Ενοικιάζουν σκάφη μόνο με άδεια οδήγησης- Ανησυχία για πρόκληση ατυχημάτων

Ανησυχία προκαλεί η τροποποίηση του Νόμου 56(Ι)/1992 (Περί Ταχυπλόων Σκαφών Νόμος), η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Συγκεκριμένα, έγινε τροποποίηση του βασικού Νόμου, «ώστε όχι μόνο οι προσωρινοί επισκέπτες της Δημοκρατίας, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι αυτής που δεν είναι εφοδιασμένοι με άδεια χειριστή ή με άδεια ή πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ικανότητά τους να ενοικιάζουν και να χειρίζονται ταχύπλοα σκάφη κατηγορίας Β΄».

Ουσιαστικά με την τροποποίηση πλέον

μπορούν να ενοικιάζουν για ιδιωτική χρήση και χειρισμό ταχύπλοα σκάφη κατηγορίας Β’, όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό 3(1), είτε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε αλλοδαποί, οι οποίοι κατέχουν άδεια οδήγησης.

Ο εν λόγος νόμος θέτει κάποιες προϋποθέσεις, όπως τα πρόσωπα να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος ηλικίας, τα σκάφη να μην απομακρύνονται πέραν των έξι (6) ναυτικών μιλίων από το σημείο ενοικίασης ή την καθορισμένη με εγκύκλιο της αρμόδιας αρχής θαλάσσια περιοχή, τα θαλάσσια σκούτερ να μην απομακρύνονται από το οπτικό πεδίο του ιδιοκτήτη ή του υπάλληλου του που ανέλαβε να εποπτεύει τα ενοικιασμένα σκούτερ, ο οποίος έχει στη διάθεση του ασύρματη συσκευή ελέγχου των σκούτερ με την οποία να μπορεί να δίνει οδηγίες με ηχητικά σήματα ή και να ακινητοποιεί το σκούτερ, όταν αντιληφθεί ότι ο χειριστής προβαίνει σε επικίνδυνους ελιγμούς ή/και παραβιάζει τους κανόνες πλεύσης που προβλέπονται από τον παρόντα Νόμο και τους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει αυτού∙ Τέλος, υπάρχει η προϋπόθεση τα πρόσωπα που έχουν ενοικιάσει το σκάφη να συνυπογράφουν καθορισμένη Δεσμευτική Δήλωση με τον ιδιοκτήτη του εν λόγω σκάφους, στην οποία να φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης έχει βεβαιωθεί για τις γνώσεις τους αναφορικά με τα θέματα που καθορίζονται από σχετικούς Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου.

Αν και ο νόμος, σύμφωνα με τον Διερευνητή Ναυτικών Ατυχημάτων, Κυριάκο Κοφτερό, αίρει την αδικία του διάκρισης μεταξύ αλλοδαπών και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίθεται το ερώτημα εάν η ενοικίαση σκαφών με Δεσμευτική Δήλωση είναι θεσμός που προάγει την ασφάλεια ή ενεργεί εναντίον της.

Σύμφωνα με τον Διερευνητή Ναυτικών Ατυχημάτων, προηγουμένως με τη Δεσμευτική Δήλωση αυτός που αναλάμβανε το σκάφος είχε δικαίωμα να πλεύσει ως τα 12 ναυτικά μίλια, να περάσει από ακρωτήρια με αλλαγές καιρού και ρευμάτων, με μήκος σκάφους ως τα 15 μέτρα, ισχύ μηχανής απεριόριστη και καιρικές συνθήκες ακαθόριστες. Με την παρούσα αλλαγή, σύμφωνα με τον ειδικό, τα σκάφη θα περιορίζονται σε καθορισμένη περιοχή, για παράδειγμα εάν το σκάφος ενοικιάζεται στο Λατσί, δεν θα πλέει πέραν του ακρωτηρίου Ακάμα. Όμως, οι υπόλοιπες παράμετροι μένουν οι ίδιες. Οπωσδήποτε, σε ορισμένες χώρες που επιτρέπεται χρήση σκάφους χωρίς Άδεια Χειριστή, αυτό γίνεται για μηχανές μέχρι 15 ίππων.

Όσον αφορά στα τζετ σκι ήδη είχαν περιορισμό να κινούνται μέχρι 700 μέτρα από την ακτή αλλά τώρα εισάγεται πρόνοια ελέγχου της πορείας και την έκτασης του πλου τους, με τηλεχειριστήριο και ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάτι που από χρόνια διαθέτουν πολλές επιχειρήσεις ενοικίασης. Αν και υπάρχουν αυτές οι δικλείδες ασφαλείας, δεν αποσοβείται ο κίνδυνος συνάντησης σκάφους με τηλεχειρισμό με σκάφος χωρίς. Το τζετ σκι δεν απαιτεί μεγάλες γνώσεις αλλά μια σύντομη πρακτική επίδειξη θα ήταν χρήσιμη για άτομα που δεν πήραν ποτέ στα χέρια τους τέτοιου είδους όχημα, αναφέρει ο Κυριάκος Κοφτερός.

Πρόσθεσε ότι «ατυχήματα δεν συμβαίνουν καθημερινά αλλά ένας θάνατος ή μια σπασμένη λεκάνη είναι μεγάλο ποσοστό ακόμα και αν συμβαίνουν κάθε τρία χρόνια».

Το περιεχόμενο της Δεσμευτικής Δήλωσης υπάρχει στους κανονισμούς (ΚΔΠ 121/1999) και στην ουσία πρόκειται για σύντομη εκπαίδευση που προνοεί ενημέρωση για τον χειρισμό του σκάφους, ελιγμούς, θέματα ασφαλείας και πυρκαγιάς, αποφυγής σύγκρουσης, χρήση ασυρμάτου και διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα. Τέτοια εκπαίδευση απαιτεί τουλάχιστον μία ώρα για ένα υποτυπώδες επίπεδο. Ο ειδικός αναφέρει ότι κομβικό σημείο είναι η Δεσμευτική Δήλωση, η οποία θα διασφαλίσει ότι ο ενοικιαστής έχει τη γνώση και την ικανότητα να αναλάβει το σκάφος. «Η Δεσμευτική Δήλωση χρειάζεται τον χρόνο της. Δεν είναι για υπογραφή. Είναι για κατανόηση, επίλυση αποριών, επίδειξη πρακτική και μετά παράδοση του σκάφους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα όμως από την ανησυχία, ο κ. Κοφτερός εξηγεί ότι «φετινό μέτρο είναι προσωρινό και αν αποτύχει, το κράτος μπορεί να το διακόψει». Συστήνει ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, αφού, όπως υποστηρίζει «πι επιχειρηματίες που νοικιάζουν σκάφη και τζετ σκι διαθέτουν πείρα στο επάγγελμα και υπευθυνότητα και νοιάζονται για την ασφάλεια των πελατών τους και οι ίδιοι. Ατύχημα σημαίνει και για τους ίδιους οδύνη, αποζημιώσεις, δυσφήμηση, διώξεις».

Επίσης, καλεί το κοινό με υπευθυνότητα να σταθμίζει τις ικανότητες του και μετά να αναλάβει τον χειρισμό ενός σκάφους. Να έχει κατανοήσει την λειτουργία του, να συνυπολογίσει τους επιβάτες που θα μεταφέρει μαζί του (μικρά παιδιά, ηλικιωμένους), να ελέγξει τον εξοπλισμό του, όπως τα σωσίβια.

Βιασύνη για εφαρμογή του Νόμου

Πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν με την τροποποίηση του νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι επαγγελματίες έσπευσαν να τον εφαρμόσουν χωρίς να περιμένουν να τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Sigmalive, ήδη εφαρμόζεται από κάποιους επαγγελματίες σε περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι διαφημίζουν και προτείνουν τη χρήση σκαφών σε Κύπριους.

Μάλιστα, η Λιμενική Αστυνομία Κύπρου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (12/8) σχετικά με τη χρήση ταχύπλοων σκαφών αναφέρει ότι «οποιοσδήποτε χειρίζεται ταχύπλοο σκάφος πρέπει να είναι κάτοχος άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά από επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Καραγιάννης: Ο λόγος της χαλάρωσης των μέτρων- Πώς εξηγεί τα 25 κρούσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα