Επ. Ελέγχου:Αντιπαραθέσεις για αύξηση κόστους ανέγερσης του γηπέδου Λεμεσού

Στα λάθη που έγιναν στην πορεία και στην κακή αρχική μελέτη που εκτόξευσαν το ύψους του κόστους ανέγερσης του γηπέδου της Λεμεσού, εστιάστηκε η συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναφορικά με το κόστος ανέγερσης του νέου γηπέδου και το ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Στην Επιτροπή υπήρξαν αντιπαραθέσεις για το κατά πόσον υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος καθώς και για το αν υπήρξε τελικά μεγάλη αύξηση του κόστους σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.


Το γήπεδο υπολογίζεται να κοστίσει

38 εκ. ευρώ με επιπλέον 10 εκατομμύρια να αφορά το οδικό δίκτυο γύρω από αυτό, με τις κατηγορίες να εστιάζονται στην μεγάλη αύξηση από τον αρχικό προϋπολογισμό, ύψους 18 εκ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης είπε αρχικά σε δηλώσεις του πως είχαν παραβιαστεί τα κριτήρια που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον ΚΟΑ ως προς το ποσοστό της επιχορήγησης και πως δεν θα επιχορηγούνταν πολυτέλειες στο γήπεδο όπως τα στέγαστρα σε όλες τις κερκίδες.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως τα πιο πάνω και η κακή αρχική μελέτη εκτόξευσαν των δαπανών για τους φορολογούμενους και από τα λίγα εκατομμύρια πλέον το κόστος πλησιάζει τα 40 εκ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η αρχική πρόνοια στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για την ανέγερση του γηπέδου της Λεμεσού ήταν 17 εκ. ευρώ, στην συνέχεια ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για 28,3 εκ. ευρώ και η κατακύρωση, ελλείψει ανταγωνιστικής διαδικασίας, έγινε στα 31,3 εκ. ευρώ. Με βάση τις τελευταίες εκτιμώμενες αξίες, έχουν εγκριθεί από την ΚΕΑ ένα συνολικό κόστος 34 εκ. και αναμένεται να ανέλθει στα 38 εκ. εκτός του οδικού δικτύου που θα κοστίσει γύρω στα 10 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε πως το γήπεδο είχε προεκτίμηση 29,3 εκ. όταν βγήκε για προσφορές και κατακυρώθηκε στα 31,3 εκ. ευρώ. Απ΄ εκεί και πέρα, είπε πως το νέο ΔΣ του Οργανισμού μαζί με τη Διεύθυνση, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, με οδηγίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, ούτως ώστε να βεβαιωθούν ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Όπως είπε, τα κύρια προβλήματα ήταν με την αρχική μελέτη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν την επίβλεψη του έργου το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο ΚΟΑ είναι στη διάθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να κάνει οποιαδήποτε έρευνα, και αν διαπιστωθεί υπόνοια διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ο Οργανισμός θα είναι αμείλικτος. Σημείωσε πως κακώς στο κόστος του έργου προστίθεται το κόστος δημιουργίας του οδικού δικτύου. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα παραδοθεί ένα γήπεδο στολίδι για το οποίο θα είμαστε περήφανοι», είπε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, είπε πως στις 19 Μαΐου 2014, σε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, αποφασίστηκε η ανέγερση του νέου γηπέδου της Λεμεσού, με κόστος, όπως είχε ανακοινωθεί, 15 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2022, το έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και θα κοστίσει στους Κύπριους φορολογούμενους συνολικά 48 εκατομμύρια ευρώ, 38 εκατομμύρια το γήπεδο αυτό καθ’ αυτό και 10 εκατομμύρια το οδικό δίκτυο.

«Ο τριπλασιασμός του κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο αυτό άρχισε στραβά, στη βάση μιας δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη παραμονές των Ευρωεκλογών του 2014 και στηρίχθηκε σε μια πρόχειρη, βεβιασμένη και κακή μελέτη», είπε.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το γεγονός ότι η Λεμεσός αξίζει να έχει ένα νέο γήπεδο, δεν σημαίνει ότι οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν τρεις και πλέον φορές το προϋπολογισθέν κόστος του και μάλιστα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει, ακόμα, η διαδικασία με την οποία το κράτος, μελλοντικά, θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει ξοδέψει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας στις δικές του δηλώσεις είπε πως «ουδέν αναληθέστερο» από τις κατηγορίες περί τριπλασιασμού του κόστους ανέγερσης του γηπέδου. Είπε πως η επίκληση περί αρχικού ποσού 15 εκ. ευρώ ήταν μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 2014 και παραπλανητικά κάποιοι το συγκρίνουν με το προϋπολογιζόμενο κόστος αποπεράτωσης του έργου. Η προσφορά για το γήπεδο έχει κατακυρωθεί στα 31,3 εκ πριν δύο χρόνια και οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού, είπε.

Ο κ. Σύκας είπε πως η αρχική μελέτη έγινε όχι από την Κυβέρνηση αλλά από τα σωματεία και επί αυτής της μελέτης ξεκίνησε να γίνει επικαιροποίηση για να φτάσουμε σήμερα, σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, σε ένα συμβόλαιο με αρκετές αλλαγές ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο και στις νενομισμένες διαδικασίες.

«Εμείς θα παρακολουθούμε και αν υπάρξει, και αν δικαιολογηθεί ότι υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, θα είμαστε εδώ. Όμως, δεν θα πρέπει μέσα από πολιτικάντικες προσεγγίσεις να δαιμονοποιούμε το γήπεδο που το έχει ανάγκη η Λεμεσός και όλη η Κύπρος», είπε, σημειώνοντας πως εκτός από το ΓΣΠ δεν υπάρχει άλλο γήπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς ευρωπαϊκούς αγώνες.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως δεν είναι επιτρεπτές οι καταχρήσεις εκατομμυρίων ευρώ που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος και οι οποίες έγιναν εξαιτίας λανθασμένων μελετών και προγραμματισμών. Όπως είπε, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι σαφέστατη με το ΑΚΕΛ να έχει εγγράψει το θέμα από την περασμένη Σύνοδο της Βουλής καθώς υπήρξε μια "κάκιστη" μελέτη που ακριβοπληρώθηκε και η οποία δεν περιέλαβε πρόνοιες για τον νότιο αγωγό, για τα μπάζα.

Είπε πως αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία οι πάντες χειρίστηκαν τα πράγματα και αυτές οι προχειρότητες ανέρχονται σε εκατομμύρια, είπε και πρόσθεσε πως πετάχτηκαν 8 εκ. ευρώ στον αέρα γιατί οι εργολάβοι τα απαιτούν δικαιολογημένα αφού ισχυρίζονται πως δεν είχαν δουλειά να κάνουν. «Επιτέλους κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες για όλες αυτές τις καταχρήσεις, τις ανεπάρκειες, την έλλειψη προγραμματισμού, την έλλειψη σωστής διαχείρισης χρημάτων του δημοσίου», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η συζήτηση επιχειρείται σε λανθασμένο πεδίο, σημειώνοντας πως το βασικό στοιχείο της συζήτησης είναι ότι με τα όποια λάθη που έγιναν στον προγραμματισμό και στις μελέτες, δεν θα πρέπει αυτά να οδηγήσουν σε εκτροπή από τη σωστή κατασκευή του γηπέδου.

Είπε πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι αν με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τα έργα που έχουν γίνει, δικαιολογείται το κόστος που θα καλύψει την ανέγερση του γηπέδου. Αν δεν δικαιολογείται το κόστος, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για τυχόν υπερκαλύψεις ή σπατάλες.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αν προχωρούσε η ανέγερση του γηπέδου και στη συνέχεια υπήρχαν προβλήματα στατικότητας ή άλλα θα υπήρχαν τεράστια ζητήματα καθώς το γήπεδο θα φιλοξενεί 10 με 11 χιλιάδες φιλάθλων. «Αν συμβεί ένα ατύχημα λόγω αυτών των ζητημάτων μετά ποια θα είναι τα προβλήματα που θα υπάρξουν», διερωτήθηκε και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μια ορθολογική προσέγγιση των πραγμάτων χωρίς λαϊκισμούς.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους στις δηλώσεις του επικεντρώθηκε στο θέμα της διαχείρισης του γηπέδου από τη στιγμή που αυτό θα δοθεί προς χρήση. Σημείωσε πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν και θα δαπανηθούν για την ολοκλήρωση του γηπέδου θα πρέπει το κράτος να τα πάρει πίσω και γι αυτό θα πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ καλή διαχείριση. Ανέφερε πως δεν θα πρέπει να δοθεί η διαχείριση στις ομάδες που θα το χρησιμοποιηθούν ή στον ΚΟΑ, ισχυριζόμενος πως αν δοθεί η διαχείριση στις ομάδες ή τον ΚΟΑ τα χρήματα δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ πίσω.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα