Ενοχλημένη μέση - Μην περιμένετε να χειροτερέψει

Ο οσφυϊκός πόνος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη ζωή μας. Το 85% των ανθρώπων παγκόσμια θα παρουσιάσουν πόνο στη μέση τουλάχιστο μια φορά στη ζωή τους. Από αυτούς, το 18% δε θα χρειαστούν θεραπεία, αλλά το υπόλοιπο ποσοστό ατόμων πρέπει να το διαχειριστούν με κάποιο είδος θεραπείας.

Μια επιβεβαιωμένη μυοσκελετική διαταραχή μετά από επίσκεψη σε ορθοπεδικό και χρήση ακτινογραφίας για επιπλέον έλεγχο, αντιμετωπίζεται με χρήση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής για διαχείριση του πόνου, αλλά και με φυσιοθεραπεία για επαναφορά της σωστής λειτουργικότητας και ιδιοδεκτικότητας.

Ανάλογα

με τη σοβαρότητα και το ακριβές σημείο που επηρεάζει το κάθε άτομο, μια ενόχληση στη μέση θα αντιμετωπιστεί με συντηρητική, έντονη ή συνδυασμένη φυσιοθεραπεία. Είναι σίγουρα πιο επιτυχημένες και με σύντομο χρονικό διάστημα οι θεραπείες που γίνονται όσο πιο νωρίς, δηλαδή με την αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων και την άμεση επίσκεψη σε επαγγελματίες υγείας.

Ο πιο πολύς κόσμος δυστυχώς δεν θα απευθυνθεί σε ορθοπεδικό μόλις νιώσει πόνο στη μέση ή κάποιας μορφής δυσκολία στην κίνηση μετά που σηκώνεται από το κρεβάτι ή από χαμηλό κάθισμα, και αυτό είναι λογικό και ανθρώπινο. Όλοι μας ανεξαιρέτως δίνουμε χρόνο αναμονής, για να δούμε αν το πρόβλημα θα υποχωρήσει από μόνο του.

Στη διάρκεια όμως αυτής της περιόδου, καλό θα ήταν να δοκίμαζε κάποιος μερικές απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, χωρίς ιδιαίτερη φόρτιση και με αργή ταχύτητα. Μερικά παραδείγματα είναι 1) Ξαπλώνοντας ανάσκελα με τα δύο πόδια διπλωμένα και τις πατούσες να πατούν, σε συνδυασμό με βαθιά εκπνοή, να πιέζει όλο το τμήμα της κάτω πλάτης στην επιφάνεια που ξαπλώνει, χωρίς όμως να ανασηκώνεται το κεφάλι ή οι ώμοι.

2) Ξαπλώνοντας μπρούμυτα, με τις παλάμες δίπλα από τους ώμους, πιέζουμε αργά και σταθερά τα χέρια να τεντώσουν, σηκώνοντας έτσι τον κορμό προς τα πάνω, προκαλώντας παθητική έκταση στη μέση. Η κίνηση σταματά ακριβώς εκεί που παρουσιάζεται το πρώτο σύμπτωμα πόνου. Αυτές είναι ασκήσεις παραδείγματα και δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις και για όλους τους ανθρώπους. Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει δισκοπάθεια με συμπίεση νεύρου, το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί πρέπει να είναι ατομικά διαμορφωμένο αναλόγως του προβλήματος και με ιδιαίτερη προσοχή.

Αν καταλήξει κάποιος σε φυσιοθεραπευτήριο, η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει κινητοποιήσεις των σπονδυλικών ενώσεων και των γύρω μορίων, βοηθώντας τη σπονδυλική στήλη να ανακάμψει από τυχόν βραχύνσεις μικρών εσωτερικών μυών και να κινηθεί φυσιολογικά, απεγκλωβίζοντας έτσι τις δομές που την περιλαμβάνουν.

Μπορεί η θεραπεία να περιλαμβάνει κάποια μορφή ηλεκτροθεραπείας, σε συνδυασμό με τοπικές μαλάξεις στους ιστούς, να συνδυαστεί με χαμηλής συχνότητας κύματα υπερήχου και άλλα.

Στο τέλος της θεραπείας γίνονται απλές ασκήσεις σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης στα όρια του πόνου που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής και βάσει αυτών ετοιμάζεται και ένα μικρό πρόγραμμα ασκήσεων που θα γίνονται στο σπίτι, για να κρατηθεί μια σταθερότητα της κατάστασης μέχρι την επόμενη θεραπεία.

Τα σημαντικά στάδια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο χρόνος της αρχικής επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας, ο τρόπος που θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα θεραπείας και, τέλος, το πόσο σοβαρά θα πάρει τη διαδικασία αποκατάστασής του το κάθε άτομο. Άλλωστε, πάντα λέμε ότι το 20% της θεραπείας εξαρτάται από τον ίδιο τον ασθενή και θα πρέπει να ακολουθεί σωστά τις οδηγίες όσον αφορά στο τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνει.

*Του Άκη Παλλίδη-Φυσιοθεραπευτή

Keywords
Τυχαία Θέματα