ΕΟΚΕ: Η Ευρώπη να σταθεί εμπράκτως δίπλα στους πολίτες

Πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα, αλλά και βήματα προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης, λέει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργος Ντάσης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο, ο κ. Ντάσης είπε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι η οικονομική διάσταση στην ΕΕ προχώρησε, αγνοώντας σε πολλούς τομείς την κοινωνική διάσταση, με αποτέλεσμα οι πολίτες

να νιώθουν ότι έχουν ξεχαστεί από αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και να αισθάνονται ότι η Ένωση τους αδικεί.

Με την οικονομική κρίση μετά το 2010, ξεχάστηκε η βασική αρχή της αλληλεγγύης, συνεχίζει, ενώ σημειώνει ότι πριν και πάνω από όλα, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με δηλώσεις, με τον ίδιο να προκρίνει ιδιαίτερα τον τομέα των επενδύσεων.

Σε ερώτηση πάντως για την κατάσταση των πραγμάτων στην Κύπρο, ο κ. Ντάσης δηλώνει αισιόδοξος.

Η ΕΟΚΕ, που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ένωσης που εκπροσωπεί τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες ομάδες συμφερόντων. Γνωμοδοτεί πάνω σε θέματα της ΕΕ, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τους πολίτες της.

Όπως παραδέχεται όμως ο κ. Ντάσης, οι προτάσεις της ΕΟΚΕ σπάνια αποτελούν πρώτη είδηση. «Αυτό είναι κρίμα, γιατί η δύναμη της ΕΟΚΕ έγκειται στη σύνθεση απόψεων και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα», λέει.

Φέρνει ως παράδειγμα τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Συνθηκών της ΕΕ, αλλά και την πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Τα κείμενα αυτά είναι ακριβώς εκείνα που ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της ΕΟΚΕ, λέει.

Δυστυχώς, συνεχίζει, οι αναφορές που γίνονται στην Ευρώπη έχουν να κάνουν με όσα δεν πάνε καλά, ενώ ξεχνάμε τις σημαντικές κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες οφείλονται στην ύπαρξη της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκούμε κριτική, όμως αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάθεση προτάσεων, λέει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Ντάσης στην έλλειψη αλληλεγγύης, που όπως παρατηρεί, βρισκόταν στη βάση πολλών αποφάσεων κατά το παρελθόν. «Με την οικονομική κρίση ξεχάστηκε η βασική αρχή της αλληλεγγύης», συμπληρώνει. Σημειώνει ότι από το 2010 και μετά υπήρξε μια εγωκεντρική συμπεριφορά των χωρών οι οποίες αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα, ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο, οικονομικά εύρωστες χώρες να πλουτίζουν σε βάρος των χωρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, μέσω της διαφοράς στα επιτόκια δανεισμού.

Άποψη του οργάνου που εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, ότι έπρεπε να γίνουν επενδύσεις, κάτι που άρχισε να υλοποιείται με το σχέδιο που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

`Ένας άλλος τομέας παρέμβασης, κατά τον κ. Ντάση, είναι η πανευρωπαϊκή καθιέρωση ενός ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους πολίτες που ζουν στην επικράτεια της ΕΕ - παρόμοιο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που ισχύει στην Κύπρο - τη χρηματοδότηση του οποίου μπορεί να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό Ταμείο. Σχετική γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία, προσθέτει.

«Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να στέλνονται μηνύματα στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι εκεί για αυτούς και όχι για τις τράπεζες ή τις αγορές», λέει.

Σε ερώτηση, τέλος, πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, δηλώνει πολύ αισιόδοξος, κάτι που, όπως αναφέρει, αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες και τις συμπεριφορές των επενδυτών. «Η άποψη μου για την Κύπρο είναι υποκειμενική, λέω πάντα `αδελφοί Κύπριοι είστε νοικοκυραίοι`. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εμάς τους Ελλαδίτες», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα