Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής

Εντός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων εις μνήμην του Μίκη Θεοδωράκη, των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001 στη Νέα Υόρκη.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων απευθύνει σήμερα το δικό της ύστατο χαίρε στον μεγάλο συνθέτη, συγγραφέα και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου

2021, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη κληρονομιά το τεράστιο έργο του, αλλά και τις ιδέες, το όραμα, τη στάση και τη δράση του, που σηματοδοτήθηκαν και σηματοδότησαν τον ταραγμένο εικοστό αιώνα», ανέφερε σε προ ημερησίας διάταξης αναφορά ο Προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας.

«Παντρεύοντας το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Αναγνωστάκη, γράφοντας πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμφωνική μουσική και όπερα, ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε γνωστή την ελληνική μουσική στα πέρατα της Γης», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως διανοούμενος, στοχαστής, πολίτης του κόσμου, υπήρξε ταυτόχρονα πρότυπο ενεργώς πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη».

«Η φωνή του ήχησε και αντήχησε στα χρόνια της Αντίστασης, του αντιδικτατορικού αγώνα, της μεταπολιτευτικής οργανωμένης πάλης. Συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, με το όραμα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ελλάδας, της επικράτησης του δικαίου των αδυνάτων και των καταπιεσμένων, της ειρήνης των λαών σ’ έναν κόσμο αιματοκυλισμένο», είπε.

«Συνέδεσε άρρηκτα τη ζωή και το έργο του με την Κύπρο. Από την πρώτη του επίσκεψη, το 1964, στη βομβαρδισμένη Τηλλυρία και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το 1973, μέχρι τις μεταπολεμικές Πορείες Ειρήνης, επιλέγοντας την Κύπρο για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του Άξιον Εστί και συνθέτοντας τον Ύμνο της Εθνικής Φρουράς, ο Μίκης Θεοδωράκης ταυτίστηκε όσο κανείς με τους αγώνες και τις αγωνίες του τόπου μας», σημείωσε.

«Για όσα μας πρόσφερε θα είμαστε εσαεί βαθύτατα ευγνώμονες, μ’ ένα του τραγούδι μέσα στη φωνή μας, μ’ ένα του τραγούδι μέσα στην ψυχή μας», είπε καταληκτικά.


Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε άλλη προ ημερησίας διατάξεως αναφορά ο Προεδρεύων της Βουλής αναφέρθηκε στη 14η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί, με νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2003, ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με σκοπό την απόδοση τιμής και την καταδίκη της σφαγής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 από τους Τούρκους.

Πρόκειται, είπε, «για τη μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, που σημαδεύτηκε από λεηλασίες, ειδεχθή εγκλήματα, όλεθρο, καταστροφή κι άφησε πίσω της ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, που ξεριζώθηκαν βίαια από τη γη τους, τη γη της Ιωνίας και του Πόντου, και κατέφυγαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο».

Ενενήντα εννέα χρόνια μετά, το τουρκικό κράτος συνεχίζει ανερυθρίαστα την πολεμική ρητορική του, δημιουργώντας ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με απειλές, αλλά και παράνομες ενέργειες, πρόσθεσε.

Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε, «καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να συνδράμει στη διασφάλιση της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή».

Τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης

Εξάλλου, ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση την 11η Σεπτεμβρίου είκοσι χρόνων από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, «που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και το αίσθημα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και του φόβου σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Το τεράστιο μέγεθος της επίθεσης και η στόχευση των αμάχων αποτέλεσαν το νέο παράδειγμα της οργανωμένης τρομοκρατίας, κατά της οποίας συνασπίζεται ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη απειλή», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ένα πλέγμα δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας, με το οποίο η Κύπρος, ευρισκόμενη σε μια ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, συντάσσεται πλήρως».

«Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, και δηλώνουμε έτοιμοι να πράξουμε και να συμπράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε.

Ο Προεδρεύων της Βουλής κάλεσε τους παρόντες Βουλευτές «να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους».

Διαβάστε επίσης: Αναβάλλονται και επίσημα οι δημοτικές εκλογές

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα