Ενώπιον Επ.Προσφύγων πρόταση νόμου για τερματισμό παραχώρησης τ/κ περιουσιών

Η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, με την οποία τερματίζεται η δυνατότητα παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε Δήμους, Κοινότητες και Οργανισμούς κοινωνικής ωφελείας, τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση συζητείται για πρώτη φορά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και την Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων να είναι αντίθετοι στην πρόταση.

Οι εισηγητές

της πρότασης υποστηρίζουν ότι θα περιοριστούν οι αυθαιρεσίες στον Δήμο Πάφου.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι «έγινε ξεκάθαρο από όλους -τουλάχιστον από όλους όσοι έχουν καταθέσει και όσους υποστηρίζουν την πρόταση νόμου- ότι αυτή η πρόταση γίνεται για να αντιμετωπίσει τις αυθαιρεσίες, που γίνονται στον Δήμο Πάφου».

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, όπως έχει κατατεθεί τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κτηρίων αρχιτεκτονικής σημασίας, που χρήζουν επισκευής είναι σημαντικός και η επιδιόρθωση θα είναι εφικτή μόνο με εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν παραχωρήσεις τ/κ περιουσιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις τους και αν ισχύσει η νομοθεσία δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να προκύψουν άλλα προβλήματα, που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τη διαχείριση διαφόρων υποστατικών, όπως είναι στέγες ηλικιωμένων, νηπιαγωγεία και άλλοι χώροι δημόσιας ωφελείας».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «υπάρχουν κοινότητες, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιών είναι τουρκοκυπριακές και κατοικούν κατά μεγάλη πλειοψηφία εκτοπισμένοι», συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις κοινότητες με τη συγκεκριμένη νομοθεσία δεν θα υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθεί κανένα έργον».

Η κ. Κουκουμά ανέφερε πως η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρία και ενδεχομένως πρόσθεσε «θα πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που να αποτρέπουν την κατάχρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας».

«Όπως είναι η νομοθεσία είναι ικανοποιητική, απλά όταν υπάρχει περιθώριο κατάχρησης και έχουν χαλαρώσει αυτές οι δυνατότητες, έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε όπως συμβαίνει και στην Πάφο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, είπε ότι η πρόταση είναι σε βάρος των δημοτών, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες έχουν παρόμοιες θέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ, Βύρας είπε ότι η διαχείριση των τ/κ περιουσιών από τους Δήμους έχει και θετικές προεκτάσεις φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία χώρου στάθμευσης σε τ/κ γη στην περιοχή Μακένζυ, για τη οποία ο Δήμος δίδει ενοίκιο στον κηδεμόνα 140 χιλιάδες ευρώ ετησίως και η οποία τόνωσε την περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

«Ο Δήμος Λάρνακας εκεί εργοδοτεί γύρω στα 200 άτομα το χρόνο άνεργους, που μεγάλη μερίδα είναι πρόσφυγες και οποιοδήποτε κέρδος μένει στο Δήμο πάει για έργα στον Δήμο Λάρνακας, που το 53% είναι πρόσφυγες. Άρα ποιο είναι το κακό; Είναι εις βάρος των προσφύγων;», διερωτήθηκε.

Σε σχέση με την αλλαγή της νομοθεσίας, ο κ. Βύρας ανέφερε περαιτέρω πως θεωρεί ότι είναι «μια πολύ λανθασμένη ενέργεια, με την έννοια ότι είναι η λογική πονάει πόδι, κόβει κεφάλι, κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι εις βάρος των πολιτών και του προσφυγικού κόσμου, γιατί με τη μη παραχώρηση τ/κ γης στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολόκληρα κτίρια αρχιτεκτονικού θησαυρού με πολλά παραδείγματα, όπως η Λέσχη Λάρνακας, όπως τον πρώην τ/κ σινεμά στη Λεμεσό, ο πολυδύναμος χώρος στη Λευκωσία και πολλά άλλα κτίρια, θα αφήνονται να καταρρεύσουν στο έλεος του χρόνου».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ένωση Δήμων τάσσεται υπέρ αυστηρών δικλείδων και της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας.

«Από τη μια πρέπει να διασφαλίσουμε με δικλείδες τη σωστή παραχώρηση αυτής της γης και προτεραιότητα να έχουν οι πρόσφυγες, αλλά ουαί και αλίμονο, αν οι Δήμοι ή οι κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην παραχώρηση γης», είπε.

Εγκατάσταση ανελκυστήρων στους κυβερνητικούς οικισμούς

Εξάλλου, η Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε και τα προβλήματα, που παρουσιάζονται σε σχέση με την εγκατάσταση ανελκυστήρων και τα συμβόλαια συντήρησης τους στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δυστυχώς είναι από 2016, που αναμένεται να προχωρήσει το έργο αυτό.

Όπως σημείωσε υπάρχουν 368 πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς και από αυτές έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες στις 90 μέχρι το 2013 και από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 25 ανελκυστήρες.

«Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω της τιτλοποίησης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες αυτές, όμως δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην κατάσταση, που βιώνουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι σε συνοικισμούς», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως το θέμα έχει καταντήσει «κοροϊδία» και πως «κανένας δεν μπορεί να δει τους πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται στα μάτια».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα