Εως 15/6 τα περισσότερα Κ-Μ θα άρουν περιορισμούς μετακινήσεων εντός ΕΕ

Την απάντηση στην πανδημία COVID-19 στον τομέα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, εξέτασαν σήμερα αναλυτικά, οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία. Σύμφωνα με την Κροατική Προεδρία ως τις 15/06 τα περισσότερα Κράτη Μέλη θα άρουν τους περιορισμούς μετακινήσεων εντός ΕΕ, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα παραμείνουν κλειστά ως τις 01/07.

Οι Υπουργοί

κατέγραψαν ότι "καθώς η συνολική κατάσταση στον τομέα της υγείας βελτιώνεται, όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης και σταδιακά άρουν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο". Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή άρση των ελέγχων στα σύνορα και την πλήρη αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, η οποία έχει περιοριστεί λόγω της πανδημίας.

"Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεργάστηκαν στενά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τώρα που η κατάσταση βελτιώνεται, ο συντονισμός εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άρση των ελέγχων γίνεται με αναλογικότητα και αποφεύγεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους", δήλωσε σχετικά ο Νταβόρ Μπόζινοβιτς, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας

Όπως ανακοινώθηκε, η πλειοψηφία των κρατών μελών θα άρει τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα και τους σχετικούς περιορισμούς ταξιδιού έως τις 15 Ιουνίου, ενώ άλλα Κ-Μ πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι τυχόν εναπομείναντες περιορισμοί θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που σχετίζονται με την υγεία, χωρίς διακρίσεις και αναλογικά. Θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά και υπό την ηγεσία της Κομισιόν.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης πόσο καιρό πρέπει να διατηρηθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ όσον αφορά την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών και ποια κριτήρια και μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόλις αρχίσουν να αρθούν οι περιορισμοί.

Συμφώνησαν σε μια ενοποιημένη προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια, η οποία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Ιουλίου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για σαφή κριτήρια για τα επόμενα βήματα. Βάσει αυτής της συζήτησης, η Επιτροπή θα προτείνει συντονισμένο τρόπο για την άρση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.

Στην αρχή της συνάντησης, η Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς για τα επιχειρησιακά αποτελέσματα του κύκλου πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος του 2019 (EMPACT).

Η Μάλτα ενημέρωσε επίσης τους Υπουργούς σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης στην Κεντρική Μεσόγειο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Προεδρία ενημέρωσε για την υπουργική τηλεδιάσκεψη ΕΕ-ΗΠΑ για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου. Η επερχόμενη γερμανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της, το οποίο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, στην προώθηση της μεταρρύθμισης της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ και στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος η Κομισιόν ενημέρωσε γραπτώς για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των κανονισμών διαλειτουργικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα