Ενίσχυση με €40εκ για αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος

Με ένα προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, ο οποίος δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αλλά και με μέτρα για αύξηση του αριθμού και της παραγωγικότητας των ζώων, το Υπουργείο Γεωργίας θέτει ως στόχο προτεραιότητας την αύξηση της παραγωγής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος.

Το Υπουργείο Γεωργίας παρουσίασε σήμερα την πολιτική του για την παραγωγή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, η οποία εστιάζεται σε τρεις πυλώνες: Την αύξηση της παραγωγικότητας του υφιστάμενου ζωικού πληθυσμού που σήμερα αριθμεί πέραν των των 350.000 παραγωγικών αιγοπροβάτων, τη σταδιακή αύξηση του ζωικού πληθυσμού μέσα από τα προγράμματα

και μέτρα και την αντιμετώπιση της εποχικότητας στην παραγωγή.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης κατά την παρουσίαση, υπάρχουν οκτώ ολόκληρα χρόνια και ένας προϋπολογισμός 40 εκ ευρώ που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα με οικονομικά κίνητρα έτσι ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες γάλακτος αιγινού και πρόβειου που καταλήγουν στην τυροβιομηχανία.

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητα και την αύξηση του ζωικού πληθυσμού, σημείωσε ότι πριν από ένα μήνα είχε εκπνεύσει η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Το Υπουργείο, είπε, έλαβε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων για επενδύσεις στην αιγοπροβατοτροφεία. Όπως είπε, οι πιστώσεις που απαιτούνται για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν προϋπολογιστεί, ωστόσο δήλωσε έτοιμος, αν απαιτηθεί, να αυξήσει αυτό τον προϋπολογισμό της προκήρυξης.

«Δηλώνω απερίφραστα πως αν απαιτηθεί είμαι έτοιμος να αυξήσω τον προϋπολογισμό της προκήρυξης για να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες επενδύσεις σε αυτό το κλάδο», είπε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει αυτός ο ζωικός πληθυσμός που αν τύχει σωστής διαχείρισης σε θέματα ευημερίας και διατροφής των ζώων, μπορεί να καλύψει απόλυτα τις σημερινές ανάγκες σε αιγινό και πρόβειο γάλα, όχι μόνο για παρασκευή του χαλουμιού στη βάση του διατάγματος 80-20 αλλά και για το χαλούμι που προνοεί το πρότυπο με ποσόστωση 50-50.

Ανέφερε παράλληλα ότι ο τομέας της παραγωγής αυγινού και πρόβειου γάλακτος δεν μπορεί να στηρίζεται επ` αόριστον στα δεκανίκια του κράτους και δεν επιτρέπεται να στηρίζεται, την στιγμή που υπάρχει αυτή η τεράστια ζήτηση σε αιγινό και πρόβειο γάλα και αυτή η τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα.

Τόνισε, επίσης, ότι ήρθε η ώρα για τη βιομηχανία να παίξει και αυτή το δικό της σημαντικό ρόλο, να στηρίξει τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας να συμβληθεί με τους αιγοπροβατοτρόφους, να συνάψει συμβόλαια με αυτούς και ταυτόχρονα να τους καθοδηγήσει να παραγάγουν το προϊόν που η ίδια η βιομηχανία επιθυμεί για να ικανοποιήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα. Είπε ακόμα ότι και οι παραγωγοί έχουν ευθύνη να αξιοποιήσουν τη στρατηγική του Υπουργείου με όλα τα μέτρα και τα κονδύλια, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών έτσι ώστε να διευκολύνουν και την εργασία τους, αλλά και για να καταφέρουν να εμπορευτούν το προϊόν τους ορθά και όχι ευκαιριακά.


Αλματώδης αύξηση στις εξαγωγές χαλουμιού

Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι εξαγωγές του χαλουμιού έχουν εκτοξευθεί.

Παρατηρείται, είπε και καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση των εξαγωγών από το 2001 μέχρι το 2015. Το 2001, υπήρξε μια εξαγωγική δραστηριότητα των 3000 τόνων χαλουμιού με αξία λιγότερο από 13 εκ., ενώ το 2015 υπάρχει μια εξαγωγική δραστηριότητα των 15.000 τόνων με αξία πέραν των 100 εκ ευρώ, που καθιστούν το χαλούμι ως το δεύτερο κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου.

«Και αυτή η εξαγωγική δραστηριότητα καθιστά την κατοχύρωση του χαλουμιού ακόμα πιο επιτακτική για να το προστατεύσουμε από τον μιμητισμό αλλά και από αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού θα αποτελέσει το έναυσμα για μια στενότερη συνεργασία των εμπλεκομένων, του Υπουργείου, της τυροβιομηχανίας, των παραγωγών γάλακτος, μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα, για την ευημερία και των παραγωγών και των τυροβιομηχάνων, αλλά και για το καλό της αγροτικής οικονομίας του τόπου.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η διαφαινόμενη κατοχύρωση του χαλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την κυπριακή γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροβιομηχανία και θα αλλάξει γενικά τα δεδομένα στην κυπριακή οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα