Επ. Νομικών: Αποφασισμένη να ψηφίσει νόμο για προστασία πληροφοριοδοτών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών είναι αποφασισμένη να ψηφίσει νόμο για την προστασία των πληροφοριοδοτών πριν αυτοδιαλυθεί για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν να εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να πετύχουν αυτό τον στόχο

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη συζήτηση δύο εκ των νομοσχεδίων που έχει ενώπιον της για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού

δικαίου και σε προσεχή συνεδρία της θα  συνεχίσει τη συζήτηση των υπολοίπων,

Το ένα νομοσχέδιο που παίρνει την οδό προς την Ολομέλεια της Βουλής είναι η τροποποίηση του νόμου για τις Σχέσεις Γονέων και Τέκνων και το άλλον είναι η τροποποίηση του νόμου για τις Διαθήκες και τη Διαδοχή, εξήγησε.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι η Επιτροπή άρχισε επίσης την εξέταση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που προβλέπει την καθίδρυση αποτελεσματικού παροχής ειδικής έννομης προστασίας στους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και διευκρίνισε ότι καθιδρύεται ένα συνεκτικό πλαίσιο έννομης προστασίας εργοδοτουμένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υπό μορφή ειδικών μέτρων προστασίας όταν αυτοί προβαίνουν σε αποκάλυψη στοιχείων και πληροφοριών που περιέρχονται στην κατοχή τους, ή υποπίπτουν στην αντίληψη τους, εντός του εργασιακού τους χώρου, αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς, ή παραβάσεων του ενωσιακού δικαίου σε συγκεκριμένους ενωσιακούς τομείς.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι στην προτεινόμενη νομοθεσία ενσωματώνονται οι διεθνείς οδηγίες σε σχέση με την παροχή προστασίας σε πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε αποκάλυψη στοιχείων τα οποία σχετίζονται με διαφθορά στο δημόσιο και η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία εργοδοτουμένων, οι οποίοι αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Είπε επίσης ότι η κοινοτική οδηγία επιτρέπει στα κράτη – μέλη να διαμορφώνουν το πεδίο εφαρμογής της και σε άλλες πράξεις διαφθοράς πέραν των παραβάσεων του ενωσιακού δικαίου σε προβλεπόμενους από αυτή τομείς.

Ακολούθως είπε ότι στον νόμο καθορίζεται ότι δημόσιος οργανισμός όπως και ιδιωτικός  έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε σύσταση ανεξάρτητης μονάδας αναφορών. Ακόμα στον προτεινόμενο νόμο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής ειδικής έννομης προστασίας στους πληροφοριοδότες που συνίσταται στο ότι ο αναγνωρισμένος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος δεν έχει καμιά ποινική, αστική, πειθαρχική ή άλλη εργασιακή ευθύνη που υπάρχει για την αποκάλυψη προστατευόμενης πληροφορίας.

Στον προτεινόμενο νόμο καθορίζεται ακόμα ότι ρήτρα στη σύμβαση εργασίας με την οποία ο εργοδοτούμενος δηλώνει ότι παραιτείται του δικαιώματος υποβολής αναφορά ή του δικαιώματος στην παρεχόμενη ειδική έννομη προστασία είναι άκυρη, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει την εξέταση της πρότασης νόμου την 31η Μαρτίου.

Στόχος των μελών της Επιτροπής και ομόφωνη τοποθέτηση τους είναι ότι λόγω της πίεσης χρόνου που υπάρχει μέχρι την αυτοδιάλυση της Βουλής, η Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου και οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση πριν η Βουλή αυτοδιαλυθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα