Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει νέας Γενεύης

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε να θέσει ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, σε χωριστές συναντήσεις που θα έχει μαζί τους, το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που είναι προαπαιτούμενο για τη Γενεύη 2 και θα αποτελεί τον οδηγό των δομημένων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν.

Ο Νορβηγός, έχοντας ως βάση ένα ενοποιημένο έγγραφο που ετοιμάστηκε από τους τεχνοκράτες μετά το Μοντ Πελεράν 3, το οποίο έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προχώρησε στην απαραίτητη προεργασία πραγματοποιώντας τις τελευταίες μέρες συχνές επικοινωνίες

με Κοτζιά και Τσαβούσογλου, αλλά και τους διαπραγματευτές στην Κύπρο Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζτίλ Ναμί.

Στο έγγραφο δεν αναμένονται εκπλήξεις ούτε και καταγραφή ιδεών από τα Ηνωμένα Έθνη, αν και υπάρχουν.

Αντίθετα αναμένεται να περιοριστεί στον ελάχιστο κοινό τόπο που έχει εντοπιστεί και αφορά στα εργαλεία και τέσσερα επίπεδα ασφάλειας, με τις διαφορετικές σε κάθε περίπτωση προσεγγίσεις.

Τα τέσσερα επίπεδα:

Εσωτερική Ασφάλεια Εξωτερική Ασφάλεια Συνταγματική Ασφάλεια Ασφάλεια Εφαρμογής

Τα πολύ δύσκολα αφορούν κυρίως στην ασφάλεια εφαρμογής και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα αλλά και επί μέρους ζητήματα της συνταγματικής ασφάλειας, όπως η εκ περιτροπής Προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή.

Ομοίως και στην εσωτερική ασφάλεια με την πρόταση για πολυεθνική δύναμη να είναι ένα ισχυρό πλαίσιο αλλά να υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά τη συμμετοχή σε αυτή Ελλάδας – Τουρκίας και την απαίτηση των Τ/κ για δικαίωμα επέμβασης της Άγκυρας στην Τ/κ συνιστώσα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι:

Το σύμφωνο φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας – Ομόσπονδης Κύπρου που είχε αρχικά προτείνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κερδίζει έδαφος και αποτελεί μια χρυσή λύση για τα ζητήματα εξωτερικής ασφάλειας που θα αντιμετωπίζει η επανενωμένη Κύπρος.

Πρόεδρος Αναστασιάδης, Πρωθυπουργός Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς θα έχουν την ευκαιρία να συντονίσουν τις δράσεις τους την ερχόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Τη δική του προεργασία κάνει και ο κατοχικός ηγέτης ο οποίος, σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο έσπευσε να στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με τις θέσεις του για την ασφάλεια και εγγυήσεις και τις προσδοκίες του από τη νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Παράλληλα σύμφωνα με Τ/κ μέσα ενημέρωσης εντός των επόμενων ημερών και πριν από τη μετάβαση στην Ελβετία ο κύριος Ακιντζί θα περάσει από την Τουρκία για τις καθιερωμένες οδηγίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα