Έντονη διπλωματική κινητοποίηση Γαλλίας, Ιταλίας και Αιγύπτου για τη Λιβύη

Τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη απέρριψαν σήμερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και της Ιταλίας Λουΐτζι Ντι Μάιο.

Στην επικοινωνία τους που είχε ως θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, σύμφωνα

με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «εξέτασαν την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη» και «τόνισαν την αναγκαιότητα να εργαστούν για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη».

Παράλληλα, «απέρριψαν τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία προς μια συνολική πολιτική διευθέτηση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς της κρίσης της Λιβύης στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας του Βερολίνου», καταλήγει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης εξέτασαν εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι δήλωσε ότι «οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης».

Να σημειωθεί πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε επίσης την ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

Παράλληλα, Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη γερμανική κυβέρνηση η πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στον εμφύλιο της Λιβύης.

Αυτό δήλωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σημείωσε πως «καλούμε όλα τα μέρη να πράξουν τα πάντα ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση. Επίσης, όλα τα μέρη να σεβασθούν το εμπάργκο πώλησης όπλων. Με  μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανακοινώσεις από την Τουρκία. Για την ώρα, βέβαια, η Τουρκία δεν έχει αποστείλει στρατεύματα, όμως οι ειδήσεις αυτές μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

Επίσης, πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια πολιτική λύση στον εμφύλιο της Λιβύης, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την προσπάθεια, προκειμένου να οργανωθεί διάσκεψη που να αφορά στο ίδιο θέμα.

Όμως, όπως πρόσθεσε για την ώρα δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής μιας τέτοιας διάσκεψης για τη Λιβύη.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την Πέμπτη τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ανακοινώνοντας πως θα διεξαχθεί προσεχώς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων τα οποία θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε σήμερα στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ενδεχόμενη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη είναι πιθανό να επιδεινώσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση που διεξάγεται εκεί και τροφοδοτείται από αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έντονη, Γαλλίας Ιταλίας, Αιγύπτου, Λιβύη,entoni, gallias italias, aigyptou, livyi