Επ. Διοικήσεως: Κενά και αδυναμίες της Κύπρου σε θέματα βίας κατά γυναικών

Στη χώρα μας "ένας σημαντικός αριθμός νομοθετικών και άλλων μέτρων, έχουν ληφθεί ή υλοποιηθεί μετά την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης", είναι το συμπέρασμα που καταγράφεται στην Εκθεση για την Κύπρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη συμμόρφωση στην εν λόγω Σύμβαση, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως

και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Σε γραπτή της τοποθέτηση για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Επίτροπος αναφέρει ότι "ταυτόχρονα, η GREVIO, καταγράφει κενά και αδυναμίες σε διάφορα ζητήματα, στα οποία χρειάζεται να ληφθεί άμεση δράση από το κράτος, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης".

Εξηγεί ότι "σε αυτά περιλαμβάνεται η απουσία κέντρου αναφοράς για θύματα βιασμού ή σεξουαλικής βίας, το οποίο να παρέχει ολιστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη στα θύματα σεξουαλικής βίας/βιασμού, η ανυπαρξία κεντρικής βάσης δεδομένων για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, η ανεπαρκής συλλογή στατιστικών στοιχείων και η ελλιπής καταγραφή περιστατικών βίας κατά των γυναικών από πλευράς της Αστυνομίας".

Επίσης, στις αδυναμίες της χώρας μας, καταγράφεται και η μη ικανοποιητική συνεκτίμηση του παράγοντα «φύλο» στα πλαίσια της εξέτασης αιτήσεων ασύλου και των συνθηκών διαμονής των αιτητριών ασύλου, καθώς και επιμέρους ζητήματα που άπτονται της ποινικής διερεύνησης των περιστατικών και του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης.

Οπως αναφέρει η Επίτροπος, "από τα πιο πάνω καταδεικνύεται με τον πιο δηλωτικό τρόπο πως ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να είναι σταθερός διαρκής".

Προσθέτει ότι όσα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, "φανερώνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα για πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών και για τη διασφάλιση της έμφυλης ισότητας".

Στην τοποθέτησή της η κ. Λοττίδη, σημειώνει "την ψήφιση του νόμου 115(1)/2021 για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και συναφών θεμάτων, την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών, την έγκριση τροποποιήσεων στον ορισμό του βιασμού με σκοπό την καλύτερη ευθυγράμμισή του με τη Σύμβαση, καθώς και την έναρξη ισχύος του νόμου του 2021 για την προστασία από την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) και ο νόμος του 2020 για την καταπολέμηση του σεξισμού και της σεξιστικής συμπεριφοράς".

Επισημαίνει, επίσης, ότι "οι δυσμενείς συνέπειες όλων των μορφών βίας στην ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους και αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών".

Καταλήγοντας η Επίτροπος αναφέρει ότι "απαιτούνται ολιστικές και παράλληλες παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ούτως ώστε ο αντίκτυπός τους να είναι, αφενός, άμεσος και αποτελεσματικός, και, αφετέρου, αποδοτικός, σταθερός και με διάρκεια".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα