Επ. Διοικήσεως: Τραγική πραγματικότητα η αύξηση εκτοπισμού ανθρώπων

Η ανοδική πορεία του αναγκαστικού εκτοπισμού ανθρώπων, συνεχίζει να αποτελεί τραγική πραγματικότητα για την ανθρωπότητα, αναφέρει σε τοποθέτηση της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Εκφράζει την ανάγκη για ανάπτυξη περαιτέρω ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης ως προς τους συνανθρώπους μας, «που ρισκάρουν ένα άγνωστο ταξίδι χωρίς επιστροφή», αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση των προσπαθειών για ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, ώστε η επανεκκίνηση της νέας τους ζωής να

καταστεί δυνατή.

Γιατί ας μην ξεχνάμε, σημειώνει, «σε κάθε πλοίο που αγγίζει το προορισμό του, προηγήθηκε και ένα πλοίο που βούλιαξε, μαζί με την ελπίδα που προ πολλού έπνιξε ένας ασυνείδητος διακινητής, ας μην συνεχίσουμε το απάνθρωπο έργο του».

Περαιτέρω αναφέρει ότι η ανοδική τάση των αναγκαστικών εκτοπισμών στον κόσμο δεν φαίνεται να μειώνεται το 2023, αφού το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Σουδάν προκάλεσε νέους εκτοπισμούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 110 εκατομμύρια τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Οι αριθμοί αυτοί, συνεχίζει η Επίτροπος, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα όπως οι χώρες υποδοχής βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να παρέχουν επαρκή στήριξη και αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αναζητούν προστασία σε αυτές.

«Η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τόσο των αιτητών ασύλου στη χώρας μας, όσο και εκείνων που, εντέλει, λαμβάνουν διεθνή προστασία (προσφυγικό καθεστώς) αποτελούν βασικό μέλημα του Γραφείου μου. Στα πλαίσια αυτά, έχουν, τα τελευταία χρόνια, γίνει αριθμός παρεμβάσεών μου προς την πιο πάνω κατεύθυνση», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τους αιτητές ασύλου, επισημαίνει, πραγματοποιούνται επισκέψεις στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτητών ασύλου και έχουν εντοπισθεί και επισημανθεί, μέσω σχετικών Εκθέσεων, στις αρμόδιες αρχές, τόσο ζητήματα που αφορούν στις υλικοτεχνικές υποδομές των Κέντρων και στις υπηρεσίες που παρέχονται στους διαμένοντες σε αυτά, όσο και, ευρύτερα, του πλαισίου στήριξής τους.

Παρεμβάσεις, συνεχίζει η Επίτροπος, έχουν επίσης γίνει σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επανεξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς και το πλαίσιο στήριξης και κάλυψης των υλικών συνθηκών υποδοχής αιτητών ασύλου που διαμένουν εκτός των Κέντρων Υποδοχής.

Επιπλέον, αναφέρει, το Γραφείο της παρακολουθεί στενά και τοποθετείται ανάλογα με την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά στους πρόσφυγες, την ανάγκη για τη διαφύλαξη συνθηκών ασφάλειας και αξιοπρέπειάς τους, την εξασφάλιση της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία, καθώς και την παροχή σε αυτούς ευκαιριών που να επιτρέπουν την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους και την προσωπική ανάπτυξή τους.

Στην τοποθέτηση της Επιτρόπου, σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, στη φετινή του ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, υπενθυμίζει το χρέος της διεθνούς κοινότητας έναντι των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για στήριξη και αλληλεγγύη.

Αναφορά γίνεται και στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που επισημαίνει ότι, το 2022, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι συρράξεις που μαίνονται σε πολλές άλλες χώρες καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσαν παράγοντες που επέφεραν έναν άνευ προηγούμενου, εκτοπισμό ανθρώπων από τις χώρες καταγωγής τους.

Η Επίτροπος σημειώνει ότι στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις στους Αναγκαστικούς Εκτοπισμούς» (Global Trends in Forced Displacement), την «πιο σημαντική ετήσια δημοσίευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», αναφέρεται ότι, μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, διώξεων, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασε τα 108,4 εκατομμύρια.

Αναφέρει ότι όπως έχει, χαρακτηριστικά, τονιστεί από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «η συμπερίληψη των προσφύγων στις κοινότητες όπου έχουν βρει ασφάλεια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τους βοηθήσουμε να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν στις χώρες που τους φιλοξενούν…».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα