Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2013. Το κλειδί της επιτυχίας, είπε, μεταξύ άλλων, ήταν ο συνδυασμός της ανθεκτικότητας των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και της αποφασιστικότητας για οικονομική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική εξυγίανση.

Keywords
Τυχαία Θέματα