Ενθρόνιση νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας το Σάββατο

Πραγματοποιείται το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτα.

Ο 64χρονος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων, γεννηθείς στις ΗΠΑ όπου και ζούσε μέχρι τώρα, εξελέγη πρόσφατα παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως διάδοχος του επί 31 έτη Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Την Κυριακή θα τελέσει την πρώτη

θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία και θα του δοθεί η ποιμαντική ράβδος της Αρχιεπισκοπής.

Την περασμένη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, με αφορμή την συμπλήρωση 45 ετών από τη θλιβερή επέτειο.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το νησί της Κύπρου και τους Κύπριους. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την αλήθεια, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα έθνος δεν μπορεί να εισβάλλει σε ένα άλλο και να επιβάλλει σε έναν ελεύθερο λαό είτε δουλεία είτε αρπαγή γης και εστιών», είπε στο κήρυγμά του.

Πρόσθεσε ότι οι πιστοί θυμούνται τις οικογένειες που συνεχίζουν να υποφέρουν και τους εκτοπισμένους.

Συμπλήρωσε ότι είναι τιμή του να προσφέρει προσευχές για όσους έδωσαν ηρωικά την ζωή τους στην Κύπρο «για την αλήθεια και την ελευθερία». 

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο, χωρίς ξένες δυνάμεις να καθοδηγούν ή να διοικούν κανένα μέρος της. «Ο κυπριακός λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα