Ενόχληση Τατάρ με πανό «Tα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια»-«Τρομοκρατική ΕOΚΑ»

O κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο για την επέτειο Επανάστασης του 1821 αλλά και τις δηλώσεις για «την έναρξη ένοπλης τρομοκρατίας από την ΕΟΚΑ (1η Απριλίου».

Σε δήλωση στο ΤΑΚ, ο Τατάρ επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία έδωσε μηνύματα εγκρίνοντας τις ενέργειες της ΕΟΚΑ και τονίζοντας τον ελληνισμό 

«Παρά την

κατανόηση για μια συμφωνίας στη βάση της ισότητας, με όλες μας τις καλές προθέσεις, η κατανόησή τους είναι να αφήνουμε πάντα ανοιχτή την πόρτα για να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν».

 Ως Τουρκοκύπριοι και Τουρκία, είπε,  εκφράζαμε πάντα ότι θέλουμε συμφωνία και ειρήνη με καλή πίστη 

Τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας και αποτελούν στοιχείο της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι τα ιστορικά κέρδη όπως οι εγγυήσεις  της Τουρκίας δεν μπορούν να  εγκαταληφθούν.

Ο Τατάρ  δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντική είναι η εγγύηση της Τουρκίας για τους Τουρκοκύπριους, και ότι ακόμη και αυτοί που λένε ότι «δεν χρειάζονται πλέον εγγυήσεις» άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά αφού είδαν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Τατάρ δήλωσε ενοχλημένος από τις ομιλίες αρχηγών ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων ενώ στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για πανό που κλιμακώνουν την ένταση όπως «Τα σύνορά μας τελειώνουν στην Κερύνεια. Θα επιστρέψουμε».

Αναφέρθηκε ουσιαστικά σε πανό που μεταφέρθηκαν από τους Ελληνοκύπριους μαθητές που συμμετείχαν στις τελετές  και είπε πως «δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα».

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τις πολιτικές τους για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ισότητας.

Αναφορές σε EastMed 

 

Ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο, που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομική άποψη από την αρχή, ισχυρίστηκε επίσης ο Τατάρ, σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (14.01.22).

Σύμφωνα με μετάφραση τουΤ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ο αξιολογώντας την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, ο Τατάρ είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
 

«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτό το έργο δεν ήταν εφικτό. Ήταν μια πολιτική κίνηση. Δεν καταδικαζόμαστε σε μια συμφωνία στην Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτό το  υγραέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Στην συνέχεια, ο Τατάρ επισήμανε τη σωστότερη διαδρομή για το αγωγό φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, λέγοντα τα εξής:

«Αυτό που είναι σημαντικό, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση.  Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Καταληκτικά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του πρέπει να γίνουν αποδεκτές ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία των σωστών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτική ισότητα

 Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε μια νέα διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό χωρίς να γίνει αποδεκτή πρώτα «η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης» τους. 

Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την Ελληνοκυπριακή πλευρά και υποστήριξε ότι είναι πάντοτε έτοιμοι να προσέλθουν σε άτυπες συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους αλλά και θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα  αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», επανέλαβε.  

Ο Τατάρ κατηγόρησε εκ’ νέου την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί μια συμφωνία στην βάση της ισότητας, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος του «ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί. Εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτά και ένας μέρος της πολιτικής που ακολουθούμε μέχρι σήμερα είναι να εκπληρώσουμε αυτά που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Ραούφ Ντενκτάς», υποστήριξε. 

Επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους το 2004, ο Τατάρ εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν με τους πρεσβευτές της ΕΕ όσον αφορά στο Κυπριακό. 

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς, το γεγονός ότι έχουν πίσω τους και τους στηρίζει την «μητέρα πατρίδα», όπως αποκάλεσε την Τουρκία, η οποία συνεχίζει επίσης να τους στηρίζει όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960».

Αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών, ο Τατάρ  υποστήριξε και τα εξής: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από ένα πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν από το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το 99% του Τουρκοκυπριακού λαού στηρίζει τη συνέχιση των ντε φάκτο και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Επειδή ο τουρκικός στρατός εδώ αποτελεί την εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία στο νησί. Μια δυνατή και αποδεκτή ΤΔΒΚ, είναι πολύ σημαντική τόσο για την ειρήνη και την ευημερία του Τουρκοκυπριακού λαού όσο και για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας που έχει σήμερα 85 εκατομμύρια πληθυσμό». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενόχληση Τατάρ, Κερύνεια#45Τρομοκρατική ΕOΚΑ,enochlisi tatar, keryneia#45tromokratiki eOka