Επ. Νομικών: Κενά στο κείμενο νομοσχεδίου για δημιουργία Αρχής κατά Διαφθοράς

Ασάφειες, επαναλήψεις και κενά στο κείμενο του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς διαπιστώνει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή συνέχισε σήμερα την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύστασης Αρχής κατά της Διαφθοράς,  το οποίο υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Μαρτίου

του 2019.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να συζητηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το απέσυρε, αφού έχρηζε μεγάλων αλλαγών.

Κατά τη σημερινή συζήτηση διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει εμπλοκή θεσμών και φορέων, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και να στρεβλώσει ή να εκτροχιάσει την Αρχή στην προσπάθεια της να εφαρμόσει το σκοπό και τις αρμοδιότητες, για τις οποίες θα συσταθεί.  

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί, θα είναι επίμονη και επίμοχθη, για να σημειώσει ότι «παρά τις δυσκολίες, οι οποίες αναφέρονται στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις δεκάδες αναφορές προτάσεις εισηγήσεις των εμπλεκομένων μερών, πιστεύουμε ότι μέσα από την καλοπροαίρετη και  πολιτική απόφαση όλων  μας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει».

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή Νομικών έχει ήδη καλέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ακριβή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής κατά της Διαφθοράς, με βάσει τις παρατηρήσεις όλων των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι είχαν λάβει το λόγο κατά τη σημερινή συζήτηση.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα αφουγκραστεί αυτές τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις, τα δεκάδες υπομνήματα, που έχουν κατατεθεί αναφορικά στις αρμοδιότητες της αρχής κατά της Διαφθοράς», για να σημειώσει ότι «στο τέλος θα πετύχουμε το στόχο, που είναι πολιτική απόφαση όλων να προχωρήσουμε στην καθίδρυση του νομοσχεδίου αυτού ως νόμου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν ξεκαθαρίζουν τι θα κάνει ακριβώς η Αρχή, ο κ. Γεωργίου είπε: «Είναι σχέδιο νόμου. Αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου καλούμαστε να τις συζητήσουμε στην Επιτροπή Νομικών, ακούγοντας όλους τους αρμόδιους φορείς και όχι μόνο το Υπουργείο, το οποίο μας κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο, ούτως ώστε μέσα από  μια αμφίδρομη συζήτηση να στοχοπροσηλωθούμε στη φιλοσοφία την οποία όλοι ασπαζόμαστε ως πολιτικές δυνάμεις με τη σύσταση μιας Αρχής», η οποία να είναι «ναυαρχίδα στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς».

Για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, είπε πως «υπάρχουν ασάφειες, επαναλήψεις, υπάρχει  εμπλοκή και άλλων θεσμών και φορέων, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και να στρεβλώσει ή να εκτροχιάσει την Αρχή στην προσπάθεια της να εφαρμόσει το σκοπό και τις αρμοδιότητες για τις οποίες θα συσταθεί».  

Σε ερώτηση ποιες ασάφειες υπάρχουν στο νομοσχέδιο και γιατί δεν διορθώθηκαν όταν επιστράφηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή στο αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή Νομικών έχει κάνει το καθήκον της όταν διαπίστωσε αρχικά κάποια προβλήματα.

Σημείωσε πως «το είχε όντως παραπέμψει, ούτως ώστε να δούμε και να συζητήσουμε ένα νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο», συμπληρώνοντας ότι «έχουν κατατεθεί υπομνήματα με δεκάδες παρατηρήσεις».

«Αυτό είναι το καθήκον μας να τις συζητήσουμε και μέσα στα πλαίσια της ιεράρχησης των σκοπών και στόχων αυτού του νομοσχέδιου θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε στην Ολομέλεια ακριβώς υλοποιώντας αυτή τη στόχευση», είπε.

Ανέφερε, τέλος, ότι γίνεται διαβούλευση, με στόχο να τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας πριν από τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως είπε διαπιστώνεται ότι «οι ομόφωνοι προβληματισμοί  με ενστάσεις, αλλά και εισηγήσεις του συνόλου των κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών, αναφορικά στο νομοσχέδιο για την  Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη».

Είπε πως «έχουμε αφήσει πίσω μας το 2020 στο οποίο δώσαμε 9 μήνες, για βελτίωση του νομοσχεδίου από πλευράς Κυβέρνησης και μπήκαμε στο 2021 και δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ακολουθεί την πεπατημένη».

«Ενώ όλοι», πρόσθεσε, «αναγνωρίζουμε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Κύπρο ενώ η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει πάρα πολλές προοπτικές, ελπίδες και προσδοκίες στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την Αρχή κατά της Διαφθοράς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων  στη Βουλή και όχι μόνο όλοι σχεδόν οι αρμόδιοι φορείς που πέρασαν από τη Βουλή έχουν τοποθετηθεί επικριτικά για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αντιφάσεις, έχει αντινομίες και κενά και ουδόλως ανταποκρίνεται η Αρχή που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στις ανάγκες και απαιτήσεις της κυπριακής πολιτείας αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας και των πολιτών».  

Σημείωσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει ενστάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, για να σημειώσει ότι η Επιτροπή Νομικών έχει ζητήσει εκ νέου από το αρμόδιο Υπουργείο να προβληματιστεί.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το νομοσχέδιο ως έχει «ουδόλως ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας και πρέπει να κάνουν δεύτερες και σοφότερες σκέψεις», για να συμπληρώσει πως «αν δεν το πράξουν τότε ως Κοινοβούλιο και ως ΑΚΕΛ θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο, που να ανταποκρίνεται σε αυτά που χρειάζεται η Κύπρος και όχι ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει για το θεαθήναι και κυρίως για επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς».

Διαβάστε επίσης 

Υπουργικό: Εγκρίθηκαν τα μέτρα στήριξης ενοικιαστών

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα