Ενώπιον Υπουργικού το 5ο νομοσχέδιο πλαισίου αφερεγγυότητας

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατέθηκε προς έγκριση το πέμπτο και τελευταίο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας και των εγγυητών.

Στόχος της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή της αναστολής του νόμου των εκποιήσεων στις 19 Μαρτίου. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η 5η αξιολόγηση, που εκκρεμεί λόγω της αναστολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Σίγμα, μετά από σκληρή

διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, οι σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις των δανειστών στο θέμα των εγγυητών, φέρονται να έχουν καμφθεί. Σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκων δανείων δεν θα επωμίζονται τελικά όλο το βάρος οι εγγυητές, αλλά θα προστατεύονται σημαντικά από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα λήξει το ζήτημα των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας, που αποτελεί προϋπόθεση για να αξιολογηθεί θετικά το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να μετέφερε στον κ. Ντράγκι την εκτίμηση ότι η 5η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, γεγονός που θα οδηγήσει εκ νέου εντός τροχιάς το κυπριακό μνημόνιο, επιτρέποντας έτσι στην Κύπρο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σημαντική μείωση παρουσίασε η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου λήξης 2020 υποχώρησε κατά 26 μονάδες βάσης, στο 4,63% από 4,89 που ήταν την Τετάρτη. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετους ομολόγου λήξης 2019 υποχώρησε κατά 34 μονάδες βάσης στο 4,55% από 4,89 που βρισκόταν.

Η μείωση αποδίδεται στην προσδοκία των αγορών ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί σύντομα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που ανακοίνωσε χθες από τη Λευκωσία, μετά τη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προνοεί αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με ρυθμό €60 δις μηνιαίως, θα αρχίσει τη Δευτέρα με ενδεικτικό καταληκτικό χρονοδιάγραμμα το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

Κύπρος και Ελλάδα δεν δικαιούνται, στο παρόν στάδιο, να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, λόγω της μη εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεών τους. Ειδικότερα, η Κύπρος δεν μπορεί να πάρει μέρος, επειδή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, εξαιτίας της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, όταν υπάρξει θετική αξιολόγηση, τότε η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ.

Εξάλλου, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 ετών υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα