Εντυπωσιακή ανακάλυψη, δείγματα αστεροειδούς με οργανικά μόρια από ωκεανό

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν διάφορα οργανικά μόρια που φανερώνουν ότι  η προέλευση αυτού του αστεροειδή είναι από κάποιον πλανήτη με ωκεανούς αλλά και που μπορεί να υποδεικνύουν ότι αυτός ο πλανήτης φιλοξενούσε και ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα από τον αστεροειδή Μπένου που βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, επέστρεψαν στη Γη το 2023 μετά από μια

αποστολή που ξεκίνησε επτά χρόνια προηγουμένως με το σκάφος OSIRIS-Rex. Το σκάφος έκανε ένα ταξίδι δύο χρόνων φθάνοντας στον αστεροειδή το 2018 όπου συνέλεξε  δείγματα από σκόνη και πέτρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αστεροειδείς όπως ο Μπένου θα μπορούσαν να μας πουν περισσότερα για την προέλευση του πλανήτη μας και από πού προήλθε για πρώτη φορά το νερό της Γης.

Μια  ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που μελετά ένα πολύ μικρό δείγμα του βράχου Μπένου, πιστεύει ότι ο αστεροειδής μπορεί να προήλθε αρχικά από έναν ωκεάνιο κόσμο.

Οργανικά μόρια δείχνουν ένα είδος ζωής

"Η ανακοίνωση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι δείχνει ότι όχι μόνο η προέλευση αυτού του αστεροειδή είναι από κάποιον πλανήτη ή δορυφόρο ο οποίος είχε ωκεανούς αλλά αυτός ο δορυφόρος ή πλανήτης μπορεί να είχε και ζωή διότι έχουμε βρει τόσα πολλά οργανικά μόρια εντός των δειγμάτων που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Θέλει περισσότερη μελέτη είναι ένα μοναδικό γεγονός", τόνισε ο κ. Δανός.

"Είναι μία μεγάλη πιθανότητα - δεν μπορεί κάποιος να πει με απολυτη γνώση - ότι προέρχονται από έναν κόσμο ο οποίος είχε ζωή. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είχε ζωή αλλά όταν τα δείγματα δείχνουν διάφορα οργανικά μόρια τα οποία συνήθως σχετίζονται με διεργασίες ζωής δείχνει ότι είναι από έναν κόσμο ο οποίος είχε πολλές οργανικές ενώσεις ο οποίος ήταν ικανός να στηρίξει τη ζωή, ή είχε όντως ζωή, τι είδους όμως ζωή αυτό είναι άγνωστο" υπογράμμισε ο κ. Δανός.

Σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα είναι να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη κτλ, με σκοπό να μελετηθούν εις βάθος τα δείγματα αυτά.

Κάποια από τα δείγματα, είπε, θα τα κρατήσουν σε ειδικούς χώρους για το μέλλον όταν δηλαδή η τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο εξελιγμένη δίδοντάς μας μεγαλύτερη δυνατότητα να προβούμε σε πιο λεπτομερή μελέτη για καλύτερα συμπεράσματα.

Εκτίμησε ότι ίσως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και μια  δεύτερη αποστολή στον αστεροειδή για να περισυλλέξει ακόμη περισσότερα δείγματα.

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Κάθε φορά, είπε ο κ. Δανός, που γίνονται τέτοιου είδους ανακαλύψεις, "πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στη στιγμή που θα ανακοινώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι -τουλάχιστον  βακτηριακά - στο σύμπαν".

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν και ο πλανήτης Άρης να μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

"Μπορεί να κάνουμε και άλλες ανακαλύψεις πχ από τον Άρη ο οποίος επίσης έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από το ρόβερ με την ονομασία Ρerseverance που κάνει έρευνες στον κόκκινο πλανήτη. Με μία αποστολή θα φέρουν δείγματα πίσω στη Γη από ιζήματα ενός αρχαίου ποταμού και λίμνης στον Άρη".

Δεν γνωρίζουμε, πρόσθεσε, πότε, ίσως τα επόμενα δύο, ή πέντε χρόνια "να μάθουμε ότι τουλάχιστον σε βακτηριακή μορφή δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα