Επ. Νομικών: Προς θεσμοθέτηση ο ρόλος εθελοντών πυροσβεστών με Νομοσχέδιο

Προς θεσμοθέτηση οδεύει ο ρόλος των εθελοντών πυροσβεστών με Νομοσχέδιο που συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ενώ το η αναθεώρηση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης δεν θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής της ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι «η θεσμοθέτηση του εθελοντικού ρόλου των πολιτών στο πεδίο της μάχης ουσιαστικά, της αντιμετώπισης της

πύρινης λαίλαπας: Ποιοι δικαιούνται να είναι εθελοντές πυροσβέστες, πού θα ανήκουν, ποια είναι η εκπαίδευσή τους, ποιες οι εξετάσεις, ποια η αστική ευθύνη, ποια είναι η σχέση του εργοδότη με τον εθελοντή πυροσβέστη κ.α.».

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, το οποίο πολύ σύντομα θα βρεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής γιατί δυστυχώς κάθε χρόνο είμαστε αντιμέτωποι ως πολιτεία με αυτό το φυσικό φαινόμενο, μέσα από την κλιματική αλλαγή που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και επιφέρει πολλές καταστροφές, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλά κράτη της Γης», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε για το ίδιο θέμα πως οι δυστυχείς εμπειρίες του περασμένου καλοκαιριού στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό έχουν καταδείξει ότι η οποιαδήποτε βοήθεια σε περιπτώσεις πυρκαγιών και έκτακτων συνθηκών θα πρέπει να είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη.

«Εξετάσαμε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για τους εθελοντές πυροσβέστες ούτως ώστε ο πολύς κόσμος, ο οποίος ευαισθητοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις και θέλει να βοηθήσει και να συνδράμει να το κάνει συντεταγμένα και με τη σωστή εκπαίδευση, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει ούτε ο ίδιος, αλλά και ούτε οι υπόλοιποι, οι οποίοι συμμετέχουν στις προσπάθειες είτε κατάσβεσης πυρκαγιών, είτε σωτηρίας ανθρώπινων ζωών», είπε.

Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί και στις επόμενες συνεδρίες ούτως ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια «διότι πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός πάντοτε μπορεί να συμβάλλει στα του κράτους και να είναι υποβοηθητικός σε περιπτώσεις όπου χρειάζονται χέρια και ανθρωπιστική βοήθεια».

Μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

------------

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναθεώρησης της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ζήτησε περαιτέρω απαντήσεις και εξηγήσεις και για αυτό τον λόγο το νομοσχέδιο για συνταγματική τροποποίηση δεν θα οδηγηθεί την επόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια, πριν το ΑΚΕΛ λάβει τις εξηγήσεις που θέλει.

«Για αυτό εύχομαι τελικά να πειστούν όλοι ότι έφτασε η ώρα να υπάρξουν τομές στην κυπριακή δικαιοσύνη. Την ερχόμενη Τετάρτη έχω ήδη πει στη γραμματεία της Επιτροπής να κληθεί η Υπουργός Δικαιοσύνης για να δώσει τις απαντήσεις που θέλει το ΑΚΕΛ και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και αυτό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε αναβολή. «Από την προηγούμενη φορά είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς να μας καταθέσουν μία μελέτη, η οποία θα δείχνει τα εξής: Από τις χιλιάδες εκκρεμείς εφέσεις ή υποθέσεις που με τη δικαστική μεταρρύθμιση -όπως λέγεται- θα αποσυμφορηθεί το σύστημα, πώς θα διαμοιραστούν στο Εφετείο και στα υπόλοιπα δικαστήρια που δημιουργούνται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκδίκασής τους;».

Όπως είπε ο κ. Πασιουρτίδης, «θέλουμε να γνωρίζουμε ότι το ήδη υπαρκτό πρόβλημα των καθυστερήσεων θα λυθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θέλουμε να ξέρουμε ότι οι υποθέσεις θα διαμοιραστούν στα εξειδικευμένα δικαστήρια με συγκεκριμένο τρόπο. Επαναλάβαμε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις, δομικές και ουσιώδεις, θα πρέπει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων», κατέληξε.

ΡΙΚ και Περί αποδείξεως Νόμος

Ο κ. Τορναρίτης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας σε σχέση με παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή και είπε ότι ζήτησε να γίνει πειθαρχική έρευνα. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για όσα συνέβησαν πρόσφατα στο ΡΙΚ, ο κ. Τορναρίτης δήλωσε πως «πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του δημοσιογράφου να κάνει σωστά, αμερόληπτα και ανεξάρτητα τη δουλειά του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω ζητήσει προσωπικά πειθαρχική έρευνα για να διαφανεί για ποιο λόγο απεκόπη ο συνάδελφος Κωστής Ευσταθίου από το κρατικό ίδρυμα Κύπρου, και λέω το κρατικό ίδρυμα Κύπρου γιατί όπως καλά γνωρίζετε επιχορηγείται από τα χρήματα, τα υστερήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αναμένουμε απαντήσεις από το συμβούλιο και από τη διεύθυνση του ΡΙΚ».

Εξάλλου, ο κ. Πασιουρτίδης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της τροποποίησης του Περί Αποδείξεως νόμου, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μία τάση όποτε δημιουργείται μία δυσκολία είτε στις τράπεζες, είτε στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να αποδεικνύουν τις υποθέσεις τους. Αυτά τα εμπόδια που μπορεί να οφείλονται και σε δικαιϊκά ή δικονομικά μέτρα τα οποία επικαλούνται οι δανειολήπτες, οι οποίοι είναι οι ασθενέστεροι σε αυτή την περίπτωση, να τα αφαιρούμε για να ευκολύνουμε την απόδειξη των υποθέσεων των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων».

«Οφείλω να τονίσω ότι το ασθενές μέρος σε αυτή τη σχέση είναι ο δανειολήπτης και αν και εφόσον οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θέλουν να αποδεικνύουν τις υποθέσεις τους θα πρέπει να υπερβαίνουν αυτά τα εμπόδια και στο τέλος της ημέρας το δίκαιο να επικρατεί. Αν το δίκαιο θα είναι να εξασφαλίζεται δικαστική απόφαση εναντίον του δανειολήπτη καλώς, αλλά δεν μπορούμε συνεχώς να αφαιρούμε δικλείδες ασφαλείας από τους δανειολήπτες και να ευκολύνουμε τις εταιρείες και τις τράπεζες στην απόδειξη των υποθέσεών τους», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νομικών, Προς, Νομοσχέδιο,nomikon, pros, nomoschedio