Επ. Ελέγχου: Συζητήθηκε εκμίσθωση γης σε εταιρεία για φωτοβολταϊκα πάρκα

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τέθηκε την Πέμπτη το θέμα της εκμίσθωσης κρατικής γης σε συγκεκριμένη εταιρεία, για σκοπούς κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, στην περιοχή Τρούλλων και Αβδελλερού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία συζητήθηκε η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά στο ζήτημα και επιπρόσθετα εξετάστηκε κατά πόσο η κρατική γη έτυχε της κατάλληλης διαχείρισης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ανάπτυξη, η οποία θα αναπτυχθεί

σε μια μεγάλη έκταση κρατικής γης, συνολικής αξίας πέραν των 48 εκατομμυρίων ευρώ.  

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η εταιρεία αιτήθηκε τη δημιουργία έντεκα φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 45 μεγαβάτ και η Περιβαλλοντική Αρχή αποφάσισε να εγκρίνει τα εφτά με ισχύ 30 μεγαβάτ στην περιοχή Αβδελλερού.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφει στην έκθεσή της, κάνει λόγο για «μη τήρηση των αρχών της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων», για την εκμίσθωση της κρατικής γης.

Θεωρεί ότι εάν το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει, με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος, την εξουσία της εποπτείας και διάθεσης της ανηκούσης εις τη Δημοκρατία περιουσίας, θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη κρατική γη θα μπορούσε ή θα έπρεπε να εκμισθωθεί σε ιδιώτη, για σκοπούς ανέγερσης φωτοβολταϊκών πάρκων, όφειλε να διασφαλίσει την προσήκουσα δημοσιότητα και να καλέσει για εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι να εκμισθώσει τη γη στον πρώτο επιχειρηματία που θα τη ζητούσε.

Επίσης, κάνει λόγο για «μη τήρηση της νενομισμένης διαδικασίας», σχετικά με την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων για χορήγηση πολεοδομικών αδειών, για την κατασκευή και λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων, αφού οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από την εταιρεία, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, σχετικά με την εκμίσθωση προς αυτή της κρατικής γης, καθώς και για «μη επαρκής αιτιολόγηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου» για εκμίσθωση των κρατικών τεμαχίων, σε σχέση με τα τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, για τα οποία τα Τμήματα Γεωργίας και Πολεοδομίας και Οικήσεως εξέφρασαν την άποψη ότι θα έπρεπε να παραμείνουν για γεωργικούς σκοπούς.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «επιτέλους σε αυτό το κράτος θα πρέπει να εφαρμοστεί χωροθετική πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να υπάρξει σωστός σχεδιασμός, σύμφωνα και με τα εθνικά σχέδια δράσης, τα οποία υπάρχουν».

Είπε ότι «δεν μπορεί μια συγκεκριμένη περιοχή ή μια συγκεκριμένη επαρχία να επωμίζεται το βάρος τέτοιων χωροθετήσεων ή τέτοιων αναπτύξεων».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι υπάρχει για το θέμα μια προειδοποιητική επιστολή κατά παράβαση της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις για τη Δημοκρατία και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι ο κάθε επιχειρηματίας υπερασπίζεται τα συμφέροντα του, για να διερωτηθεί ακολούθως «ποιος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

«Ειλικρινά σήμερα στην Επιτροπή ένιωσα να βρίσκομαι μεταξύ της Σκύλας και Χάρυβδης. Δύο επιχειρηματίες, ο ένας σύμφωνα με καταγγελίες του Κοινοτάρχη να απειλεί να δημιουργεί καταστάσεις σοβαρές, ο άλλος χωρίς να έχει εκμισθώσει την κρατική γη, να αποφασίζει να κάνει 500 σκάλες φωτοβολταϊκά πάρκα», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι τα αρμόδια Υπουργεία έχουν διαφωνίες μεταξύ τους και δεν δίνουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία τις απαντητικές επιστολές, που έχουν αποστείλει στην ΕΕ, σε σχέση με το θέμα, για να σημειώσει ότι τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ζήτησαν σήμερα όπως κατατεθούν οι απαντητικές επιστολές.

«Επιτέλους κάποιοι πρέπει να διαβάσουν τις νομοθεσίες περί καταθέσεων στοιχείων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Κάποιος πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ιδιώτες επιχειρούν ετσιθελικά, να επιβάλουν τα δικά τους προγράμματα», πρόσθεσε.   

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή «η όλη διαδικασία μπάζει από παντού και έχει οσμή σκανδάλου, αφού ο επιχειρηματίας έχει ευνοηθεί σκανδαλωδώς από το κράτος και ιδιαίτερα από το Τμήμα Πολεοδομίας και το Υπουργικό Συμβούλιο».

Όπως είπε για το Κίνημα Οικολόγων το θέμα είναι ευρύτερο, αφού σημείωσε «έχει γίνει μεγάλη καταστροφή στην  Κύπρο της γεωργικής γης, αλλά και χώρων φυσικής καλλονής και χώρων προστασίας της φύσης από την κατασκευή μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

Αντί, πρόσθεσε, «κατά προτεραιότητα τα φωτοβολταϊκά πάρκα να καλύψουν οικιακές και βιομηχανικές στέγες, εκεί όπου είναι και η κατανάλωση του ηλεκτρισμού, δυστυχώς κάποιοι για εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα, έδωσαν κατά κόρον άδειες για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε εύφορη αγροτική γη και σε περιοχές Natura».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα