Το αναπόφευκτο ρίσκο της επανεκκίνησης

Ρισκάρει η κυβέρνηση, η οποία έχει από την μια πλευρά της ζυγαριάς την υγεία και από την άλλη την οικονομία.

Στη γλώσσα των αριθμών, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και το ρευστό στα ταμεία του κράτους στερεύει.

Η επιλογή της αναμονής για μηδενισμό των κρουσμάτων και ακολούθως του ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας δεν βρίσκεται στο τραπέζι. 

Θεωρείται απίθανο να μειωθούν τα κρούσματα στο μηδέν από την μια μέρα στην άλλη.

Συνεπώς, το άνοιγμα της οικονομίας μέσω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θεωρείται αναγκαίο από το οικονομικό

επιτελείο της κυβέρνησης, με το εξής σκεπτικό: 

- Οι αντοχές των δημοσίων οικονομικών εξαντλούνται επικίνδυνα.

- Δεν υπάρχει ροή εσόδων.

- Το δημόσιο χρέος ξεφεύγει, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά.

- Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για δανεισμό και άντληση ρευστότητας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Οι αριθμοί δεν βγαίνουν για να κρατηθεί η χώρα περαιτέρω σε καραντίνα. 

Αυτό δεν είναι βεβαίως μόνο κυπριακό φαινόμενο, καθώς ανάλογα διλήμματα έχουν κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Συνεπώς, οι χαλαρώσεις των μέτρων γίνονται με την ελπίδα ότι τυχόν νέα επιδείνωση της υγιειονομικής κρίσης θα είναι πιο ήπια από την πρώτη.  

Αυτό το οποίο απεύχονται άπαντες στο κυβερνητικό σχήμα είναι να βρεθούν ενώπιον του αμείλικτου διλήμματος της προστασίας της υγείας εκ νέου, μέσω επαναφοράς των περιορισμών με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την οικονομία.

Πηγές από οικονομικούς κύκλους ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι είναι εξέχουσας σημασίας οι πολίτες και μετά τις χαλαρώσεις να πειθαρχούν και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

 Απ' εκεί και πέρα ανησυχίες υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων είναι γύρω στα 19 δισ.  

 Από αυτά, τα 10 δισ. ή το 53% περίπου, δεν πληρώνουν δόσεις, καθώς έχουν αξιοποιήσει το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. 

 Το μεγάλο ερώτημα, μας έλεγαν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, είναι πόσοι τελικά θα μπορούν να επανέλθουν και να πληρώσουν τα δάνειά τους στο τέλος αυτής της περιόδου.

Οι εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Οικονομία είναι στην βάση δύο σεναρίων και έχουν αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, τα υπάρχοντα στοιχεία Μαρτίου και Απριλίου για δείκτες οικονομικής δραστηριότητας.  

Επίσης, ως υπόθεση εργασίας υιοθετήθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν τουριστικές αφίξεις ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξετάστηκαν διάφορες άλλες παραδοχές, όπως η ετήσια μείωση στον τουρισμό από 20% μέχρι 80%.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ετήσια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7%, που ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 περίπου δισ. και ένα δεύτερο, σχετικά ακραίο σενάριο, όπως χαρακτηρίζεται με μείωση της τάξης του 14% το 2020, που ισοδυναμεί με απώλεια 3 περίπου δισ. 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της PwC Κύπρου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 45 Οικονομικών Διευθυντών από την Κύπρο.

 7 στους 10 αναμένουν μείωση εσόδων, το ίδιο ποσοστό δηλώνουν ότι θα μειώσειουν το κόστος της επιχείρησής τους, ενώ 42% σχεδιάζουν αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό ως αποτέλεσμα της μεταβολής της ζήτησης.

Διαβάστε επίσης 

Α.Δημητριάδης: Στόχος η προσέλκυση ξένων επενδυτών

Περδίος: Από ποιες χώρες αναμένονται τουρίστες τον Ιούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα