Ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης της Γιολίτη

Κεντρική επιδίωξη να στραφούν τα φώτα και η προσοχή από την παραίτηση και τα όσα ανέφερε στην επιστολή της, στα κουτσομπολιά και στις ειδήσεις κλειδαρότρυπας. Η Έμιλυ Γιολίτη φεύγει το ίδιο εκκωφαντικά με την είσοδό της στην πολιτική. Με τα λάθη της σίγουρα, αλλά με «καθαρά χέρια και συνείδηση ότι έπραξε το καθήκον της», σύμφωνα με τα γραφόμενά της


Δεν λέει να κοπάσει η πολεμική εναντίον της τέως Υπουργού Έμιλυς Γιολίτη. Η συνειδητή και ενορχηστρωμένη προσπάθεια

σπίλωσης του ονόματός της εντείνεται, με κεντρική επιδίωξη να στραφούν τα φώτα και η προσοχή από την παραίτηση και τα όσα ανέφερε με παρρησία στην επιστολή της, στα κουτσομπολιά και στις ειδήσεις κλειδαρότρυπας.

Αναντίλεκτα επέλεξε έναν αντισυμβατικό τρόπο αποχώρησης, που βρήκε ανέτοιμη την πολιτική σκηνή της Κύπρου. Κι αυτό, κυρίως, γιατί η... κανονικότητα της συμπεριφοράς των αποχωρούντων υπουργών επιβάλλει να φεύγουν με... υπόκλιση, ευχαριστώντας, "ευχόμενοι τα καλύτερα", ακόμα κι αν δεν το εννοούν, παραδίδοντας την σκυτάλη σε επίσημη τελετή, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση του εκάστοτε Προέδρου για έναν άλλο διορισμό με λιγότερες σκοτούρες. Μιαν άλλη θέση, αφού κρίθηκαν ανάξιοι γι’ αυτήν, ο βασιλιάς είναι φιλεύσπλαχνος και κάπου θα τους βολέψει εξαντλώντας τα... όριά του. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που είδαμε πολλές φορές μετακινήσεις, ανακυκλώσεις, βολέματα, συναλλαγές. Από πού κι ως πού μια Γιολίτη να ταράξει τα νερά; Δεν την γνώριζαν καθόλου, φαίνεται, αν και θα έπρεπε, την ώρα μάλιστα που συχνά-πυκνά διατεινόταν το αντίθετο...

Ποια είναι η Έμιλυ Γιολίτη

Η Έμιλυ Γιολιτη, με σπουδές Νομικής στην Οξφόρδη και υποτροφία στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς πολύ πριν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, δεν λειτούργησε ποτέ συμβατικά. Θα έπρεπε να τους... είχε προϊδεάσει η κατάθεση του «πόθεν έσχες» της, μια άκρως πολιτική πράξη ουσίας αλλά και σημειολογίας. Δήλωσε με το 'νυ' και με το 'σίγμα' την περιουσία της, την στιγμή που η πεπατημένη των πλείστων πολιτικών είναι η δήλωση κάποιων δεκάδων χιλιάδων, την ώρα που διαμένουν σε παλάτια εκατομμυρίων. Η κ. Γιολίτη δεν έμεινε ούτε στην καλοπληρωμένη διευθυντική της θέση εσωτερικού νομικού συμβούλου σε εταιρεία στην Λεμεσό και έστησε δικό της γραφείο στα 29 της. Δεν αρκέστηκε στα κυπριακά στεγανά και στα 34 της ηγήθηκε της πρώτης και μέχρι στιγμής μόνης συγχώνευσης με έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς νομικούς οίκους. Είναι κυρίως για όλα αυτά που ο Πρόεδρος τής πρότεινε το Υπουργείο, μια καταξιωμένη, αυτόφωτη γυναίκα να αναλάβει το αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Συναισθανόμενη την ευθύνη αποδέχτηκε, ως μια ευκαιρία προσφοράς και δράσης. Απ’ εκεί και πέρα, η δημόσια συζήτηση γύρω από το όνομά της και την δουλειά της δεν ήταν ποτέ ούτε δίκαιη, ούτε αντικειμενική. Υπήρξε ο "βολικός" αποδιοπομπαίος τράγος και για τους εντός και για τους εκτός....

Η αλήθεια των γεγονότων

Μια μικρή ανασκόπηση στα θέματα που κυριάρχησαν στο μυαλό των επικριτών της είναι ενδεικτική της παραπληροφόρησης που κυριάρχησε.

Προϊσταμένη των Φυλακών αλλά και των Διωκτικών Αρχών, την προβλημάτισε έντονα η τροποποίηση της νομοθεσίας το 2018, που προσμετρά την έκπτωση 14 ημερών ανά μήνα σε ολόκληρη και όχι την εκτιθείσα ποινή, πράγμα που σε συνδυασμό με τις προεδρικές χάρες καταλήγει σε φυλάκιση που ισοδυναμεί με λιγότερο του 1/3 της επιβληθείσας ποινής και άρχισε διεργασίες τροποποίησης, που την βρήκε αντιμέτωπη με όλο το «σύστημα» και για την οποία δημοσιεύματα ακόμα και τώρα την φέρνουν εκτός πλαισίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποφάσεις Διακαστηρίων καλούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση να επανεξετάσουν αυτήν την πρακτική των «εκπτώσεων» της ποινής φυλάκισης.

Σε πρόσφατη απόφασή του, Μάρτιο 2021, το Εφετείο σε υπόθεση καταδίκης προσώπου για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών, είχε επισημάνει και τα ακόλουθα: «Θεωρούμε ότι επέστη ο χρόνος επανεξέτασης του πλαισίου μείωσης των ποινών και πρόωρης αποφυλάκισης καταδικασθέντων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου τα εγκλήματα που διέπραξαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, όπως εν προκειμένω». Εντούτοις, αυτό που «πείραξε» ήταν η ατυχής αναφορά σε «εγκληματίες» που έκανε η Έμιλυ αναφερόμενη για παιδεραστές, και η ουσία για την πρόθεση πραγματικής αναμόρφωσης και αποθεραπείας πριν από την αποφυλάκιση χάθηκε.

Εργάστηκε για να προσμετρά ωφέλιμα ο χρόνος στην Αγία Σκέπη προς όφελος των ουσιοεξαρτημένων, αλλά όταν εισέπραξε αρνητική γνωμάτευση για μη αναστολή της ποινής, με την παραπομπή ουσιοεξαρτημένων, δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο και μάλιστα βρέθηκε απέναντι από την πρόταση νόμου της Σκευής Κουκουμά, που προωθούσε κριτήρια ένταξης. Έγνοια της ήταν πάντα, και προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ενέργειές της, η αναμόρφωση αλλά και αποκατάσταση και επανένταξη των αποφυλακισμένων στην κοινωνία. Έωλο και ανυπόστατο το επιχείρημα ότι δεν γνοιαζόταν για τους φυλακισμένους και τους αποφυλακισθέντες. Με δική της πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την δημιουργία ενδιάμεσης δομής (halfway house), όπου οι αποφυλακισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν στήριξη και να διαβιούν όταν αποφυλακιστούν, για να έχουν μια πιο ομαλή ένταξη στην κοινωνία. Οι δομές αυτές λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΕΒ, που δίνει στους αποφυλακισθέντες επιλογές για εργασία, δίνοντας οικονομικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αποφυλακισθέντες, καλύπτοντας (το κράτος) τους μισθούς. Στην Αγία Σκέπη, με την αρχή της θητείας της, εξασφάλισε πέντε πρόσθετες κλίνες για το θεραπευτικό πρόγραμμα καταδίκων.

Ο Αίαντας...

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δεν συμμετείχε στα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας. Δεν έδωσε καμία εντολή για καταστολή και άσκηση βίας. Από την πρώτη στιγμή αλλά και μετά από κάθε επέμβαση επικοινώνησε με την Αναστασία για να ενημερωθεί για την υγεία της. Της εξέφρασε την λύπη της και την συμπαράστασή της. Για ό,τι άξιζε. Η έρευνα που διεξάγεται συνεχίζει και, αν υπήρξαν ευθύνες, θέλοντας και μη θα αποδοθούν.

Το περιβόητο πάροντι...

Εξέφρασε παράπονο στην Αστυνομία για προφύλαξη της ιδιωτικότητας της οικογένειάς της. Παρόμοια παράπονα, με πιο έντονο και επίμονο τρόπο, έκαναν διαχρονικά πολλά αλλά πολιτικά πρόσωπα: Άντρος Κυπριανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Κώστας Καδής και πολλοί άλλοι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πυρά δέχτηκε μόνο η ίδια, ενώ στην διαδικασία εμπλεκόταν και η Αστυνομία και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Δεν είναι η ίδια που ζήτησε το ένταλμα έρευνας (συνήθης διαδικασία που ακολουθεί η Αστυνομία) και δεν είναι η ίδια που εξέδωσε το ένταλμα έρευνας. Επιπρόσθετα, δεν έδωσε καμία εντολή για ένταλμα έρευνας, ούτε καν γνώριζε ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη.

Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που αποσύρθηκε και επανακατετέθη

Θέση της Υπουργού εξαρχής ήταν πως οι εκποιήσεις, πέραν της δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας και ανάθεσης σε ειδικά εκπαιδευμένους δικαστές, πρέπει να ρυθμίζονται στον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο, και να είναι ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών που χαράσσει την χρηματοοικονομική πορεία του τόπου και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτήν την συλλογιστική, το πρωινό της κατάθεσης του νομοσχεδίου, όταν έλαβε τηλεφώνημα από τον Υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το νομοσχέδιο, ώστε να μελετηθούν οι ρήτρες για αναστολή (και ενώ βρισκόταν σε προ-εγχειρητική επίσκεψη σε κλινική), έδωσε εντολή στις λειτουργούς για απόσυρση και περαιτέρω μελέτη. Πήρε την ευθύνη πάνω της και ο Υπουργός Οικονομικών, του οποίου πρωταρχική ευθύνη είναι η χρηματοοικονομική διαχείριση αλλά και πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση πολύ μετά τις δημοσιεύσεις-κόλαφος εναντίον της Υπουργού. Πυροσβέστης στην προκειμένη ήταν η Υπουργός, ούτε ο Αβέρωφ που ενέταξε το ζήτημα και απευθύνθηκε σε αναρμόδιο Υπουργό και ούτε σίγουρα ο αρμόδιος Υπουργός, που αρκέστηκε πολύ αργότερα, όταν πια καταλάγιασαν οι αντιδράσεις, να δηλώσει πως:

«Αναφορικά με την σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία θα εξέταζε επί της αρχής το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, το οποίο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019….. τα κόμματα τα οποία υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό ήταν και είναι ενήμερα και η οιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά τις προθέσεις της Κυβέρνησης οφείλεται στο Υπουργείο Οικονομικών, που έχει τον συντονιστικό ρόλο».

Η Έμιλυ Γιολίτη φεύγει το ίδιο εκκωφαντικά με την είσοδό της στην πολιτική. Με τα λάθη της σίγουρα, αλλά με «καθαρά χέρια και συνείδηση ότι έπραξε το καθήκον της», σύμφωνα με τα γραφόμενά της. Και εν πολλοίς έχει δίκαιο. Αναμετρήθηκε με το πολιτικό προσωπικό του τόπου προτάσσοντας το έργο της, τις αρχές της και το... λάιφ στάιλ της (δικό της είναι, δεν το χρωστά σε κανέναν), μακριά από κομματικά μαγειρεία, προεδρικούς παρατρεχάμενους και παρασκηνιακά πάρε-δώσε. Αποχώρησε με αξιοπρέπεια, δημιουργώντας ένα πολιτικό κεφάλαιο για το μέλλον, γιατί, ως γνωστόν, στην πολιτική τα πάντα ρει...

Διαβάστε επίσης: Βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα