Ένταση στο «Σίγμα» για ανοιχτά σύνορα, οδοφράγματα & μεταναστευτικό (VIDEO)

Ένταση στο στούντιο του «Σίγμα» σήμερα με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε η «Σημερινή» για το μεταναστευτικό. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για «πυροβολισμό» των μεταναστών, εισπράττοντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου. Μετά από παρέμβαση του Υπ. Εσωτερικών, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ενδεχόμενο κλεισίματος των οδοφραγμάτων και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. 

Η Ξένια Κωνσταντίνου,

έκανε την διάκριση μεταξύ των ειδών μετανάστευσης, από τη μία των προσφύγων για την οποία έχουμε υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, και από την άλλη τους παράνομους «οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο, κυρίως διαμέσου της Πράσινης Γραμμής». Με τους Ευρωπαίους που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και εργάζονται, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν πρέπει να ανησυχούμε, ανέφερε.

Είναι η παράνομη μετανάστευση που πρέπει να μας απασχολήσει και η Τουρκία τα τελευταία χρόνια μεταχειρίζεται με «ένα ύπουλο τρόπο» το μεταναστευτικό, «για το οποίο παίρνει κονδύλια ευρωπαϊκά για να τους κρατήσει και για να τους επανεντάξει πίσω στις χώρες από τις οποίες φτάνουν». «Εντούτοις», συνέχισε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, «διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, βλέπουμε κόσμο ο οποίος βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη στις ελεύθερες περιοχές». Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε με αυτοκριτική, αφού υπάρχουν «κυκλώματα» και «μαύρες τρύπες», όπως για παράδειγμα με τους εικονικούς φοιτητές.

Το ΥΠΕΣ, ανέφερε, εξελίσσει σχέδιο για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτητών πολιτικού ασύλου, ετοιμάζοντας λίστα για τις ασφαλείς χώρες στις οποίες οι διωκτικές αρχές της Δημοκρατίας να στέλνουν πίσω άμεσα κόσμο.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρχει ρητορική μίσους και ξενοφοβίας γιατί δεν θέλουμε να ζήσουμε βία και πόλωση. Η βουλευτής είπε πως 1 στους 3 άνδρες, και 1 στις 4 γυναίκες στην Κύπρο, είναι παντρεμένοι με ξένους, οπότε δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πανικό που θα στοχοποιήσει τα παιδιά.

Κληθείς να σχολιάσει τους επίσημους αριθμούς των μεταναστών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου μίλησε για τις «γενεσιουργές αιτίες» που οδηγούν στην μετανάστευση, όπως οι «ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι» και οι επεκτάσεις, το οποίο αποτελεί υποκρισία. «Μετατρέπουν την Μεσόγειο σε ένα απέραντο κοιμητήριο» και έκανε επίσης αναφορά σε κυκλώματα και συμφέροντα που κερδίζουν από την όλη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και κυκλωμάτων στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργίου διαπιστώνει ότι «λεγόμενη πολιτισμένη Δύση» αδιαφορεί, ενώ η Ευρώπη είναι ανήμπορη να αντιδράσει και να διαμορφώσει ολοκληρωμένες πολιτικές. «Αντί τούτου, τι καλλιεργείται; Τι αναπτύσσεται; Η ξενοφοβία, το μίσος, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, με αποτέλεσμα αυτά τα φαινόμενα σήμερα να κυριαρχούν και να παρουσιάζεται περίπου μια σύγκρουση ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος και καταγωγής, που αντί να υπήρχε μια ειρηνική συμβίωση, μια κοινωνική συμβίωση, ανεκτικότητα, ανοχή στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, βλέπουμε αυτό που βλέπουμε σε καθημερινό επίπεδο», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε πως αυτά τα φαινόμενα τα βλέπουμε πλέον και στην Κύπρο και υπενθύμισε πως και ο κυπριακός λαός υπήρξαμε μετανάστες και πρόσφυγες «και αυτά που δεν ανεχόμασταν να μας τα κάνουν σε ξένες χώρες, δεν πρέπει να τα κάνουμε και εμείς».

Στηλίτευσε επίσης την ΕΕ για την αποκοπή κονδυλίων, πράγμα που επηρεάζει και την Κύπρο καθώς και την «στρατικοποίηση της ίδιας της Ευρώπης, πολιτικές οι οποίες γεννούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Ο κ. Γεωργίου είπε πως χρειαζόμαστε πολιτικές που θα τερματίζουν τους πολέμους, αφού αυτοί προκαλούν την καταστροφή και τον όλεθρο και φέρνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή ζητούν πολιτικές κοινωνικής συμβίωσης και πολιτικές ενάντια στον ρατσισμό, το μίσος και τον εθνικισμό.

Στην παρατήρηση του Ανδρέα Δημητρόπουλο για αυξανόμενη «γκετοποίηση» της παλιάς Λευκωσίας που προκαλεί φόβο και ανησυχία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ θα κλονιστεί η δυνατότητα της Κύπρου αντιμετώπισης σειράς φαινομένων που επηρεάζουν την ειρηνική συμβίωση, την ομαλότητα, τον ανθρωπισμό και τη ενσωμάτωση όλου αυτού του κόσμου στην κοινωνία.

Ο Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας αλλά αντιθέτως ο κόσμος ανησυχεί για την παράνομη μετανάστευση, αφού είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος και το οποίο επιδεινώνται. Το ΕΛΑΜ μίλησε από το 2009 για το ζήτημα και ζήτησε από τότε την χάραξη αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, βλέποντας και το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ ανέφερε πως και ο τέως ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο νυν, Νίκος Νουρής, επιβεβαιώνουν πλέον πως αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας η ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών.

Το ΕΛΑΜ παρακολουθεί την κινητικότητα για το ζήτημα αλλά περιμένουν να δουν σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα. «Και πέραν το κονδυλιού, ήταν 100,000,000 από την ΕΕ, πάει όπως όλα φαίνεται στο μισό, στα 46,000,000. Υπάρχει και ένα κονδύλι 70,000,000 το οποίο ψήφισε η κυπριακή βουλή στον κρατικό προϋπολογισμό και τα οποία πάνε σε παράνομους μετανάστες», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Υπογράμμισε πως αυτά προέρχονται από τους φορολογούμενους Κύπριους πολίτες και μόνο το ΕΛΑΜ το καταψήφισε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ όπου δικαίωσε την Ισπανία για τις απελάσεις παράνομων μεταναστών.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως οι δομές πρόνοιας και υγείας σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Επίσης, το ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, η οποία ανοίγει τη Νεκρή Ζώνη και τους ωθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία και γι’ αυτό πρέπει να προφυλάξει η Κύπρος τα σύνορά της.

Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε ένταση, καθώς παρενέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και υπέβαλε ότι η θέση του ΕΛΑΜ είναι «να τους πυροβολήσουμε». Ο κ. Ιωάννου απάντησε πως δεν είναι θέση του κόμματος του, και αν οι πυροβολισμοί είναι η θέση του ΑΚΕΛ, να το πει ξεκάθαρα. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως το πρόβλημα είναι οι πολέμοι, ενώ ο κ. Ιωάννου κατηγόρησε το ΑΚΕΛ πως δεν έχει πολιτική για το θέμα και πως το πρόβλημα ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου «η οποία μιλά για διευκόλυνση των απελάσεων και της απόρριψης αιτητών πολιτικού ασύλου για ανθρώπους που έχουν διαπράξει εγκλήματα στην Κύπρο, όπως το χθεσινό».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ως παράδειγμα τον φόνο στον Στρόβολο και υπέδειξε πως «στοχοποιούν μια συγκεκριμένη κατάσταση για να κάνετε πολιτικές οι οποίες είναι ακροδεξιές και φασιστικές». Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τον Ελληνισμό της Κύπρου». Στα πλαίσια της αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και αυστηρή φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης και των θαλάσσιων συνόρων.

Σε αυτό το σημείο παρέμβαση έκανε η κ. Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ, αναφέροντας τους πολιτικούς κινδύνους από ενδεχόμενο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με τον κ. Ιωάννου να επιμένει ότι από τη στιγμή που 80% με 90% των παράτυπων μεταναστών έρχεται από εκεί, τότε οφείλει η κυπριακή κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα.

Ο κ. Ιωάννου θεωρεί πως η αντιμετώπιση της γκετοποίησης της παλιάς Λευκωσίας θα είναι εφικτή είναι με αυξημένες αστυνομικές περιπολίες. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ ειρωνεύτηκε την πρόταση, λέγοντας να κλείσει η παλιά Λευκωσία, καθώς και τα λιμάνια Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, οποίος είπε πως έχουν ακτινογραφήσει τις ροές που φτάνουν στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα έγκειται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τροφοδοσία που μας κάνει η Τουρκία με πολύ συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, μέσα από την διαχωριστική γραμμή. Το 65% με 70% των μεταναστευτικών ροών τροφοδοτείται από τη διαχωριστική γραμμή, όμως υπάρχει και ένα άλλο 30% το οποίο θα είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι στο τρόπο πάταξής του που προέρχεται είτε από εικονικούς φοιτητές μέσω κολλεγίων, είτε μέσα από εικονικούς γάμους.»

Επανέλαβε τις ανησυχίες του ΥΠΕΣ, όπως την δημιουργία φατριών από Σύρους και το γεγονός ότι στο προχθεσινό φονικό στην παλιά Λευκωσία οι εμπλεκόμενοι ήταν όλοι αιτητές ασύλου. Επίσης ανέφερε πως «εργαλεία όπως η πρόσφατη απόφαση για τα θέματα των απελάσεων θα χρησιμοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Στην ερώτηση για τα κονδύλια που πάνε στις ΜΚΟ, σε σχέση και με την πρόσφατη έρευνα της «Σημερινής», ο κ. Νουρής δήλωσε «αντί άλλη απάντησης ότι κατά την αξιολόγηση από την Moneyval, ένα από τα αρνητικά σημεία τα οποία εισέπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το γεγονός ότι επειδή δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο Περί Σωματείων Νόμος έγκαιρα, υπήρχαν σαφέστατες υπόνοιες από τους αξιολογητές ότι μέσα από συγκεκριμένες οργανώσεις γίνεται η διακίνηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Με την ψήφιση της νομοθεσίας θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

Περισσότερα για τα ίδια ζητήματα ανέφερε με λεπτομέρεια το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο».

Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε για τον έλεγχο αυτών που υποβάλλουν αίτηση ασύλου και πως αυτό θα γίνεται με όσο τον ελάχιστον χρόνο. Διαφωνεί τόσο με την οικονομική και ανθρωπιστική ανάλυση του ΑΚΕΛ, όσο και με την στάση του ΕΛΑΜ, την οποία χαρακτηρίζει ξενοφοβική και αδιανόητη. Πρόσθεσε πως πρέπει να ξεχωρίσουν οι νόμιμοι, που βοηθούν την οικονομία, από τους παράνομους, και η κυβέρνηση να είναι αμείλικτη στο θέμα.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως οι πολιτικές του εθνικισμού φέρνουν την μισαλλοδοξία και θα φέρουν και πολέμους και πρέπει να δημιουργεί μέτωπο με τα κινήματα ειρήνης και «ενάντια στην επιβολή και επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών». Ανέφερε πως εξαναγκάζονται οι μετανάστες να φύγουν από τις χώρες τους μέσα από ένα οικονομικό πόλεμο και «θέλουμε πολιτικές ανοιχτών οριζόντων».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου αναρωτήθηκε γιατί κανένας δεν χαρακτήρισε τον ΥΠΕΣ φασίστα και ρατσιστή για την διαπίστωση ότι υπάρχουν φατριές και «τροφοδοσία από την Τουρκία» μέσα από τη Νεκρή Ζώνη. Υπενθύμισε την επίθεση με μαχαίρι στις 28 Οκτωβρίου στη Λευκωσία κατά οδηγού λεωφορείου από αιτητή πολιτικού ασύλου. Κατέληξε λέγοντας πως δεν πρέπει να ακολουθεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, που είναι θέση της Αριστεράς, και συμφώνησε πως η γραμμή του ΥΠΕΣ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα πριν να είναι αργά. 

Keywords
Τυχαία Θέματα