Ένταση στη Βουλή - Διαφωνίες για τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων

 Με σοβαρές ενστάσεις τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο και από μαθητές, άνοιξε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση των κανονισμών των Παγκυπρίων Εξετάσεων, μόλις δύο μήνες πριν την λήξη του σχολικού έτους, ενώ φλέγον ζήτημα αποτελεί ο άμεσος καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Η αναθεώρηση των κανονισμών κρίθηκε απαραίτητη, καθώς φέτος διαχωρίζεται η διαδικασία των απολυτήριων εξετάσεων των τελειόφοιτων, από τη διαδικασία των εξετάσεων για

εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, προτείνεται να ξεκινήσουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με σκοπό να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα και να ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τους ανεξεταστέους μαθητές. Η πρόταση του Υπουργείου για παράταση των εξετάσεων έως και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όμως, φαίνεται να σκοντάφτει στο γεγονός ότι η 30η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα εργασίας των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος.

Το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση του κειμένου των κανονισμών από το 2017, τόσο σε ζητήματα που άπτονται προσωπικών δεδομένων, ειδικής εκπαίδευσης και φροντιστηρίων, όσο και σε θέματα διαδικασιών (επιτηρητές, επιτροπή ελέγχου, αναθεωρητής εξεταστικού δοκιμίου).

Ο καθορισμός των ημερομηνιών για την έναρξη της περιόδου εξετάσεων, καθιστά επείγουσα την έγκριση των κανονισμών, αφού το δεύτερο τετράμηνο τελειώνει στις 13 Μαΐου και θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία προετοιμασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων. Τόσο η ΟΕΛΜΕΚ, όσο και μέλη της Επιτροπής Παιδείας, φάνηκαν να προκρίνουν την ολοκλήρωση της συζήτησης για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των εξετάσεων, μεταθέτοντας τη συζήτηση για την αναθεώρηση των υπόλοιπων κανονισμών σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ενστάσεις από ΟΕΛΜΕΚ και αιχμές για απόσπαση των Παγκύπριων από το Εκπαιδευτικό Σύστημα

Ενστάσεις είχε η ΟΕΛΜΕΚ σε 12 σημεία του νομοσχεδίου που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας και η Υπηρεσία Εξετάσεων, τονίζοντας ότι για τον καταρτισμό του κειμένου αυτού δεν έγινε καμία διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενάντια στη συμπερίληψη «άλλων δημόσιων λειτουργών», πέρα από εκπαιδευτικούς, στη διαδικασία της επιτήρησης. Μάλιστα, διατύπωσε αιχμές για πρόθεση του Υπουργείου να αποσπάσει τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων από το Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Η ΟΕΛΜΕΚ αντιτίθεται, ακόμα, στην αντικατάσταση της διμελούς Επιτροπής Ελέγχου (για αξιολόγηση της βαθμολόγησης των γραπτών) με ένα μόνο αναθεωρητή. Ο κ. Χατζησάββας είπε, ακόμα, ότι δεν αιτιολογείται η προτεινόμενη αλλαγή για αποστολή των εξεταστικών δοκιμίων σε ψηφιακή μορφή στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να γίνεται εκεί ο πολλαπλασιασμός τους, αντί να πολλαπλασιάζονται μέσα στο ξενοδοχείο όπου συνεδριάζει και η επιτροπή των θεματοθετών, προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές των θεμάτων, και να διανέμονται στα εξεταστικά κέντρα με τη συνοδεία ασφαλείας.

Στηρίζοντας τις θέσεις και της ΠΣΕΜ, η ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε, επίσης, τη διαφωνία της με την συμπερίληψη πρόνοιας που ορίζει ως υποψήφιους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, μόνο τους μαθητές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή τους, καθώς αυτό αποκλείει τους ανεξεταστέους μαθητές, που ενδεχομένους να λάβουν το απολυτήριό τους μετά τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων. Αναφέρθηκε, δε, ότι αυτό αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος των μαθητών της Κύπρου, καθώς οι Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν στο εξωτερικό, μπορούν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις, ακόμα κι αν επίκειται η απόκτηση απολυτηρίου.

Σοβαρές ενστάσεις, πάντως, προέβαλαν φορείς και οργανώσεις για άτομα με αναπηρίες, αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι ανέδειξαν ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης, δε γίνεται καμία προσαρμογή για να εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στις εξετάσεις. Με αφορμή την παρατήρηση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως για δυσμενή διάκριση εις βάρος μαθητή με αναπηρίες, επισημάνθηκε ότι τόσο αυτός, όσο και άλλη μαθητές με δυσκολίες στην ομιλία, γραφή, ανάγνωση ή άλλες δεξιότητες, δεν διευκολύνονται ώστε να στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το θέμα, για να μη βρεθούν στον αέρα οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Όπως είπε, τόσο οι προβληματισμοί που αφορούν το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή ή όχι των ανεξεταστέων και ποιοι θα είναι οι επιτηρητές και οι διορθωτές των γραπτών, όσο και το αν θα αξιοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι για την επιτήρηση των εξετάσεων, πρέπει να συζητηθούν. Διατύπωσε, δε, την πρόταση να αξιοποιηθούν στις επιτηρήσεις αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι ωρομίσθιοι από τα απογευματινά προγράμματα του Υπουργείου.

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να λήξει στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς από αυτό εξαρτάται η διεξαγωγή των εξετάσεων. «Από αυτή τη συζήτηση υπηρετούμε πρώτα απ’ όλα τα παιδιά, ούτε το Υπουργείο, ούτε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ούτε τα κόμματά μας», είπε και πρόσθεσε ότι αν ληφθεί αυτό υπόψη, θα περιοριστούν και τα προβλήματα και οι διαδικασίες που χρειάζονται για να δοθούν λύσεις.

Για το θέμα των ατόμων με αναπηρίες, είπε ότι θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να έχει ρόλο συντονιστή σε μία τέτοια συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι «ορθώς το Υπουργείο έχει παρουσιάσει νομοσχέδιο για αναθεώρηση των κανονισμών των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ώστε αυτοί να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων μέσης εκπαίδευσης». Στόχος, όπως είπε, είναι η να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων, καθώς και τα διακηρυγμένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τόνισε ότι η συζήτηση θα πρέπει να μείνει «μακριά από λεκτικές ακρότητες» και να διεξαχθεί «δημιουργικά, πάντα προς όφελος των παιδιών».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας μετέφερε την πεποίθηση ότι «με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό έγκλημα που έχει ξεκινήσει να συντελείται τα τελευταία χρόνια σε βάρος των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης». Όπως είπε, και πάλι θυματοποιούνται οι τελειόφοιτοι μαθητές της φετινής χρονιάς, ενώ καταλόγισε αυταρχισμό και προχειρότητα στο Υπουργείο Παιδείας, που δεν προχώρησε σε διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο. «Ζητήσαμε να πάει πίσω το νομοσχέδιο και να εξεταστούν μόνο οι διατάξεις που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των φετινών εξετάσεων», πρόσθεσε, και κατέληξε ότι ζητήματα που αφορούν θεματοθέτες και επιτηρητές, διακρίσεις προς ανεξεταστέους μαθητές, διακρίσεις μεταξύ Κυπρίων μαθητών στο εξωτερικό και στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι εύλογες προσαρμογές για παιδιά με αναπηρίες, θα πρέπει να συζητηθούν αργότερα, κατόπιν διαβούλευσης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορά, συγκλίνουν στο να γίνουν διορθώσεις, ώστε να διαφυλάσσεται η εγκυρότητα και αξιοπιστία των εξετάσεων. Πρόσθεσε, όμως, ότι «αυτές οι αλλαγές στη νομοθεσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ακαδημαϊκή χρονιά πολλών παιδιών» και ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Τόνισε ότι ο σχεδιασμός των εξετάσεων, τόσο των τετραμήνων, όσο και των Παγκυπρίων, αλλά και ο καταρτισμός της εξεταστέας ύλης, θα πρέπει να είναι μοχλός βοήθειας και στήριξης και όχι πίεσης προς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά τους μαθητές με αναπηρία, σημείωσε ότι «τόσο με τη Σύμβαση των ΗΕ, όσο και σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, επιβάλλεται να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στις Παγκύπριες Εξετάσεις, χωρίς διακρίσεις, με τις κατάλληλες εύλογες προσαρμογές και με διαφοροποίηση του τυποποιημένου δοκιμίου. «Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση και ίσες δυνατότητες με τα υπόλοιπα παιδιά», κατέληξε.

Επείγουν οι πειθαρχικοί κανονισμοί των Πανεπιστημίων για τον έλεγχο των ακαδημαϊκών

Η συζήτηση για τους πειθαρχικούς κανονισμούς των Πανεπιστημίων συνεχίστηκε σήμερα στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Στόχος, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, είναι στην επόμενη συνεδρίαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση, ώστε σε 15 ημέρες να κατατεθούν οι κανονισμοί ενώπιον της Ολομέλειας.

«Είναι ανοιχτό το θέμα της επιστροφής ενός καταδικασθέντα ακαδημαϊκού στο ΤΕΠΑΚ και μας απασχολεί έντονα, γιατί είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε από την πλευρά του ότι το θέμα των πειθαρχικών κανονισμών των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου χρειάζεται επιπλέον σχολαστική επεξεργασία και συζήτηση, «ειδικά στην πρόνοια του χειρισμού των αδικημάτων που ενέχουν τιμιότητα ή ηθική αισχρότητα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η δικαιοσύνη, αλλά και η προστασία του ακαδημαϊκού προσωπικού, μέσα από έγκυρες, νομικές γνωμοδοτήσεις» και επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ψήφισή τους στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταση, Βουλή #45 Διαφωνίες, Παγκυπρίων Εξετάσεων,entasi, vouli #45 diafonies, pagkyprion exetaseon