Εντοπίστηκαν 40 καινούργιες ναρκωτικές ουσίες στην Ευρώπη

Αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα της κοκαΐνης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία Αλέξης Γκουζντίλ, κατά την έναρξη του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Ο κ Γκουζντίλ σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερες επιπτώσεις στην χρήση, κάτι που μπορεί να υποδηλοί ότι μέρος από τις

ποσότητες που εισέρχονται στην Ευρώπη διοχετεύεται έπειτα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ασία.

Το διήμερο συνέδριο, το πρώτο στο είδος του, καταπιάνεται με θέματα όπως η πρόληψη, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συνδεόμενοι κίνδυνοι, το κάπνισμα, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και οι νέες μορφές εξάρτησης, η κάνναβη, οι βέλτιστες πρακτικές μείωσης της βλάβης, η χρήση και η νυχτερινή διασκέδαση και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις έναντι καταναγκαστικών κυρώσεων. Στο συνέδριο συμμετέχουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα θέματα των εξαρτήσεων νόμιμων και παράνομων ουσιών και της ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια καθώς και φοιτητές σχετικών κλάδων. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.

Στην αρχική του παρέμβαση ο κ. Γκουζντίλ, μιλώντας στην ελληνική γλώσσα, παρουσίασε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ναρκωτικών Ουσιών για το 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μια μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη φέτος, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της κοκαΐνης. Σε ότι αφορά την ηρωίνη ανέφερε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα της ουσίας, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι είχε σημειωθεί μείωση του προβλήματος φαίνεται τώρα η χρήση της να έχει σταθεροποιηθεί.

Σε αναφορά του στις νέες ουσίες είπε ότι το 2018 εντοπίστηκαν 55 τέτοιες καινούριες ουσίες στην Ευρώπη, και φέτος μέχρι στιγμή έχουν εντοπιστεί ακόμη 40.

Αναφορικά με την καθαρότητα των ναρκωτικών ουσιών είπε ότι και η κάνναβη αλλά και η κοκαΐνη που διατίθενται είναι πολύ πιο καθαρές τώρα σε σχέση με το παρελθόν.

Είπε επίσης ότι έχει αλλάξει και η προτίμηση των εμπόρων ναρκωτικών στο σημείο εισδοχής των ουσιών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ενώ παλαιότερα το πρόβλημα εστιαζόταν στην Ισπανία από τις κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών ουσιών που έγιναν πέρσι και φέτος φαίνεται πλέον να υπάρχει προτίμηση στην Αμβέρσα.

Σε σχέση με τις οπιούχες ουσίες, ο κ. Γκουζντίλ ανέφερε ότι στην Ευρώπη το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην Αμερική, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αφού στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα προγράμματα για πρόληψη και θεραπεία.

Η αγορά έτσι όπως την ξέραμε πριν από 15 - 20 χρόνια, όταν στην πλειοψηφία τους τα ναρκωτικά προέρχονταν από φυσική πηγή, έχει αλλάξει αφού τώρα πολλές ουσίες κατασκευάζονται, είπε, προσθέτοντας επίσης ότι ο τρόπος χρήσης ναρκωτικών έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο περίπλοκος.

Για την ιογενή ηπατίτιδα, είπε ότι παραμένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για αντιμετώπισή της, αφού υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι δεν αξίζει να επενδύει το κράτος στους χρήστες, κάτι που κατά τον ίδιο είναι μεγάλο λάθος.

Την ελπίδα το συνέδριο αυτό θα καταστεί θεσμός εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου, στον χαιρετισμό του. «Η εξάρτηση σε παράνομες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι εξαρτητικές συμπεριφορές, πρέπει να κατανοούνται επιστημονικά και πάνω στη βάση αυτής της επιστημονικής κατανόησης να χαράσσονται πολιτικές που να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε. Αυτή, πρόσθεσε, «είναι η βασικότερη αρχή που διέπει όλη μας την λειτουργία», είπε.

Αναφερόμενος στους στόχους που έθεσε η Αρχή όταν λήφθηκε η απόφαση για διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι κατ’ αρχήν στόχος ήταν «να αναδείξουμε τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος που αγγίζει πάρα πολλές πλευρές της κοινωνικής ζωής».

Ο δεύτερος μας στόχος, πρόσθεσε, «είναι η ανάδειξη αυτού του ίδιου του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις εντάσσοντας το στο κοινωνικό του πλαίσιο».

Τρίτος μας στόχος, ανέφερε, «είναι η συζήτηση για τις εξαρτήσεις να γίνει με τρόπο που να γίνεται κατανοητή η πολυδιάστατη φύση του φαινομένου».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος, τα αίτια και οι συνέπειες της εξάρτησης είναι πολύπλευρα και επομένως χρήζουν ανάλογης πολυθεματικής, ισόρροπης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, είπε, έγνοια της Αρχής είναι «η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, την κοινωνική επανένταξη και την καταστολή».

«Στο επίκεντρο της δράσης μας, πρέπει να είναι πάντα ο άνθρωπος και η ανάγκη του για προστασία, ασφάλεια και υγεία», πρόσθεσε.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα