Επ. Διοικήσεως:Κράτος και κοινωνία να ενώσουν φωνές για προστασία από ρατσισμό

Η σημερινή Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, υπενθυμίζει την υποχρέωση μας ως Κράτος και κοινωνία να ενώσουμε τις φωνές μας για να προστατεύσουμε τα εν δυνάμει θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, αναφέρει σε μήνυμά της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού -Λοττίδη.

Σημειώνει ότι η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων  σε ανάμνηση του τραγικού συμβάντος της εν ψυχρώ δολοφονίας των 70 φοιτητών

που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική στις 21, Μαρτίου το 1960.

Έκτοτε, αναφέρει, οι διακρίσεις δυστυχώς δεν περιορίστηκαν αλλά αλλάζουν χρώμα και μορφή και στοχοποιούν οποιονδήποτε  κρίνεται ως διαφορετικός.

Με ένα νομικό οπλοστάσιο πια, αρκετά οχυρωμένο, σημειώνει, αναμένεται από το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά να αποφύγει πράξεις που οδηγούν σε ρητορική μίσους, ρατσιστική βία ή εγκλήματα μίσους.

«Γιατί και αν ακόμη σήμερα το ρατσιστικό κίνητρο εγκλημάτων, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιμέτρηση της ποινής αυτό δεν αρκεί από μόνο του να αποτρέψει τέτοιες αποτρόπαιες συμπεριφορές», προσθέτει.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και εκπαίδευση των λειτουργών πρώτης γραμμής, αναφέρει η Επίτροπος, ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια αδικήματα, γι’ αυτό και το Γραφείο μας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ (Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη), διοργανώνουν σειρά εκπαιδεύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την αναγνώριση, κατανόηση και καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, ενώ συστηματικές είναι και οι παρεμβάσεις μας προς ευαισθητοποίηση και καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Ενδεικτικά αναφέρω πρόσφατες παρεμβάσεις μας, με αφορμή αφενός ρατσιστικών επεισοδίων στο χώρο του αθλητισμού, όπου υπογραμμίστηκε, ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση του δικαιώματος όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων σε ισότιμη και αξιοπρεπή συμμετοχή στην κοινωνία, σε όλες τις εκφάνσεις της, συνιστούν τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, και αφετέρου σε ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον διανομέων έτοιμου φαγητού με μοναδικό λόγο και αιτία τη διαφορετική καταγωγή των θυμάτων, σημειώθηκε σε σχετική παρέμβαση μας, πως δεν πλήττουν μόνο την αξιοπρέπεια των θυμάτων αλλά θίγουν τον πολιτισμό και τις αξίες της ίδιας της πολιτείας και της κοινωνίας μας», προστίθεται.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνει πως αν και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σε μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή ημέρα, επιδοκιμάζει την υποδοχή που τυγχάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι το κύμα υποστήριξης τους ανά το παγκόσμιο αναδεικνύει τις κοινές ανθρώπινες αξίες και τη δύναμη της αλληλεγγύης… συνάμα  υπενθυμίζει πως, πρόσφυγες που διαφεύγουν από συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, ένεκα του χρώματος ή της καταγωγής τους αλλά  καθίστανται θύματα διακρίσεων, βίας και ρατσισμού.

Αναπόφευκτα, σημειώνει, η περιθωριοποίηση και η ενίσχυση των μισαλλόδοξων στερεοτύπων, εναντίον συνανθρώπων μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , οδηγεί στην ανάπτυξη ρατσιστικών αντιλήψεων και καλλιεργεί συναισθήματα μίσους.

Επισημαίνει ότι οι παράγοντες που ασκούν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να απέχουν από μισαλλόδοξες δηλώσεις που εκτρέφουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αλλά αντιθέτως θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να συνεργαστούν για την προώθηση της αποδοχής της διαφορετικότητας και να απέχουν από πράξεις, ενέργειες και δηλώσεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία και την εμποτίζουν με ρατσιστικές αντιλήψεις και φοβία για καθετί διαφορετικό.

«Η δική μας μνήμη σήμερα δεν μπορεί να ξεθωριάζει. Αναπόφευκτα αναζωπυρώνεται, με τον πόλεμο στην Ουκρανία,  και ανατρέχει στο δικό μας ξεριζωμό το 1974, με την εισβολή και την κατοχή μέρους της πατρίδας μας από τον τουρκικό στρατό», καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα