Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την δημοσιοποίηση του γλωσσαριού

Με επίσημες ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα τα κόμματα συμπαρίστανται μαζί με οργανώσεις και απλούς πολίτες στους 170 και πλέον δημοσιογράφους που αντιτίθενται στο γλωσσάρι που παρουσιάστηκε σήμερα από τον ΟΑΣΕ και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η δημιουργία του γλωσσαρίου αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιων ατόμων και εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανένα, που να έχει την αρμοδιότητα

να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Δεν θεωρούμε ότι έχει οποιοσδήποτε αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο, από την ώρα που δεν υπάρχουν επίσημοι φορείς που να έχουν κάνει τέτοιες προτάσεις».

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι «οι πραγματικότητες των γεγονότων είναι δεδομένες. Στην Κύπρο έγινε εισβολή και τα αποτελέσματα της κατοχής τα ζούμε εδώ και 44 χρόνια. Χρειάζεται όμως να μείνουμε επικεντρωμένοι στην μεγάλη εικόνα, την μάχη για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι «το συγκεκριμένο γλωσσάρι δεν είναι υποχρεωτικό, κανένας δεν υποχρεώνει κανένα να το ακολουθήσει. Ας μην του προσδώσουμε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει. Η δική μας εμπειρία ως ΑΚΕΛ λέγει ότι μπορείς να κάνεις διάλογο, χωρίς να απαρνείσαι το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής και την ίδια ώρα να βοηθάς την Τ/κ κοινότητα να σε ακούσει και εσένα».

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι το γλωσσάρι είναι «προσβλητικό και προκλητικό, για την αλήθεια και τις ιστορικές πραγματικότητες και για όλους όσοι υποφέρουν από τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις και ο καθορισμός πολιτικής, ειδικά στο εθνικό μας ζήτημα, όπου μέσα από το συγκεκριμένο “γλωσσάρι” επιχειρείται να διαγραφεί η κατοχή, η εισβολή, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και το κατοχικό καθεστώς το οποίο εμμέσως η συγκεκριμένη πρόταση επιχειρεί να νομιμοποιήσει».

Επίσης, το ΕΛΑΜ στέλνει το μήνυμα ότι «η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να συρρικνωθεί, όπως και η ιστορία αυτού του τόπου δεν μπορεί να διαγραφεί, ούτε και να παραχαραχθεί».

Με τη σειρά του το Κίνημα Οικολόγων τονίζει ότι «δεν μπορεί κανένας κώδικας δεοντολογίας να διαγράψει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκιά στην Κύπρο κοκ».

Την ίδια ώρα, η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει ότι το γλωσσάρι «αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος των δημοσιογράφων για ελεύθερη έκφραση, ελεύθερη σκέψη και άποψη. Αποτελεί καταπάτηση της ελευθεροτυπίας και μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε εντεταλμένα φερέφωνα».

Το Κίνημα «Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για συνέχιση και όχι για την αρχή μιας προσπάθειας για τον εξωραϊσμό της κατοχής, που άρχισε επί σχεδίου Ανάν μέσω της UNOPS και κάποιων άλλων να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να μας κάνουν να ξεχάσουμε την κατοχή».

Αξίζει να σημειωθεί πως βουλευτές των κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων στηρίζουν την αντίθεση των δημοσιογράφων να δεχτούν την χρήση του γλωσσαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα