Επ. Οικονομικών: Κανονισμοί για πώληση ενυπόθηκων ακινήτων

Συνεχίστηκε σήμερα σε δεύτερη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών η κατ΄ άρθρον συζήτηση των κανονισμών που συμπληρώνουν τον νόμο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Στους προτεινόμενους κανονισμούς για την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ρυθμίζονται τα θέματα επιλογής δημοπράτη,

ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής των δημοπρασιών καθώς και ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων/αποζημίωσης των δημοπρατών.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται επικουρικές ρυθμίσεις αναφορικά με πωλήσεις χωρίς πλειστηριασμό, στις περιπτώσεις αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού και αναφέρονται ρητά οι ιδιότητες των ατόμων στα οποία δεν επιτρέπεται να πωληθεί το ενυπόθηκο ακίνητο (εκτιμητές και ενυπόθηκος οφειλέτης).

Κατά τη συζήτηση, τέθηκε, μεταξύ άλλων, θέμα κατά πόσον θα πρέπει να έχει δικαίωμα ο ενυπόθηκος οφειλέτης να θέτει ένσταση για διάφορους προσωπικούς λόγους στην επιλογή ενός δημοπράτη, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη καθορισμού των χώρων που θα διεξάγονται οι δημοπρασίες.

Σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου, ο δημοπράτης δεν προχωρά στη δημοπράτηση του ακινήτου των ακινήτων αν ο εξ αποφάσεως ή ενυπόθηκος οφειλέτης πληρώσει σ΄ αυτόν πριν ακόμα πάρει προφορικές προσφορές το ποσό για το οποίο εκτίθεται στην δημοπρασία το οποίο καλύπτει το ποσό του χρέους που καθορίζεται στην ειδοποίηση μαζί με όλα τα έξοδα δημοπρασίας ή στην περίπτωση που η ειδοποίηση περιλαμβάνει περισσότερα από ένα ακίνητα που δεν θα πωληθούν ως ενιαίο σύνολο αλλά το κάθε ένα χωριστά, όταν ο εξ αποφάσεως ή ενυπόθηκος οφειλέτης πληρώσει κατά τη διάρκεια της πώλησης τέτοιο ποσό το οποίο μαζί με το ποσό που μέχρι εκείνη τη στιγμή προήλθε από την πώληση αρκεί για να καλύψει το ποσό του χρέους μαζί με όλα τα έξοδα δημοπρασίας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι δημοπρασίες θα διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα με εξαίρεση τις δημόσιες αργίες.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής συνεχίστηκε και η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Νίκου Κατσουρίδη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Η πρόταση νόμου τροποποιεί το μέρος VIA του βασικού νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως με την προσθήκη νέου άρθρου που δίνει προνομιακό καθεστώς στον ενυπόθηκο οφειλέτη έναντι του τελευταίου προσφοροδότη που υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, κατά τη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου του, το οποίο συνιστά κύρια κατοικία, δια πλειστηριασμού.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης ή ο νόμιμος εντολοδόχος αυτού δηλώσει στο δημοπράτη ότι είναι σε θέση να καταβάλει το τίμημα, σύμφωνα με τα πιο πάνω, η δημοπρασία ολοκληρώνεται προς όφελος του ενυπόθηκου οφειλέτη και ο τελευταίος προσφοροδότης αποδεσμεύεται.

Η νομική υπηρεσία υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή αποθαρρύνει τον ενυπόθηκο οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο του έτσι ώστε να αγοράσει την υποθήκη του σε χαμηλότερη τιμή στο πλαίσιο του πλειστηριασμού.

Επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε κατά τη συζήτηση όπως στην περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης ή ο νόμιμος εντολοδόχος αυτού δηλώσει στο δημοπράτη ότι είναι σε θέση να καταβάλει το τίμημα, να παραμένει η υποθήκη για το υπόλοιπο ποσό του χρέους και να δίνεται χρονική περίοδος δύο ετών για να εξοφλήσει ο ενυπόθηκος οφειλέτης το υπόλοιπο χρέος του.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα” την πρόταση του κ. Κατσουρίδη και σημείωσε πως “ενδεχομένως να υπάρχουν λεπτομέρειες και δυσκολίες τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε”.

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ εκφράζει την ανάγκη “να βρεθεί ο τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένας οφειλέτης να καταβάλει το ποσό και να εξακολουθεί η τράπεζα να τον κυνηγά για το υπόλοιπο” ποσό του δανείου, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ισορροπήσουμε την διεκδίκηση της τράπεζας μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών, αλλά από την άλλη την προστασία της κύριας κατοικίας εκεί και όπου μπορούν να γίνουν κάποιες διευθετήσεις για να πληρωθεί ένα ποσό, να παραμείνει μέσα στην κύρια κατοικία ο ενυπόθηκος οφειλέτης μέχρις ότου καταφέρει να αποπληρώσει το υπόλοιπο δάνειο”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η πρόταση νόμου του κ. Κατσουρίδη είναι ορθή και το Κίνημα θα την ψηφίσει.

“Η πρόταση της κυβέρνησης έχει αρκετά κενά και επικινδυνότητες σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν οι εγγυητές και τα ενδιαφερόμενα άτομα να παρέμβουν στη διαδικασία της δημοπρασίας και πώλησης της ενυπόθηκης περιουσίας.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εγγυητές και στα ενδιαφερόμενα άτομα να παρέμβουν επί ίσοις όροις στη διαδικασία της δημοπρασίας”, η οποία πρέπει να είναι δίκαιη και διαφανής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα