Εορτασμός εκατοντάχρονων δημοτικού Έγκωμης 1915-2015

Ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά σχολεία της Λευκωσίας γιορτάζει φέτος τα εκατό χρόνια της λειτουργίας του. Το Δημοτικό Σχολείο της Έγκωμης Α’ ξεκίνησε τις εργασίες του τη σχολική χρονιά 1915-1916, σε κτήριο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στο προαύλιο της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη. Αργότερα, και με την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, ανεγέρθηκε νέο κτήριο σε χώρο δίπλα από τη σημερινή Ρωσική Πρεσβεία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών το αρχικό κτήριο κατεδαφίστηκε για να κτιστεί μεγαλύτερο

οικοδόμημα, και μέχρι και σήμερα, το σχολείο προεκτείνεται και βελτιώνεται, ώστε να καλύψει τις πληθυσμιακές ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Πέρα από τις κτηριακές αλλαγές, το σχολείο της Έγκωμης Α’ ήταν και παραμένει ένα φυτώριο μάθησης και παιδείας για περισσότερους από έξι χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι φοίτησαν στα θρανία του, μορφώθηκαν και διάπρεψαν σε όλους τους τομείς της ζωής του τόπου, αλλά και στο εξωτερικό, απόκτησαν φίλους, πόνεσαν και γέλασαν, έγιναν αυτόνομες και ξεχωριστές προσωπικότητες. Στις μέρες μας, το σχολείο έχει μετεξελιχθεί σε έναν μοντέρνο οργανισμό, με όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό, στον οποίο εφαρμόζονται κάθε χρόνο καινοτόμες ιδέες, ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις. Ο στόχος παραμένει κάθε χρονιά το τρίπτυχο: Μάθηση - Χαρά - Πρωτοπορία.

Η διεύθυνση, το προσωπικό και τα παιδιά του σχολείου, μαζί με τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Σχολική Εφορεία Έγκωμης, αποφάσισαν να τιμήσουν τα εκατοντάχρονα του Έγκωμης Α’, με μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις. Ο επίσημος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου, την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, στις 6:00 μ. μ., και σε αυτόν παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής και απόφοιτος του σχολείου κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, επίσημοι και αξιωματούχοι του ΥΠΠ, απόφοιτοι του σχολείου, γονείς αποφοίτων, διευθυντές και εκπαιδευτικοί που το έχουν υπηρετήσει, και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τη χορωδία και θεατρικό δρώμενο με θέμα «Ιστορική αναδρομή στα εκατό χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α’», από τους μαθητές των Γ’ και Στ΄ τάξεων. Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών, από τη Σχολική Εφορεία Έγκωμης. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά των Β’ τάξεων είχαν στήσει και ένα εκπαιδευτικό μουσείο με τίτλο «Το Σχολείο στο Παρελθόν», στο οποίο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αντικείμενα και εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείτο στα σχολεία και πώς αυτό εξελίχτηκε στο χρόνο. Η πλούσια έκθεση φωτογραφίας που στήθηκε στον αυλόγυρο του σχολείου, ταξίδεψε τους απόφοιτους και τους εκπαιδευτικούς στις φωτεινές και μοναδικές στιγμές που έζησαν στο Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Α’. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου.

Για τον εορτασμό των εκατοντάχρονων του Έγκωμης Α’ προγραμματίζεται επίσης Χοροεσπερίδα Αποφοίτων, στις 19 Μαΐου, στο Χίλτον Παρκ, Λευκωσία, με φιλοξενούμενο τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση. Στη χοροεσπερίδα θα διατίθεται και το αναμνηστικό λεύκωμα αποφοίτων, με αρχείο όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν φοιτήσει στο σχολείο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχουν παραχωρήσει παλιοί απόφοιτοι και εκπαιδευτικοί. Στο λεύκωμα θα περιλαμβάνεται και ψηφιακός δίσκος με το τραγούδι του σχολείου, σύνθεση και παραγωγή του Γιώργου Χατζηπιερή, σε συνεργασία με το σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερώνεστε και στην σελίδα «100 χρόνια Έγκωμης Α’», στο FACEBOOK.

Keywords
Τυχαία Θέματα