Έντονες αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Μετά από μια μακρά συζήτηση για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου για επέκταση κατά ένα χρόνο του δικαιώματος αστικών αγωγών κατά των υπαίτιων για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Υπέρ ψήφισαν 44 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

έχει ως στόχο την τροποποίηση του περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου, ώστε ο χρόνος παραγραφής, ειδικά για αγώγιμα δικαιώματα που αφορούν σε απαίτηση για αμέλεια ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος κατά προσώπων που είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση του συνεργατισμού, να ανασταλεί για διάστημα (12) μηνών.

Η  προτεινόμενη ρύθμιση έχει ως στόχο να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος καταχώρησης αγωγών εναντίον των υπευθύνων της κατάρρευσης του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος, οι οποίοι κατονομάζονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής που είχε διορισθεί με διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2018.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατισμού εγείρονται θέματα πολιτική τάξης και πολιτικής ευθιξίας. Είπε ότι δίνεται παράταση χρόνου για να υπάρχει το δικαίωμα έγερσης αστικών αγωγών εναντίον των υπαίτιων.

Επέκρινε επίσης τον ΔΗΣΥ για διαπόμπευση και απαξίωση του κ. Αρέστη, ώστε να απαξιώσουν το πόρισμα.  

Σημείωσε ότι σύμφωνα με το πόρισμα τα αίτια για την τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν μπορεί να αποδίδονται σε όσα έγιναν πριν από το 2013, αλλά θα πρέπει να αναζητούνται ευθύνες από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν, προσθέτοντας ότι το πόρισμα απευθύνεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και συνολικά στην Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε αναφορικά με τον επιμερισμό των ευθυνών είτε αστικών, είτε ποινικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το πόρισμα Αρέστη διαπιστώνει μεταξύ άλλων εξόφθαλμη αμέλεια, κακοδιαχείριση, λάθη, παραβίαση καθηκόντων. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο πέταξε το πόρισμα στον κάλαθο των αχρήστων.

Παράλληλα, επέκρινε την συμφωνία του Συνεργατισμού με την Αλταμίρα για διαχείριση των ΜΕΔ και είπε ότι αυτή έγινε χωρίς προσφορές και μεθοδεύτηκε από κάποιους.

Πρόσθεσε ότι για τον Συνεργατισμό μέχρι σήμερα καμιά ποινική υπόθεση για τον Συνεργατισμό δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια και καμιά κατάθεση δεν λήφθηκε από την Αστυνομία από αξιωματούχους του Συνεργατισμού και στελέχη της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι σε αστικό επίπεδο το πόρισμα Αρέστη διαπιστώνει βαρύτατες ευθύνες του τότε Υπουργού Οικονομικών για κατάρρευση του Συνεργατισμού, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ζημιές από την πώληση στην Ελληνική Τράπεζα. Ο φορολογούμενος, ανέφερε, έχει δικαίωμα να ζητήσει να επιστραφούν αυτά τα λεφτά. Σε ό,τι αφορά την παραβίαση καθήκοντος επιμέλειας του ΥΠΟΙΚ, ο μόνος ενάγων που μπορεί να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του, πρόσθεσε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους του φορολογούμενου. Εξέφρασε, παράλληλα, καχυποψία από την καθυστέρηση της ΚΔ και έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης ενός ακόμα σκανδάλου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι είναι ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση που δεν θέλει και δεν θα επιτρέψει αστικές ευθύνες, προσπαθεί να υποσκάψει το πόρισμα Αρέστη, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο στην συνείδηση της κοινωνίας ότι την ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού την έχει η Κυβέρνηση. Επέκρινε επίσης και μέλη της Βουλής, αναφέροντας ότι κάποιοι την έβαλαν την υπογραφή τους στην ληξιαρχική πράξη θανάτου του Συνεργατισμού.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι αντί της κρατικοποίησης του Συνεργατισμού με το 1,5 δις ευρώ, όπως ήταν και η πρόταση της ΕΔΕΚ, προσφέρθηκε ως πειραματόζωο σε άτομα που ενήργησαν με αμελέστατο και εξωφρενικό τρόπο. Είπε ότι η ΕΔΕΚ είχε προτείνει την ενίσχυση και βελτίωση της δομής του συνεργατισμού με 1,5 δις ευρώ και ανάληψη 3,5 δις ΜΕΔ για να τα διαχειριστεί με κοινωνικά με κριτήρια η κυβέρνηση και να μην είναι βορά στα σχέδια των ταμείων. Υπενθύμισε, επίσης, ότι αυτοί που ευθύνονται σύμφωνα με το πόρισμα Αρέστη είναι οι ίδιοι που απέκλεισαν ουσιαστικούς ανταγωνιστές της τράπεζας που πήρε στο πιάτο αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείου του λαού.

Ο Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τρία χρόνια μετά το πόρισμα Αρέστη έγινε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν υπήρξε καμιά διόρθωση στο οικονομικό κόστος που πλήρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια, λάθη, σκοπιμότητα και συμφέροντα όσων πλούτιζαν παράνομα και παρασιτικά από τον Συνεργατισμό για πολλά χρόνια και ασυδοσία των κερδοσκόπων που βρέθηκαν ή σκόπιμα ή σε εντεταλμένη αποστολή στην αυλή του Συνεργατισμού. Είπε, επίσης, ότι διαχρονικά ο ρόλος των κομμάτων ήταν καταστροφικός για τον Συνεργατισμό.

Ανέφερε ακόμα στα ερείπια του Συνεργατισμού γίνεται μια λεηλασία περιουσιακών στοιχείων.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, εξέφρασε την στήριξή του στην πρόταση, αναφέροντας ωστόσο ότι το πόρισμα αποδίδει ευθύνες σε τέσσερα κόμματα και όχι μόνο στην Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που φέρουν, όπως είπε, βαρύτατες ευθύνες για το εν λόγω σκάνδαλο. Ανέφερε ακόμα ότι ΚΕΔΙΠΕΣ και η Αλταμίρα έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες δανειολήπτες και τους συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι σωστ, παρόλο που η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει με την καταχώρηση αγωγών κατά των υπευθύνων και διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει τρόπος να τους υποχρεώσουν να το κάνουν.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου ενέγραψε μετά από δύο χρόνια το θέμα του πορίσματος γιατί ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας, είχε δώσει σαφείς οδηγίες να προχωρήσει η λήψη δικαστικών μέτρων και ανέμενε. Ανέφερε ότι ξεκίνησε η συζήτηση αφού δεν έγινε τίποτε απολύτως. Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν ήλεγχε καμιά Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία.

Επέκρινε επίσης τον ΔΗΣΥ ότι είχε τα πρωτεία για τα τεράστια οικονομικά εγκλήματα του τόπου όπως το χρηματιστήριο, το κούρεμα και τον Συνεργατισμό.

Σε σχέση με την Αλταμίρα είπε ότι το φαγοπότι συνεχίζεται και κλέβουν μέρα μεσημέρι τις περιουσίες του κόσμου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να δεχτεί την ευθύνη του Συνεργατισμού και να δεχτεί και το ΑΚΕΛ την ευθύνη για τον θάνατο 13 νέων στο Μαρί.

Ανέφερε επίσης ότι δύο από τα τρία μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό θα έπρεπε να είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την θέση.

Ανέφερε ότι όταν το 2013 κρατικοποιήθηκε ο Συνεργατισμός ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει και κακώς συνέχισε να υπάρχει αυτό το όνομα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το πόρισμα αναδεικνύει ότι για πολλά χρόνια ο Συνεργατισμός ήταν αμπελοχώραφο των κομμάτων. Όπως είπε, ήταν μια αγνή ιδέα αλλά με την πάροδο του χρόνου έγινε η εστία της μεγαλύτερης διαπλοκής στον τόπο και κατέληξε το 70% του χαρτοφυλακίου να είναι ΜΕΔ.

Σημείωσε επίσης ότι έγιναν φιλότιμες προσπάθειες να επιβιώσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, αλλά τα προβλήματα ήταν τεράστια, το ευρωπαϊκό πλαίσιο γινόταν όλο και πιο αυστηρό, και απαιτούνταν συνέχεια νέα κεφάλαια, ενώ κάποιοι προεκλογικά καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει τα δάνειά τους και διογκώθηκαν τα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι η Αλταμίρα δεν αγόρασε το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, απλώς κάνει διαχείριση και πρόσθεσε ότι κάποιοι που ήταν νομικοί σύμβουλοι του Συνεργατισμού για χρόνια του είπαν ότι μπορεί να προχωρήσει στην συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να μην χαθεί καμιά κατάθεση των εκατοντάδων χιλιάδων καταθετών του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θέλει να προχωρήσουν και υπάρχουν υποθέσει στα δικαστήρια κατά του πρώην Συνεργατισμού.

Σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα αναβαθμίστηκε η Κύπρος από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής 0,5 δις. ΜΕΔ.

Δευτερολογώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δικηγόρος της Αλταμίρας είναι το γραφείο του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, και είναι αυτοί που συνέταξαν τη συμφωνία αντί να τη συντάξει ο δικηγόρος της κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι θα δεχτεί οποιοδήποτε πόρισμα για τον Συνεργατισμό, σήμερα ανακάλυψαν ότι δύο από τα τρία μέλη δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν τον διορισμό και τους δυσφημίζουν. Ανέφερε ότι σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει κανείς να ασκεί κριτική στον ΔΗΣΥ, αφού είναι σαν να κρίνουμε τα θεία.

Είπε επίσης ότι τα προβλήματα του Συνεργατισμού πριν από το 2013 συνοψίζονταν σε 70 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκε το 2013 ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και μέσα σε πέντε χρόνια κατάφεραν να τον διαλύσουν.

Ο κ. Κουλλάς ανέφερε ότι δεν λένε ότι το πόρισμα δεν λέει αλήθειες, είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι επειδή ανακεφαλαιοποιήθηκε ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος, αφού έγινε πιο αυστηρό το πλαίσιο της ΕΕ και εκατοντάδες τράπεζες δεν τα κατάφεραν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι αν, σύμφωνα με την πρόταση τους, δινόταν 1,5 δις στον Συνεργατισμό και έπαιρνε το κράτος ΜΕΔ 3,5 δις ευρώ για να τα διαχειριστεί δεν θα κατέρρεε ο Συνεργατισμός και θα υπήρχε και μια κοινωνική πολιτική και δεν θα γίνονταν εκποιήσεις.  

Τέλος ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Βουλή δεν θα μετατραπεί σε λαϊκό δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι αν καταδικαστεί στέλεχος του ΔΗΣΥ και οδηγηθεί στη φυλακή δεν θα βρεθούν έξω από τα δικαστήρια και τις φυλακές και να λένε ότι οι καταδικασθέντες είναι πολιτικοί κρατούμενοι.

Διαβάστε επίσης 

Η Ολομέλεια αποδέχτηκε δύο αναπομπές του ΠτΔ για νόμους που αφορούν ακίνητα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
εν λόγω, βουλη, ακελ, δηκο, προσφορες, τραπεζες, εδεκ, δις, ελαμ, εταιρεία, κουρεμα, νέα, κυπρος, χρηματιστηριο, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, κομματα, βουλευτες, το θεμα, αβερωφ, αστυνομια, δανεια, δημοκρατια, θεμα, πλαισιο, αγωγη, ακελ, βορα, γινεται, διαστημα, δηκο, δις, δοθει, δωσει, εγινε, εγκληματα, εδεκ, ευρω, ευσταθιου, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελαμ, εν λόγω, επρεπε, εστια, εταιρεία, ευθυνη, ζαχαριας, ιδεα, υπηρεσια, υποθεση, καχυποψια, κυβερνηση, λαθη, λαθος, λεφτα, λεηλασια, ληψη, λογο, ονομα, ουσιαστικα, υπογραφη, προβληματα, ρυθμιση, συζητηση, συνεχεια, σχεδια, τρια, φυλακη, χριστος, χρονος, αυλη, δικαιωμα, δικαιωματα, φυλακες, πωληση, τραπεζα, θεια, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Έντονες, Ολομέλεια, Συνεργατισμού,entones, olomeleia, synergatismou