Εντός των επομένων μηνών, τα διαζύγια με διαμεσολαβητή

Νέες διαβεβαιώσεις, αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, έγιναν σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις. Αναμένεται πως θα ψηφιστεί σε νόμο εντός της παρούσας βουλευτικής θητείας.

Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις οικογενειακές υποθέσεις θα προσφέρει δικαστική οικονομία, αφού οι σύζυγοι θα μπορούν να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με το διαμεσολαβητή, είτε πριν, είτε μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας διαζυγίου.

Ο

Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση θα αποτελεί εθελοντική διαδικασία των μερών, που θα μπορεί ή δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Ανέφερε ότι ζητήματα που εγείρονται προς επίλυση κατά τη διάλυση ενός γάμου, όπως τα περιουσιακά στοιχεία και η γονική μέριμνα, θα μπορούν να συζητηθούν σε πιο φιλικό επίπεδο, από τους συζύγους, με το διαμεσολαβητή.

Είπε ακόμα πως εφόσον υπάρξει κατάληξη θα μπορεί η συμφωνία να εγγραφεί προς απόφαση Δικαστηρίου, ενώ διευκρίνισε πως μέχρι η οποία συμφωνία λάβει μορφή δικαστικής απόφασης, οποιοδήποτε από τα μέρη θα μπορεί να ανακαλέσει τη σύμφωνο γνώμη του και να προχωρήσει αντιπαραθετικά στο Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση θα αποτελεί εθελοντική διαδικασία των μερών, που θα μπορεί ή δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Αναφερόμενος στο στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση του νομοσχεδίου είπε πως,

από τη συζήτηση προέκυψε το ερώτημα εάν το σώμα των οικογενειακών μεσολαβητών θα ελέγχεται από δικό του πειθαρχικό συμβούλιο ή άλλο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει στο υπό συζήτηση νομοθέτημα πρόνοια για πειθαρχικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι υπάρχει δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση, διευκρινίζοντας ότι η πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι να ψηφιστεί σε νόμο πριν τη λήψη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας.

Στην παρατήρηση ότι ενόψει του γεγονότος ότι εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, θα έπρεπε ταυτόχρονα να εισαχθεί και ο θεσμός του συναινετικού διαζυγίου ο κ. Σαμψών είπε πως το συναινετικό διαζύγιο είναι χωριστό ζήτημα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα